Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

Processor

componenten

AMD vs Intel

Lange tijd is Intel heer en meester geweest in processor-land. Ze hadden altijd de snelste producten. Op het vlak van prijs-prestatie was AMD wel altijd een interessante optie. Met de komst van de AMD Ryzen is de markt in opschudding. Dit heeft voor aardig wat veranderingen gezorgd. Zo zijn het aantal cores explosief gestegen en zijn prijzen van sommige producten flink verlaagd.

De processor is als de motor van uw laptop. Wilt u er zware taken mee uitvoeren, dan heeft u een krachtige processor nodig. “Maar hoe krachtig zijn de verschillende processoren en welke processor heb ik nodig?” vraagt u zich ongetwijfeld af. Op deze pagina scheppen we duidelijkheid.

Hertz

De snelheid van uw processor wordt aangegeven in hertz (Hz), het aantal berekeningen per seconde, waar gigahertz dus een miljard berekeningen betekent. Naast de basis-frequentie hebben veel processoren tegenwoordig ook een turbo-frequentie waarbij één of meerdere kernen op een hogere frequentie werken om zo snel mogelijk hun taken af te werken. Op het moment dat een processor weinig te doen heeft, gaat deze ook vaak op een lagere frequentie draaien om energie te besparen.

Cores

De processor bestaat tegenwoordig altijd uit meerdere kernen (cores) die gezamenlijk al het werk verrichten. Sommige processoren kunnen per kern ook nog eens twee zaken tegelijk afhandelen, dit wordt hyper-threading genoemd. Daardoor heeft de processor effectief eigenlijk twee keer zoveel cores. Waar lange tijd 4 cores al een uitzondering was, zijn er inmiddels al varianten op de markt met wel 32 cores.

Hoeveel kernen voldoende zijn voor uw gebruik is natuurlijk de grote vraag. Voor gemiddeld computer gebruik en eenvoudige games zijn vier cores voldoende. Voor grotere games wordt het aantal cores steeds meer benut, daarom raden wij hiervoor zo’n 6-8 cores aan. Mensen die games willen streamen op hoge kwaliteit kunnen alle power gebruiken die er is. Het hebben van meer dan 8 cores is dan geen overbodige luxe.

Cores vs Hertz

Niet ieder programma kan gebruik maken van meerdere cores/threads of heeft evenveel profijt van veel cores. Voor software die maar één core kan gebruiken (single-threaded) is een hoge frequentie het belangrijkst. Bij zaken zoals gamen, videobewerking en het gebruik van meerdere applicaties tegelijk, kunnen meer cores wel veel snelheidswinst opleveren.

Videokaart

Sommige processoren hebben een videokaart ingebouwd waardoor een losse videokaart geen vereiste is. On-board videokaarten zijn minder snel en gebruiken over het algemeen het werkgeheugen van het systeem. Voor normaal gebruik is dit voldoende, maar voor zwaarder grafisch werk en gamen is een losse videokaart zeker aan te raden. Voor Intel processoren betekent een F in de benaming dat deze geen on-board videochip heeft. Bij AMD staat er juist een G in de benaming om aan te geven dat er wel een grafische chip aanwezig is.

Overklokken

Sommige processoren zijn geschikt voor overklokken. Dit is het op een hogere frequentie laten lopen van de processor dan de door de fabrikant aangegeven snelheid. Dit vereist extra koeling en goed testen om instabiliteit te voorkomen, maar kan wel gratis prestatiewinst opleveren. Alle AMD Ryzen processoren zijn geschikt om over te klokken en Intel processoren die kunnen overklokken zijn te herkennen aan een K of een X achter het processor nummer.

Hierbij een greep uit het assortiment van Paradigit, zodat u een aantal processoren met elkaar kunt vergelijken.

 

 Processor

Basis frequentie

Turbo

Cores

Threads

Grafische processor

Celeron G4930

3,2

-

2

2

UHD Graphics 610

Pentium G5420

3,8

-

2

4

UHD Graphics 610

I3 9100

3,6

4,2

4

4

UHD Graphics 630

I5 9400F

2,9

4,1

6

6

-

I7 9700

3,0

4,7

8

8

UHD Graphics 630

I9 9900K

3,6

5,0

8

16

UHD Graphics 630

 

 

 

 

 

 

Ryzen 3 3200G

3,6

4,0

4

4

RX Vega 8

Ryzen 5 3400G

3,7

4,2

4

8

RX Vega 11

Ryzen 5 3600

3,6

4,2

6

12

-

Ryzen 7 3700X

3,6

4,4

8

16

-

Ryzen 9 3900X

3,8

4,6

12

24

-

Ryzen 9 3950X

3,5

4,7

16

32

-

 

 

Laptop

Waar een desktop processor kan rekenen op onbeperkte stroom aanvoer is dit bij een mobiel apparaat een heel ander verhaal. Prestaties zijn nog steeds belangrijk maar accuduur staat voor veel mensen bovenaan. Daarom draait een mobiele processor onder normale omstandigheden op een rustig tempo en wordt er afhankelijk van de belasting opgeschaald naar een hogere frequentie om daarna weer zo snel mogelijk rustig aan te doen.

Server

Waar een normale pc over het algemeen een gebruiker heeft is een server altijd voor veel gebruikers bezig of zelfs meerdere virtuele servers. Daarom ligt de focus bij de processor niet op hogere frequentie maar op veel cores. Servers hebben vaak ook meerdere processoren of bestaan eigenlijk uit meerdere “computers” die samen werken als een groot systeem.