Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

Intel vs. AMD | Wat zijn de verschillen?

Intel vs AMD

Wanneer u op zoek bent naar de juiste processor voor uw desktop of laptop, kunt u kiezen uit processoren van twee fabrikanten: Intel en AMD. Voor een lange tijd domineerde Intel de markt, maar met de opkomst van AMD Ryzen werd het verschil tussen de twee concurrenten steeds kleiner en kunnen we inmiddels zelfs spreken over een inhaalslag als het gaat om prestaties. Maar hoe zit het precies en wat zijn de verschillen? Wij vertellen er u meer over!

De twee processorfabrikanten zijn al jarenlang met elkaar aan het concurreren op de markt, maar met de komst van de AMD Ryzen wordt de concurrentie ook steeds serieuzer. AMD volgt dezelfde benamingen die Intel heeft gelanceerd. In navolging van Intel Core i3, Core i5, Core i7 en Core i9, zijn er nu de Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7 en Ryzen 9. AMD heeft met de 5000-serie processoren op de markt gezet die wat duurder zijn dan de vorige generatie, ze zijn dan wel wat duurder, maar dit ook terug te zien in de prestaties.


AMD-processoren hebben over het algemeen een goede prijs-kwaliteit verhouding en op dit moment ligt AMD iets voor in de performances. Intel richt zich vooral op een hogere klokfrequentie en heeft een betere betrouwbaarheid. De strijd om de beste specificaties ligt erg dichtbij elkaar. Het ene moment is AMD uitgekomen met een nieuwe processor en dan is deze sneller, vervolgens komt Intel met het antwoord op die processor en is deze weer sneller. De verschillen zijn dus erg klein.

Vergelijken in verschillende segmenten

Processoren zijn er in verschillende segmenten. Zo is er bijvoorbeeld in het basissegment de Intel Core i3, die u vooral kunt gebruiken voor eenvoudige taken zoals e-mailen, netflixen en tekstverwerking. De AMD variant hiervan is de AMD Ryzen 3. Het verschil tussen deze twee varianten is onder andere de kloksnelheid. Deze ligt bij de Intel Core i3 tot 4.3 Gigahertz en bij de AMD Ryzen 3 tot 4 Gigahertz. Intel is dankzij hyperthreading en hogere frequentie sneller maar de onboard videokaart van AMD is krachtiger.


Intel Core i3-10100 vs. AMD Ryzen 3 3200G

 Basis frequentie  3,6 Ghz  3,6 Ghz
 Turbo frequentie  4,3 Ghz  4,0 Ghz
 Cores / threads  4/8  4/4
 GPU  Intel UHD 630 Graphics  AMD Radeon Vega 8In het middensegment zijn er de Intel Core i5 en de AMD Ryzen 5. Hiermee kunt u werken in programma’s als Photoshop en prima multitasken. Over het algemeen zijn de Intel Core i5 processoren iets minder krachtig dan de AMD Ryzen 5 processoren. Dit komt door het verschil in de processorarchitectuur. AMD heeft dus een lichte voorsprong in de performance, maar Intel heeft daarentegen weer een onboard graphics card.

Intel Core i5-11600K vs. AMD Ryzen 5 5600X
 Basis frequentie  3,9 Ghz  3,7 Ghz
 Turbo frequentie  4,9 Ghz  4, Ghz
 Cores / threads  6/12  6/12
 GPU  Intel UHD 750 Graphics  Geen


Wanneer u de Intel Core i7 vergelijkt met de AMD Ryzen 7 processor, zijn de verschillen niet groot. Deze processoren zijn vooral geschikt voor de fanatieke gamer of creatieve professionals die hun computer intensief gebruiken. Deze krachtige processoren behoren tot het topsegment. Deze krachtige processoren behoren tot het topsegment. De Intel Core i7 bevat een onboard videokaart. Bij de AMD Ryzen 7 moet u voor een losse videokaart kiezen. AMD heeft bij een losse videokaart het voordeel dat het ondersteuning biedt voor PCIe 4.0. De AMD Ryzen 7 5800X is gemiddeld ongeveer 15% sneller dan de Intel Core i7 11700K.

Intel Core i7-11700K vs. AMD Ryzen 7 5800X
 Basis frequentie  3,6 Ghz  3,8 Ghz
 Turbo frequentie  5 Ghz  4,7 Ghz
 Cores / threads  8/16  8/16
 GPU  Intel UHD 750 Graphics  Geen


Als we kijken naar de twee top modellen, de Intel Core i9 11900K en de AMD Ryzen 9 5900X, dan heeft AMD ook hier de leiding. De i9 en Ryzen 9 zijn processoren die gemaakt zijn voor zware workloads. Net als bij de i7 heeft de i9 een onboard videokaart wat een losse videokaart niet noodzakelijk maakt. De AMD Ryzen 9 heeft daarentegen geen onboard videokaart. Maar ook hier zijn de verschillen weer minimaal.

Intel Core I9-10900K vs. AMD Ryzen 9 3950X
 Basis frequentie  3,5 Ghz  3,7 Ghz
 Turbo frequentie  5,3 Ghz  4,8 Ghz
 Cores / threads  10/20  16/32
 GPU  Intel UHD 750 Graphics  Geen

De concurrentie is sterk en dat zorgt bij beide fabrikanten voor enorm veel vooruitgang. De afgelopen jaren zijn de specificaties enorm verbeterd en de ontwikkelingen gaan steeds een stapje verder. Dit zorgt ook voor kleine verschillen. Of u nu kiest voor Intel of voor AMD, u kiest sowieso voor kwaliteit. Op het moment van schrijven van deze guide is AMD net iets beter dan Intel, maar ook iets duurder. Dit kan over een aantal jaar weer anders zijn, want het is en blijft een nek-aan-nek race.

Gaming

Als u met uw computer wilt gamen, raden wij aan om minimaal voor een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 te gaan. Daarvan zijn wij overtuigd dat u de komende jaren goed vooruit kunt. Wilt u daarnaast ook nog andere dingen doen, zoals het streamen van een game of video’s bewerken, kijk dan naar een Intel Core i7 en i9 of AMD Ryzen 7 en 9. Deze processoren hebben meer cores, zodat u meer kunt doen zonder al te veel gameperformance te verliezen.

Hoe sneller en krachtiger de processor, hoe beter de prestaties van uw desktop zijn. Of u nu de nieuwste games speelt, video’s bewerkt of gewoon wat surft op het internet, u zult zeker verschil merken wanneer u een sterke processor in uw desktop heeft. Bedenk daarom goed waarvoor u uw desktop gaat gebruiken en kies aan de hand daarvan een van de processoren die het beste bij uw verbruik passen. Hieronder hebben wij een handig overzicht gemaakt zodat u de huidige Intel en AMD processoren met elkaar kunt vergelijken. Wilt u meer weten over de processor? Lees het in onze koopgids


13-7-2022