Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Zorgeloos genieten!

Paradigit Tips

Zo richt u het ultieme thuisnetwerk in

netwerk
router
wifi
internet

Heeft u altijd problemen met uw internet? En vindt u het lastig om hier een oplossing voor te vinden? Bij het inrichten van uw thuisnetwerk komt veel kijken, zoals verschillende netwerkaansluitingen en het vinden van een geschikte router voor uw woning. Om u op weg te helpen hebben wij een stappenplan samengesteld, bestaande uit een aantal cruciale factoren, voor het inrichten van uw optimale thuisnetwerk.

Stap 1 | Doe de postcodecheck

Om te beginnen is het aan te raden vooraf online de postcodecheck te doen. Op Internetvergelijk.nl kunt u zien welke mogelijkheden er voor uw woning zijn qua netwerk en wat hierin de voordeligste keuze is. U krijgt dan tevens antwoord op de vraag of u glasvezel of kabel op uw adres heeft.

Stap 2 | Maak een keuze tussen glasvezel of kabel

Bevindt u zich in de luxe positie om een keuze te maken tussen glasvezel of kabel? Dan vraagt u zich vast af: wat is hierin de beste keuze? In onderstaand schema hebben we voor u een aantal voordelen op een rijtje gezet. U ziet zo in één overzicht wat de voor- en nadelen zijn per type internetverbinding.

Mocht u tegen het probleem aanlopen dat er geen glasvezel beschikbaar is en de kabel enorm trage verbinding doorzet, kunt u kiezen voor mobiel internet of internet via een satelliet. Beide keuzes komen vaak naar voren als u in een buitengebied woont met slechte bereikbaarheid. Beide alternatieven hebben echter beperkingen. Ze gaan via een 4G verbinding en zijn daardoor onderhevig aan datalimieten (of je betaalt per MB) en er is relatief dure randapparatuur nodig voor de verbinding beschikbaar is.

Stap 3 | Investeer in nieuwe netwerkproducten

Afhankelijk van het type woning waar u in woont, kan het interessant zijn eens te kijken naar het investeren in nieuwe netwerkproducten. Zo zijn sommige netwerkproducten geschikt voor een stabiele verbinding in grote ruimtes en andere geschikt voor een krachtige verbinding in een klein appartement. Natuurlijk ontvangt u van uw provider een router en modem, maar wist u dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn wat betreft het optimaliseren van uw thuisnetwerk? We geven u een aantal voorbeelden.

Routers

De meeste internetproviders leveren samen met hun modem een router. Meestal is dat één apparaat. Soms kan het bereik daarvan tegenvallen. Een losse WiFi router, passend bij uw gebruiksdoelen, kan daarbij uitkomst bieden. Hieronder leggen we aan u uit hoe u de beste router voor uw specifieke woonsituatie kiest.

Locatie en woonoppervlakte

1. Appartementen (1 of 2 kamers)
Wanneer u in een kleinere woning woont, zoals een één of twee kamer appartement, heeft u met een minder krachtig signaal al een volledige dekking in uw woning.
Advies: Kies voor een router met een maximum snelheid 1300 Mbit/s.

2. Relatief kleine woonoppervlaktes met meerdere gebruikers (rijtjeshuis of kleine eengezinswoning);
Mocht u in een rijtjeshuis of andere eengezinswoning wonen, wilt u graag dat het WiFi netwerk het hele huis bereikt. Het sterkste signaal dient in de woonkamer aanwezig te zijn met een aanvulling voor de bovenverdiepingen waar Netflix gekeken of gegamed wordt.
Advies: kies voor een router met een maximale snelheid tot 1750 Mbit/s.

3. Meerdere gebruikers in een grotere woning;
Grote woningen of woningen met meerdere woonlagen hebben het meeste baat bij een krachtige router of een router aangevuld met een Multiroom systeem. Het is hierbij ook van belang dat de router een tri-band verbinding ondersteund voor gelijktijdig gebruik.
Advies: Kies voor een router met triple- of quad-band. Of een Multiroom WiFi systeem ter versterking van de router.

4. Studenten binnen een groot studentenhuis (groot woonoppervlakte met eventueel meerdere woonlagen);
In een groot studentenhuis is het natuurlijk van belang dat het WiFi netwerk alle kamers bereikt en dat er continue een sterke verbinding aanwezig is. Alle studenten willen namelijk gelijktijdig Netflixen, aan de studie werken of gamen.
Advies: Kies voor een router met triple- of quad-band en plaats een aantal Access Points voor de verspreiding van het WiFi netwerk.

Snelheid

1. Basisgebruik
In het geval van mainstream internetgebruik (basisgebruik zoals browsen en Netflixen) heeft u meer dan voldoende aan een router met een maximale snelheid tot 1300 Mbit/s. 
Bekijk hier de TP-Link Wireless-AC1750 Router Archer C7

2. Gaming en streaming 
Wanneer u afhankelijk bent van een snelle internetverbinding, omdat u of uw huisgenoten bijvoorbeeld online gamen of veel content online streamen, dan kunt u het beste kiezen voor een router met een maximale snelheid tot 1733 Mbit/s. Let ook op routers met de specificatie 'triband'. Dit houdt in dat meerdere gebruikers op verschillende kanalen de hoogste internetsnelheid kunnen bereiken.
Bekijk hier de TP-LINK Archer C5400X

Bekijk hier alle routers

Range extenders

Hoe vaak komt het niet voor dat u op sommige plekken in huis een te zwak WiFi signaal ontvangt. Door een range extender aan te sluiten op uw huidige netwerk, kunt u het bereik van uw WiFi signaal uitbreiden. U plaatst de range extender op een plek waar nog wel bereik is. Hij vangt dan het signaal op en stuurt deze versterkt door. Hij herhaalt het signaal dus eigenlijk. Zo heeft u ook een stabiel WiFi signaal wanneer u niet in de buurt van de bron zit.

Bekijk hier alle range extenders

Multiroom WiFi

Een Wi-Fi thuisnetwerk is vaak niet dekkend voor de gehele woonoppervlakte, maar daar is inmiddels een perfecte oplossing voor: Multiroom Wi-Fi. Dit is een ‘alles-in-één’ techniek om gemakkelijk en snel uw Wi-Fi netwerk thuis te optimaliseren. Met Multiroom Wi-Fi bent u in een klap af van alle ergernissen met betrekking tot een slecht draadloos internetbereik in huis. Bovendien zijn het stijlvolle producten die gezien mogen worden. Bekijk onze tip voor meer uitleg over Multiroom WiFi.

Bekijk hier alle Multiroom WiFi producten

Stap 4 | Denk na over een praktische netwerkindeling

Een belangrijke stap in het creëren van het ultieme thuisnetwerk is het nadenken over een logische, praktische en toekomstgerichte inrichting van het netwerk. Denk bijvoorbeeld voor uw verhuizing goed na waar in uw woning u de tv wilt kunnen aansluiten. Vergeet hierbij eventuele bovenverdiepingen niet. Dit geldt ook voor vaste internetaansluitingen en vaste telefonieverbindingen. Bij een bestaande woning kunt u ervoor kiezen nieuwe aansluitingen te (laten) plaatsen. Moet uw huis nog gebouwd worden? Bespreek dan tijdig met uw aannemer uw wensen omtrent aansluitingen. Denk hierbij ook aan de toekomst, wellicht wilt u sommige lege kamers (denk aan een eventuele gezinsuitbreiding) ook alvast voorzien van de nodige aansluitingen.

Stap 5 | Tijd voor installatie

Voor de installatie van uw thuisnetwerk en het aansluiten van al uw apparaten heeft u een aantal zaken nodig. Voor het installeren van digitale televisie heeft u bijvoorbeeld een UTP-kabel nodig. Deze kabel verbindt het glasvezelaansluitpunt en het digitale tv-kastje met elkaar. Deze kabel krijgt u meestal van uw provider, maar ze zijn ook bij Paradigit verkrijgbaar.

Bekijk hier alle UTP kabels

Wilt u meer informatie over de verschillende netwerkmogelijkheden? Bekijk dan onze koopgidsen of kom langs in een van onze winkels voor vrijblijvend advies van onze experts.