Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Zorgeloos genieten!

Paradigit Tips

Tips en trucs om uw Android tablet geschikt te maken voor kinderen

Kinderen

Tips en trucs om uw Android tablet geschikt te maken voor kinderen 

27.09.2015

In tegenstelling tot een smartphone is een tablet vaak een gezinsapparaat. Grote kans dat niet alleen u, maar ook uw kinderen de tablet gebruiken om spelletjes op te spelen en te surfen op het internet. Dan wilt u voorkomen dat er onverwachts torenhoge rekeningen op de deurmat belanden, of dat uw kroost ongeschikte content op het internet tot zich neemt. Gelukkig zijn er allerlei manieren om uw tablet kindvriendelijk te maken. 

1. Beveilig uw tablet

Door een tablet met een pincode of andere beveiligingsoptie af te schermen, kan uw zoon of dochter in een moment van onoplettendheid niet uw tablet gebruiken. Daarvoor gaat u naar Instellingen en Beveiliging. Daar vindt u diverse beveiligingsopties zoals pincode, patroon en wachtwoord. Heeft u een tablet met Android Lollipop? Dan is het mogelijk om het Smart Lock te gebruiken om uw tablet te beveiligen.

Meer hierover en andere beveiligingstips leest u in het artikel Tips om uw tablet te beveiligen.

2. Een nieuwe gebruiker aanmaken

Sinds de introductie van Android 5.0 (Lollipop) is het mogelijk om meerdere profielen aan te maken. Naast een profiel voor uzelf maakt u bijvoorbeeld een account voor uw partner, uw gasten of uw kinderen aan.

De laatste twee zijn zogeheten 'beperkte profielen'. Met dit type account regelt u de toegang tot apps en inhoud vanuit uw eigen account. Als u een dergelijk profiel aanmaakt verschijnt er een lijst van alle geïnstalleerde apps in beeld. Per applicatie geeft u aan of deze toegankelijk is voor uw gasten of kinderen. Als u bijvoorbeeld niet wilt dat uw kind of kinderen uw favoriete schietspelletje spelen, dan is dat met een beperkt profiel makkelijk te regelen.

Sommige apps zoals Agenda, Google Foto's, Gmail en Twitter worden niet ondersteund voor beperkte profielen. U hoeft dus niet bang te zijn dat uw gasten of kinderen door uw afspraken, foto's of e-mails kunnen bladeren of zonder toestemming in uw naam tweets versturen.

3. Leg in-app aankopen aan banden

Om te voorkomen dat uw zoon of dochter niet ongebreideld in-app aankopen kan downloaden, is het verstandig om deze aan banden te leggen. Om in te loggen op een Android tablet moet u over een Google account beschikken. Wanneer u bij het aanmaken van een account geen betaalgegevens invoert, dan kunt u alleen gratis apps uit de Google Play Store downloaden.

Maar wellicht wilt u zelf zo nu en dan een app aanschaffen. Dan moet u een betaalmethode opgeven, zoals een creditcard, Google Wallet, PayPal account of (vanaf 16 oktober 2015) Google Gift Cards. Maar hoe voorkomt u dat uw kinderen zonder uw medeweten allerlei apps of in-app aankopen verrichten nu u een betaalmethode heeft toegevoegd?

Wanneer u een betaalmethode aan uw Google account koppelt vraagt Google om een wachtwoord in te stellen. Maar daarmee bent u er nog niet: u kunt ook nog aangeven wanneer Google om het wachtwoord vraagt. Open de Google Play Store, druk op de drie horizontale streepjes links boven in de hoek en ga naar Instellingen. Onder Gebruikersinstellingen vindt u de optie Verificatievereisten voor aankopen. U selecteert deze om in te stellen dat Google bij iedere aankoop om uw wachtwoord vraagt. Vermijd de instellingen 'Elke 30 minuten' en 'Nooit' om er zeker van te zijn dat u weet wie wanneer wat aanschaft.

Bij het instellingenmenu in de Google Play Store vindt u nog een interessante optie: Ouderlijk toezicht. Hiermee vertelt u Google in welke leeftijdscategorie uw kind apps mag downloaden. Zo kan uw kind geen vechtspelletjes downloaden als u bijvoorbeeld PEGI 7 opgeeft.

4. Bescherming via apps

 

Een vierde mogelijkheid om uw Android tablet geschikt te maken voor kleine kinderen is door middel van apps. Er zijn vele applicaties die u daarbij kunnen helpen. Met AppLock geeft u aan welke applicaties geopend kunnen worden met een pincode of patroon. Zonder deze code is een app simpelweg niet toegankelijk. Daarnaast heeft de app een kluis waarin al uw foto's en video's verborgen zijn. Simpel, doeltreffend en gebruiksvriendelijk om uw kinderen de toegang te ontzeggen tot bepaalde apps.

Andere apps die u helpen om uw tablet kindvriendelijk te maken zijn:

  • App Locker: werkt op dezelfde manier als AppLock.
  • ZDbox: een toolbox waarmee u niet alleen uw Android apparaat beheert om bijvoorbeeld overbodige taken af te sluiten en het cachegeheugen te legen, maar ook apps met een wachtwoord of patroon afschermt. 
  • Safe Browser: deze app staat in contact met een database die precies bijhoudt welke websites wat voor soort content bevatten. Nadat u deze app heeft geopend vinkt u de vakjes aan van de categorieën waarvan u de toegang wilt ontzeggen. Denk aan categorieën als seks, drugs, abortus, wapens en online gaming. 
  • Mobipic Safe Browser: wilt u meer controle over het surfgedrag van uw kinderen, dan is Mobipic Safe Browser een goede optie. Naast app beperkingen bevat de app ook leeftijdsfilters, realtime webfiltering en een YouTube videofilter. 

Meer weten? Lees ook: Entertainment op uw tablet

Bekijk alle tips Bekijk Alle Tablet hoezen