Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Hoe reset ik mijn iPad?

tablets

Uw apps lopen niet soepel, uw iPad is een stuk trager, uw scherm is bevroren: wat de reden ook is, vaak lost u deze problemen op door uw iPad een keer te resetten of opnieuw op te starten. En wat als u uw iPad wilt verkopen of doorgeven aan een ander? Hoe wist u dan uw gegevens? Dat kan op verschillende manier.

iPad herstarten (soft reset)

Uw iPad reageert niet goed op uw drukcommando's, applicaties haperen of reageren nogal traag, uw batterij loopt te snel leeg. Als uw iPad te lang op stand-by staat kan het voor komen dat uw tablet niet meer zo soepel draait als u gewend bent. Uw tablet een keer opnieuw opstarten of rebooten doet dan wonderen. Dit noemen we ook wel een soft reset.

Een soft reset voert u als volgt uit:

  • Houd de stand-by knop ingedrukt totdat u een balk met roodgekleurd icoontje in beeld ziet. Schuif het icoontje naar rechts om uw iPad uit te schakelen.
  • Druk de stand-by knop opnieuw in totdat uw iPad weer opstart. Het logo van Apple verschijnt in beeld en even later het notificatiescherm.

Alternatieve manier

Soms gebeurt het dat uw iPad vastloopt en op geen enkele opdracht reageert, of simpelweg niet op de normale manier wil opstarten. In deze gevallen kunt u terugvallen op een alternatieve manier om uw iPad te resetten.

 

  • Druk tegelijkertijd de stand-by knop en de Home button in. De Home button is de ronde knop aan de onderkant van uw iPad. Houd beide knoppen net zo lang ingedrukt totdat het scherm zwart wordt (kan tot 10 seconden duren).
  • Start na enkele minuten uw iPad opnieuw op door de stand-by knop ingedrukt te houden. Het Apple logo verschijnt in beeld, gevolgd door het notificatiescherm.

Of u nou een soft reset uitvoert of het op de alternatieve manier probeert, onthoud dat u geen persoonlijke gegevens of instellingen wist tijdens het proces. 

Fabrieksinstellingen (hard reset)

Wanneer u uw tablet wilt verkopen of doorgeven aan een vriend of familielid, dan is het verstandig om eerst al uw data, gegevens en instellingen te wissen. Dat noemen we ook wel een hard reset of factory reset. Dat is zeer eenvoudig op een iPad. Daarvoor gaat u naar 'Instellingen', 'Algemeen', scrolt u helemaal naar beneden en selecteert u 'Stel opnieuw in'.

Apple schotelt u een aantal keuzes voor. U kunt uw gegevens en instellingen volledig of gedeeltelijk wissen en u heeft de mogelijkheid om voor bepaalde onderdelen uw persoonlijke instellingen te verwijderen of terug te zetten naar de standaardinstellingen. Een korte uitleg van de diverse opties:

  • Herstel alle instellingen: hiermee wist u al uw persoonlijke instellingen. Uw foto's, video's, documenten, apps en connectie met iTunes blijven bespaard en intact.
  • Wis alle inhoud en instellingen: met deze optie wist u alle data van uw iPad. Al uw bestanden, geïnstalleerde applicaties en verbinding met uw iTunes account worden gewist. Uw iPad gaat hiermee in feite terug naar de fabrieksinstellingen (zoals hij in de doos werd aangeleverd). LET OP! U maakt hiermee de installatie van een nieuwe iOS versie niet ongedaan! Zodra u een nieuwe versie van het besturingssysteem heeft geïnstalleerd, zit u hieraan vast.
  • Herstel netwerkinstellingen: hiermee wist u alleen de instellingen voor WiFi en 3G/4G.
  • Herstel toetsenbordwoordenboek: woorden die u vroeger tijdens het typen aan het woordenboek heeft toegevoegd, verdwijnen uit het geheugen.
  • Herstel beginschermindeling: snelkoppelingen, widgets en achtergronden in het start- of beginscherm worden teruggezet naar de fabrieksinstellingen.
  • Herstel locatie en privacy: diverse apps slaan uw locatie op om u de juiste informatie te geven (denk bijvoorbeeld aan Google Maps of Buienradar). Met deze optie verwijdert u de locatiegegevens van uw iPad.

iTunes

Ten slotte kunt u via iTunes een hard reset uitvoeren. Daarvoor sluit u uw iPad aan op uw computer via de meegeleverde kabel. iTunes wordt nu automatisch geopend. Zo niet, dan doet u dit handmatig. Rechts in het venster ziet u bovenaan een blok met twee knoppen: 'Update zoeken' en 'iPad herstellen'. Druk op de laatstgenoemde knop. Apple vraagt of u zeker weet dat u de inhoud van uw iPad wilt wissen. Als u op 'OK' drukt worden al uw persoonlijke data, gegevens en instellingen gewist.

LET OP! Voordat u via iTunes de inhoud van uw iPad kunt wissen moet u eerst de 'Zoek mijn iPad' functie uitschakelen. Ga naar 'Instellingen', 'iCloud', scrol naar beneden, druk op 'Zoek mijn iPad' en schuif de schakelaar boven aan de pagina naar links.

Meer weten? Lees ook: Een duurzaam gebruik van uw tabletaccu

Bekijk alle tipsBekijk alle tablets