Videokaarten voor uw computer

Een videokaart is een essentieel deel van uw computer. Deze zorgt ervoor dat u beelden kunt bekijken, doordat een videokaart een grafische bewerking doorstuurt naar uw monitor.

Waar wilt u uw videokaart voor gebruiken?

Dit is de belangrijkste vraag als u een nieuwe videokaart wilt gaan aanschaffen. Gaat u alleen tekstverwerken en op internet of wilt u games gaan spelen op uw computer. Uw keuze daarin is bepalend voor het type videokaart.

 

Welk slot of aansluiting?

Het is ook goed te weten wat voor een aansluiting er aanwezig is op uw moederbord, om uw videokaart in te steken. Op dit moment zijn er twee soorten videokaarten te koop:

 • AGP (Accelerated Graphics Port)
  Deze worden nog wel gemaakt maar door de lagere bandbreedte ten opzichte van PCI-Express worden ze in nieuwe geavanceerde systemen niet meer toegepast.

 • PCI-Express (Peripheral Component Interconnect Express)
  Dit is de huidige standaard in videokaarten. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende versies: 2.0, 2.1 en 3.0. Het grootste verschil tussen deze versies zit in de snelheid. Hoe hoger de versie, hoe hoger de snelheid. De nieuwste versie, 3.0,  wordt op dit moment het meest aangeboden.

 

Chipset en geheugen

Over het algemeen geldt: hoe meer geheugen, hoe sneller de videokaart. Dit gebeurt altijd in combinatie met de chipset van de kaart. De chipset is het hart van een videokaart, veel is dan ook afhankelijk van de kracht van deze chipset. Wilt u de nieuwste games spelen dan heeft u veel geheugen nodig (2 of 3 GB) en een krachtige chipset met een hoge kloksnelheid. Belangrijke fabrikanten van chipsets zijn op dit moment NVDIA en AMD.

 

Voeding zwaardere grafische kaart

Het is altijd goed om te kijken wat de vereiste voeding is voor uw nieuwe videokaart. De nieuwe meer krachtige videokaarten kunnen meer voeding vragen. Zeker bij een oudere voeding van 400 of 500 watt kunt u tegen problemen aanlopen.

 

Aansluitingen voor uw monitor

Een videokaart heeft altijd één of meer uitgangen voor het aansluiten van één of meerdere monitoren. De verschillende uitgangen zijn:

 • VGA (Video Graphics Array)
  Dit is de standaard analoge aansluiting. De meeste monitoren en sommige videokaarten zijn nog voorzien van deze aansluiting, maar de VGA aansluiting wordt steeds minder gebruikt.

 • DVI (Digital Video Interface)
  DVI kan een hogere resolutie doorsturen van uw desktop computer naar uw monitor. Er zijn verschillende soorten DVI, maar de meest gebruikte zijn DVI-A en DVI-I. Het grote verschil tussen deze twee soorten is dat DVI-A enkel een anoloog signaal doorstuurt en DVI-I zowel een analoog als een digitaal signaal kan doorgeven.

 • HDMI (High-Definition Multimedia Interface)
  De kabel die steeds meer gebruikt wordt. HDMI geeft zowel een digitaal beeld op hogere resolutie als een digitaal geluid door.

 • DisplayPort
  Dit is een variant op de HDMI kabel, alleen zijn de DisplayPort videokaarten en kabels iets goedkoper dan HDMI. DisplayPort kan het video- en audiosignaal ook digitaal doorgeven.

Het lijkt een moeilijke materie, maar het kiezen van een videokaart is vooral een persoonlijke keuze, die u maakt naar aanleiding van uw behoeften.

Kijk hier voor al onze videokaarten >>

Of vraag om meer advies uw verkoper in een van onze winkels.

 

Bekijk alle tips