Gratis verzending vanaf € 25,-

Voor 23:30 besteld, morgen in huis

Beste computerspeciaalzaak 2015-2016

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

16-3-2016

Browsers voor laptops: welke moet ik kiezen?

software
laptops

Tegenwoordig zijn er veel verschillende webbrowsers om uit te kiezen. Dan is het natuurlijk handig om te weten waarom u voor welke browser moet kiezen. In deze tip kunt u lezen wat de voordelen van Internet Explorer, Firefox en Chrome zijn en waar u op kunt letten bij de keuze van een browser.

Microsoft Internet Explorer

Als u tevreden bent met uw huidige browser, dan is er op het eerste gezicht niet echt een reden om een andere te gebruiken. Microsoft heeft het liefst dat alle Windows gebruikers gebruikmaken van Internet Explorer, want dat is ook door hun gemaakt. Heel veel mensen doen dat ook, simpelweg omdat Internet Explorer standaard is geïnstalleerd en andere browsers niet. U wordt wel gevraagd om zelf uw browserkeuze te maken, maar veel mensen kiezen dan toch voor de browser van Microsoft zelf. Internet Explorer is wereldwijd nog altijd goed voor een marktaandeel van zo'n 60 procent.

Voor- en nadelen Internet Explorer

Met Internet Explorer is op zich niet echt iets mis. Sterker nog, kijken we puur naar snelheid, dan is het op veel vlakken de snelste browser van de grote drie (Internet Explorer, Firefox, Chrome). Het is de meest gebruikte browser ter wereld en maakt onderdeel uit van het grootste besturingssysteem ter wereld, Windows. Dat besturingssysteem is dan ook het meest interessant voor cybercriminelen. Dat maakt Internet Explorer toch wel kwetsbaar. Wanneer u deze browser wilt gebruiken, dan raden we u aan om ervoor te zorgen dat u altijd de laatste versie heeft. Dan loopt u het kleinste risico.

Alternatieven voor Internet Explorer

Mocht u iets anders willen proberen, dan zijn Mozilla Firefox en Google Chrome de twee voornaamste alternatieven.

Mozilla Firefox

Firefox kunt u precies instellen zoals u dat graag wilt, tot op de millimeter nauwkeurig. Deze browser voelt, door al deze aanpassingen door gebruikers, regelmatig wel wat langzaam aan.

Google Chrome

Chrome ziet er vooral erg fraai uit. Zo is er geen speciale zoekbalk meer voor Google (of een andere zoekmachine). Zowel volledige websites als zoektermen tikt u gewoon in de adresbalk. Dat laatste kan op andere browsers ook, maar dan krijgt u geen suggesties te zien. Bij Chrome wel. Verder is de integratie met andere Google diensten en het synchroniseren van bijvoorbeeld bestanden en foto's erg goed geregeld. Gebruikt u op andere apparaten ook Chrome als browser, dan synchroniseert Google ook uw zoekgeschiedenis en favorieten.

Personaliseren van de browser

Zowel bij Chrome als bij Firefox is het mogelijk om extra functies toe te voegen aan de browser. Bij Chrome heten ze 'Extensions' en bij Firefox 'Add-ons'. U installeert ze vanuit de browser. Bij Chrome is het wat meer zoeken dan bij Firefox. Bij Firefox staat de koppeling naar de Add-ons in het eerste menu, dat u oproept door linksboven op het oranje vlakje te klikken/tikken. Bij Chrome moet u eerst op het menuknopje rechtsboven klikken/tikken en vervolgens via Instellingen naar Extensions. In het volgende scherm moet u nog een keertje extra klikken om een overzicht van de beschikbare Extensions te krijgen. Een veelgebruikte extra functionaliteit is een zogeheten add-blocker, waarmee u op iedere pagina die u bezoekt automatisch alle advertenties blokkeert. Andere voorbeelden zijn een knopje waarmee u eenvoudig een pagina kunt vertalen, of waarmee u eenvoudig YouTube filmpjes kunt downloaden.

Browsers in Modern UI

Met Windows 8 is er ook een nieuwe omgeving aan het besturingssysteem toegevoegd, het Startscherm. Dat scherm maakt gebruik van de zogeheten Modern UI omgeving en maakt het mogelijk om apps te installeren, zoals u dat ook op een iOS of Android apparaat zou doen. Als u een app opstart, dan start die niet op in de desktopomgeving, maar in de Modern UI omgeving.

Internet Explorer en Chrome kunnen in de traditionele desktop omgeving draaien, maar ook als app opgestart worden. Dit kan met Internet Explorer alleen wanneer deze als standaard browser is ingesteld. In Chrome kunt u eveneens aangeven of u hem in desktop of in Modern UI vorm wilt gebruiken. Om Chrome als app op te starten klikt u op het Chrome menu icoontje en kiest u voor 'Chrome opnieuw openen in Windows 8 modus'. Firefox heeft recent laten weten dat het geen app variant aan zal bieden. Deze kunt u dus alleen maar gebruiken op de 'ouderwetse' manier.

Wilt u meer informatie over browsers of hulp bij de keuze van de juiste  browser? Stel uw vraag in ons Helpcenter of kom  langs in één van onze winkels voor hulp en advies.

Meer weten? Lees ook: Ergonomisch werken met uw laptop

Bekijk alle tips Bekijk alle laptops

Paradigit maakt gebruik van cookies. Hiermee kunt u persoonlijk en gebruiksvriendelijk bij ons winkelen.