Voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

9-10-2020

Intel vs. AMD | Wat zijn de verschillen?

Intel vs AMD

Wanneer u op zoek bent naar de juiste processor voor uw desktop, kunt u kiezen uit processoren van twee fabrikanten: Intel en AMD. Voor een lange tijd domineerde Intel de markt, maar met de opkomst van AMD wordt het verschil tussen de twee concurrenten steeds kleiner en kunnen we inmiddels zelfs spreken over een gelijk niveau als het gaat om prestaties. Maar hoe zit het precies en wat zijn de verschillen? Wij vertellen er u meer over!

De twee processorfabrikanten zijn al jarenlang met elkaar aan het concurreren op de markt, maar met de komst van de AMD Ryzen wordt de concurrentie ook steeds serieuzer. AMD volgt dezelfde benamingen die Intel heeft gelanceerd. In navolging van Intel Core i3, Core i5, Core i7 en Core i9, zijn er nu de Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7 en Ryzen 9. AMD heeft het slim aangepakt en stopt in iedere categorie chips die op papier net krachtiger zijn dan het Intel-equivalent, voor een betere prijs. Kort gezegd: AMD wil zich profileren door meer te bieden voor minder.

Dit blijft uiteindelijk ook een van de grootste verschillen tussen de twee concurrenten. AMD-processoren hebben over het algemeen een goede prijs-kwaliteit verhouding. Intel richt zich vooral op een hogere klokfrequentie en heeft een betere betrouwbaarheid. De strijd om de beste specificaties ligt erg dichtbij elkaar. Het ene moment is AMD uitgekomen met een nieuwe processor en dan is deze sneller, vervolgens komt Intel met het antwoord op die processor en is deze weer sneller.

Vergelijken in verschillende segmenten

Processoren zijn er in verschillende segmenten. Zo is er bijvoorbeeld in het basissegment de Intel Core i3, die u vooral kunt gebruiken voor eenvoudige taken zoals e-mailen, netflixen en tekstverwerking. De AMD variant hiervan is de AMD Ryzen 3. Het verschil tussen deze twee varianten is onder andere de kloksnelheid. Deze ligt bij de Intel Core i3 tot 4.3 Gigahertz en bij de AMD Ryzen 3 tot 4 Gigahertz. Intel is dankzij hyperthreading en hogere frequentie sneller maar de onboard videokaart van AMD is krachtiger.


Intel Core I3-10100 vs. AMD Ryzen 3 3200G

 Basis frequentie  3,6 Ghz  3,6 Ghz
 Turbo frequentie  4,3 Ghz  4,0 Ghz
 Cores / threads  4/8  4/4
 GPU  Intel UHD 630 Graphics  AMD Radeon Vega 8In het middensegment zijn er de Intel Core i5 en de AMD Ryzen 5. Hiermee kunt u werken in programma’s als Photoshop en prima multitasken. Over het algemeen zijn Ryzen 5 processoren iets minder krachtig dan de Intel Core i5 processoren. Dit komt door de lagere kloksnelheid, 4,2 Gigahertz ten opzichte van de 4,3 Gigahertz van de i5. Daarnaast heeft Intel een duidelijke voorsprong in het aantal cores en threads, maar AMD heeft daarentegen weer een hogere basis frequentie en een betere graphics card.

Intel Core I5-10400 vs. AMD Ryzen 3400G
 Basis frequentie  2,9 Ghz  3,7 Ghz
 Turbo frequentie  4,3 Ghz  4,2 Ghz
 Cores / threads  6/12  4/8
 GPU  Intel UHD 630 Graphics  AMD Radeon Vega 11


Wanneer u de Intel Core i7 vergelijkt met de AMD Ryzen 7 processor, zijn de verschillen niet groot. Deze processoren zijn vooral geschikt voor de fanatieke gamer of creatieve professionals die hun computer intensief gebruiken. Deze krachtige processoren behoren tot het topsegment. De Intel Core i7 processoren hebben evenveel cores en threads, maar hebben wel een hogere kloksnelheid dan de AMD Ryzen 7. Daarnaast bevatten de I7’s ook een onboard videokaart. Bij de AMD Ryzen 7 kunt u voor een losse videokaart kiezen. AMD heeft bij een losse videokaart het voordeel dat het ondersteuning biedt voor PCIe 4.0. Een I7 is daarom handiger wanneer u vooral in één applicatie werkt, zoals bij het spelen van een game. Een AMD Ryzen 7 is juist beter in multitasken, zoals bij het bewerken van video’s.

Intel Core 10700 vs. AMD Ryzen 7 3700X
 Basis frequentie  2,9 Ghz  3,6 Ghz
 Turbo frequentie  4,8 Ghz  4,4 Ghz
 Cores / threads  8/16  8/16
 GPU  Intel UHD 630 Graphics  Geen


Als we kijken naar de twee top modellen, de Intel Core i9 en de AMD Ryzen 9, dan is AMD duidelijk de baas als het gaat om aantal cores en threads. Echter, moet u wel de juiste software hebben om hier goed gebruik van te kunnen maken. In veel situaties zorgt het voordeel in turbo frequentie dan ook dat Intel het beste presteert. Net als bij de i7 heeft de i9 een onboard videokaart wat een losse videokaart niet noodzakelijk maakt. De AMD Ryzen 9 heeft daarentegen geen onboard videokaart.

Intel Core I9-10900K vs. AMD Ryzen 9 3950X
 Basis frequentie  3,7 Ghz  3,5 Ghz
 Turbo frequentie  5,3 Ghz  4,7 Ghz
 Cores / threads  10/20  16/32
 GPU  Intel UHD 630 Graphics  Geen

De concurrentie is sterk en dat zorgt bij beide fabrikanten voor enorm veel vooruitgang. De afgelopen jaren zijn de specificaties enorm verbeterd en de ontwikkelingen gaan steeds een stapje verder. Dit zorgt ook voor kleine verschillen. Of u nu kiest voor Intel of voor AMD, u kiest sowieso voor kwaliteit.

Hoe sneller en krachtiger de processor, hoe beter de prestaties van uw desktop zijn. Of u nu de nieuwste games speelt, video’s bewerkt of gewoon wat surft op het internet, u zult zeker verschil merken wanneer u een sterke processor in uw desktop heeft. Bedenk daarom goed waarvoor u uw desktop gaat gebruiken en kies aan de hand daarvan een van de processoren die het beste bij uw verbruik passen. Hieronder hebben wij een handig overzicht gemaakt zodat u de huidige Intel en AMD processoren met elkaar kunt vergelijken. Wilt u meer weten over de processor? Lees het in onze koopgids.