Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Het nieuwe werken op kantoor in 2020

De CO2-uitstoot is gedaald, geen files, geen overvolle treinen en medewerkers met een betere werk-privébalans. Een aantal gevolgen van het verplichte thuiswerken. Als we weer volledig naar kantoor mogen, blijft het de vraag of iedereen wel terug wil naar de oude situatie.

Veel bedrijven verwelkomen weer medewerkers en bouwen dit stapje voor stapje op, na maanden van verplicht thuiswerken. Uiteraard zijn de kantoortuinen omgebouwd zodat alles coronaproof is. Bureaus staan uit elkaar en vaste looproutes en desinfectiemiddel helpen de verspreiding van het virus tegen te gaan. Maar heeft werken op kantoor na maart 2020 nog wel dezelfde functie en hoe werkt dit dan?

Het kantoor zal niet geheel overbodig worden. Medewerkers vinden thuiswerken fijn, maar geven ook aan dat zij collega’s, gezelschap en een praatje bij het koffieautomaat missen. Experts verwachten dat het kantoor een ontmoetingsplaats wordt. Werknemers gaan waarschijnlijk vooral naar kantoor om andere collega’s te zien en te spreken, zodat ze met elkaar kunnen brainstormen en overleggen. De ruimte om de uren naar eigen inzicht in te delen en vaker vanuit huis te werken, die zal bij veel bedrijven blijven.

Het nieuwe normaal

Zoals premier Mark Rutte al eerder zei, wordt de 1,5 meter samenleving waarschijnlijk ‘het nieuwe normaal’. Dit is ook op kantoor even wennen. Door de coronamaatregelen wordt het kantoor aangepast om de regels te kunnen handhaven. Denk bijvoorbeeld aan looppaden zodat eenrichtingsverkeer mogelijk is of stippen op de vloer die aangeven waar mensen kunnen staan wanneer ze wachten, bijvoorbeeld voor de wc of het koffieapparaat. Daarnaast is het ook niet mogelijk om allemaal tegelijkertijd op kantoor te zijn. De 1,5 meter afstand wordt al snel lastig wanneer er teveel mensen zijn. Veel bedrijven kiezen daarom om het personeel dat naar kantoor komt te verdelen over verschillende dagen of werken met inschrijving.

Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen hun handen wassen, desinfecteren en hun bureau ontsmetten. Dit kun je als werkgever stimuleren door overal voldoende desinfectiemiddelen neer te zetten en de afspraken duidelijk te communiceren.

Wilt u meer informatie over het inrichten van flexibele werkplekken zodat uw kantoor klaar is voor het nieuwe normaal? Neem gerust contact op via zakelijk@paradigit.nl