Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

Range extender

netwerk

Access points: weg met de WiFi zwakte

Een access point is letterlijk vertaald uit het Engels een toegangspunt. Daaruit kunt u ook afleiden wat het apparaat in principe doet; het is een toegangspunt voor apparaten om te verbinden met het internet. U plaatst een access point op het punt waar u internet nodig heeft en het apparaat kloont uw internetverbinding. Een access point kan een gemakkelijke manier zijn om zowel uw bekabelde als draadloze internetverbinding uit te breiden.

Range extenders, WiFi repeaters en access points: wat zijn de verschillen?

In de praktijk worden de termen range extenders, repeaters en access points door elkaar heen gebruikt. In principe geldt: al dit soort apparaten zijn access points, aangezien ze toegang tot het internet verschaffen. Een router doet dat ook en om die reden is een router eigenlijk ook een access point te noemen, maar omdat deze meer uitgebreide functies heeft, zien we de router als een afzonderlijk product.  

Bepalend voor het type access point, is de manier waarop deze verbonden is met het internet. Een traditionele access point is verbonden met de LAN aansluiting van de router met een internetkabel. Op de plek waar het access point is gepositioneerd, creëert het een WiFi punt. Op deze manier, kan het access point een extra toegangspunt maken op plekken waar het WiFi signaal van de router niet toereikend is. Om het access point te gebruiken, moet dus een bekabelde internetverbinding beschikbaar zijn. Omdat veel mensen geen kabel willen leggen, is de powerline adapter – of homeplug – in het leven geroepen. Een powerline adapter werkt op dezelfde manier als een traditionele access point, echter wordt de bekabelde bronverbinding gemaakt via het lichtnet. Vandaar bestaat een powerline adapter altijd uit een set; één basisunit waar de internetverbinding het stopcontact in gaat en één of meerdere uitbreidingsunits waar het WiFi punt gecreëerd wordt. Een afstammeling van het access point is de WiFi repeater, ook wel range extender genoemd. Dit zijn toegangspunten die geen gebruikmaken van een bekabelde verbinding, maar pikken het draadloos signaal van een router op, versterken deze en zetten het weer door.

In onderstaande tabel kunt u een overzicht van alle access points vinden:

Type
access point
Bronverbinding Kwaliteit
internetverbinding (stabiliteit, snelheid)
Range
extender of WiFi repeater
Draadloos
(WiFi)
Goed
Powerline
adapter
Bedraad
(lichtnet)
Beter
Access
point
Bedraad
(internetkabel)
Best

Voor- en nadelen van range extenders

Het voordeel van repeaters of extenders is dat ze eenvoudig te plaatsen zijn; u heeft immers alleen een stopcontact nodig. Het nadeel van een repeaters of extenders is dat een deel van de bandbreedte verloren gaat. Het apparaat gebruikt namelijk de helft van de WiFi band om te communiceren met de router, en de andere helft om te communiceren met het apparaat dat om internet vraagt.

Hoe installeer ik een access point?

Een access point is redelijk eenvoudig te installeren. U begint bij het bepalen van de plek waar u het apparaat gaat plaatsen. Idealiter doet u dat in het midden tussen de router en de locatie waar u de internetverbinding naar wilt uitbreiden. De meeste extenders en repeaters zijn voorzien van een indicatielampje, dat bij inpluggen in het stopcontact aangeeft of het signaal met de router voldoende is. U behaalt het beste resultaat als zo min mogelijk obstakels het signaal met de router in de weg zitten (bijvoorbeeld elektronische apparaten en muren). Vervolgens verbindt u het access point met het netwerk. In het algemeen kan dit op 2 manieren:

  • Verbinden via de WPS (Web Protected Setup) knop (automatisch); Indien zowel het accesspoint als uw router voorzien zijn van een WPS knop, kunt u kiezen om de extender of repeater op automatische wijze te configureren. U drukt eerst op de WPS knop van de router. Vervolgens drukt u binnen 2 minuten op de WPS knop van de extender of repeater. Hierdoor worden de twee apparaten gekoppeld. Bekijk de handleiding van uw apparaat om te zien of het WPS ondersteunt.
  • Verbinden via een extern apparaat zoals computer, laptop, tablet of telefoon (handmatig); Het gebruik van WPS wordt vaak ondermijnd, omdat het misbruikt kan worden door hackers. Daarom kunt u uw access point beter handmatig met uw netwerk verbinden. Dat doet u door verbinding te maken met uw router. Vervolgens typt u het adres van het access point in uw browserbalk, waarna u wordt doorverwezen naar de installatieprocedure. Het adres dat u moet invoeren en de installatieprocedure verschilt per product. Raadpleeg daarom altijd even de handleiding van uw apparaat.

Wel of geen range extender?

Het doel van het plaatsen van een access point is eigenlijk het creëren van een betere dekking van uw netwerk. U moet u daarbij afvragen of een access point daar wel voor nodig is. Het helpt vaak ook om een betere router te plaatsen, of om uw huidige router naar een meer centraal gelegen positie te verplaatsen, bij voorkeur dicht bij de apparaten die draadloos internet gebruiken en zo ver mogelijk verwijderd van obstructies. Daarnaast moet u nagaan wat u van uw internetsnelheid verwacht. Een range extender is eenvoudig te plaatsen en een voordelige keuze. De kwaliteit van de verbinding is echter niet zo goed als bij een access point. Een access point met internetkabel is de beste keuze. U geniet dan van een optimale snelheid en stabiliteit, maar u moet wel beschikken over een internetaansluiting op de plek waar u het access point gaat plaatsen. Omdat een powerline adapter of homeplug werkt via het lichtnet is het een handige keuze als een bekabelde internetaansluiting niet aanwezig is, maar u wél een betere stabiliteit en snelheid wilt hebben dan een extender of repeater.

Wat is de beste range extender?

Eenmaal gekozen waar u voor gaat, moet u letten op de snelheid die door het apparaat ondersteund wordt. Afhankelijk van het aantal banden dat het apparaat ondersteund en de ondersteunde WiFi standaard, kunt u een goede inschatting van de prestaties maken. De nieuwste access points ondersteunen één of meerdere banden tegelijkertijd. Afhankelijk van de ondersteunde WiFi standaard, kunt u meer gegevens over een band versturen en ontvangen. De versie van deze band staat vaak in de modelnaam van het acces point weergegeven; zo zijn de meeste moderne apparaten compatible met de AC-standaard. U hoeft niet te vrezen dat oudere apparaten niet werken met moderne access points, omdat de oudere standaarden ondersteund blijven. De snelheid van draadloos internet wordt weergeven door de WiFi standaard gevolgd door de theoretisch maximaal haalbare snelheid. Zo staat N300 voor een N-specificatie met een bandbreedte van maximaal 300 Mbit, en AC1900 voor een AC-specificatie geschikt voor een bandbreedte van maximaal 1900 Mbit (zie afbeelding). Deze theoretische snelheid zal u in de praktijk nooit behalen, maar biedt een goede indicatie van de werkelijke snelheid. Als laatste zijn de aansluiting het overwegen waard. Zo hebben veel access points een ingebouwde switch om bedrade apparaten aan te sluiten. Access points die ontworpen zijn in de vorm van een muurplug, zijn soms voorzien van een doorvoer voor het stopcontact, waardoor u geen stopcontact hoeft op te offeren bij het plaatsen.

Naast draadloze snelheden zijn veel access points voorzien van één of meerdere bekabelde aansluitingen. De bekabelde aansluiting blijft heer en meester als het aankomt op snelheid en stabiliteit van uw internetverbinding. De snelheid van internetaansluitingen voor bekabeld internet verschillen per generatie:

Benaming Maximale snelheid Voorkomendheid Tijd 4,7GB DVD
Ethernet 10 Mbps Zelden(end of life) 60 min
Fast Ethernet 100 Mbit Steeds minder 6 min
Gigabit 1000 Mbit Meeste routers < 1 min

Wat is nog meer handig naast het access point?

Een access point kan u helpen om uw WiFi bereik te verlengen en dode zones te voorzien van supersnel internet, maar er is meer. Met onderstaande apparaten kunt u uw netwerk verder uitbreiden. 

Draadloze router Uw internetervaring begint bij het plaatsen van de juiste router. Met een router creëer en beheert u uw netwerk van bekabelde en draadloze verbindingen.
Draadloze adapter Maak van uw bedrade apparaat een WiFi apparaat met behulp van een WiFi USB adapter, of een WiFi-kaart die u in uw PC kunt plaatsen.
Switch Sluit eenvoudig extra bekabelde apparaten aan, zonder verlies van snelheid.
Access point Voor
iedereen die WiFi zwakte wil oplossen, of het WiFi bereik wil vergoten binnen- en buitenshuis kan een range extender of access point een oplossing bieden.
Powerline adapter Heeft u last van ondoordringbare WiFi zones? En geen zin om gaten te boren en kabels te leggen? Probeer internet via het lichtnet te verspreiden met een set powerline adapters.
NAS Creëer een veilig opslagpunt voor al uw video's, foto's en documenten met een NAS Network Attached Storage). Met uw persoonlijke cloud kunt u overal ter wereld uw bestanden bekijken, downloaden of streamen.

Wilt u meer informatie over range extenders of hulp bij de keuze van de juiste range extender? Bekijk dan onze range extenders of kom langs in één van onze winkels voor hulp en advies.

Bekijk alle range extenders