Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Nog een half jaar om over te stappen naar Windows 10

Updates en ondersteuning van Windows 7 lopen af op 14 januari 2020

Zoals Paradigit eerder heeft vermeld stopt Microsoft op 14 januari 2020 met het uitbrengen van nieuwe beveiligingsupdates voor het besturingssysteem Windows 7. Een blik op de kalender leert dat gebruikers / bedrijven nog een half jaar hebben om over te stappen op een ander besturingssysteem. Het overgrote merendeel zal in dit geval kiezen voor de overstap naar Windows 10, maar 1 op de 5 gebruikers is momenteel nog niet zo ver.

Specifieke cijfers over het bedrijfsleven zijn momenteel niet bekend, maar volgens StatCounter is de situatie in Nederland als volgt:

Er zijn helaas geen specifieke cijfers over het bedrijfsleven bekend. Maar in totaal is de status in Nederland volgens StatCounter Global Stats als volgt:

Windows 10 aandeel in Nederland

Uit de cijfers van de bovenstaande grafiek blijkt dat veel gebruikers de overstap inmiddels al hebben gemaakt. Medio 2016 draaiden er voor het eerst meer devices op Windows 10 dan op Windows. De grafiek laat ook zien dat het marktaandeel van Windows 10 momenteel 71% bedraagt. Dat betekent dat er nog steeds bijna 30% op een ander Windows platform draait en hiervan bestaat 20% nog uit Windows 7 gebruikers. Het overstappen an sich is het probleem niet, maar als bedrijf wilt u van te voren de eventuele problemen testen en tackelen welke zich voor kunnen doen bij een overstap naar Windows 10.

Aandachtspunten overstappen op Windows 10

Het is belangrijk om te weten dat Microsoft twee keer per jaar met een update komt voor Windows 10. Het installeren van de updates kan weliswaar volautomatisch, maar voor bedrijven is het belangrijk om uit te zoeken of de nieuwe update geen problemen oplevert met systemen en applicaties. Zodoende kunt u als bedrijf ook om het jaar updaten, waardoor u slechts 1x per jaar hoeft te onderzoeken of een nieuwe update geen problemen oplevert.

Overstappen naar Windows 10

Als bedrijf is het goed om af te wegen of u alle devices in één keer overzet of dat u dit doet in een geleidelijke overstap. Met Windows Autopilot is het makkelijk om alle devices in één keer over te zetten, maar dit kan voor chaos zorgen wanneer er zich een onverwacht probleem voordoet of wanneer gebruikers meer ondersteuning nodig hebben. Het merendeel kiest er dus voor om geleidelijk over te stappen of zelfs een groep met key-users als eerste over te zetten. Op het moment dat er zich kinderziektes voor doen, kunt u dit als ICT afdeling oplossen en wanneer alles goed is ingericht ervoor kiezen om alle devices uit te rollen met het nieuwe besturingssysteem.

Let wel op: naar mate 14 januari 2020 dichterbij komt, is een big bang steeds waarschijnlijker de enige mogelijkheid.

Hoe gaat u overstappen?

Als er geen nieuwe devices met Windows 10 worden aangeschaft en u ervoor kiest om Windows 7 te upgraden naar Windows 10, zijn er twee mogelijkheden:

  1. System Center Configuration Manager (SCCM); dit wordt vooral gebruikt door grote bedrijven om alle apparaten centraal te beheren.

  2. Microsoft Intune; dit is het cloudgebaseerde apparaatbeheersysteem dat zich richt op kleinere bedrijven.

Beide systemen werken op basis van Windows Autopilot, waarmee u in één keer het besturingssysteem en alle applicaties kunt overzetten. Ook individuele, en op gebruikers afgestemde, instellingen kunnen op deze manier over worden gezet.

Nadenken over applicaties

De meeste standaardsoftware is geschikt voor Windows 10, maar intern ontwikkelde software en web-apps kunnen gaan haperen. Testen is dus noodzakelijk. Houdt er rekening mee dat hier tijd overheen gaat. Als die tijd ontbreekt, dan kunt u het beste de kritieke bedrijfsapplicaties testen en de overige applicaties (eventueel) naderhand testen.


Behoud van apparatuur of aanschaf van nieuwe devices?

Over het algemeen geldt dat het loont om computers jonger dan drie jaar (en dus niet afgeschreven) te voorzien van een nieuwe Windows 10 installatie. Bij systemen die commercieel afgeschreven zijn is het goed om nieuwe Windows 10 devices aan te schaffen. Daarnaast zijn er weinig garanties voor het optimaal werken van Windows 10 op oudere devices. Dit kan de productiviteit van uw medewerkers nadelig beïnvloeden.

Overigens lijkt het erop dat bedrijven in veel gevallen voor nieuwe devices kiezen. Het aantal verkochte devices lag in het tweede kwartaal van 2019 fors hoger. Microsoft en andere vendoren zien hier een verband met het upgraden naar Windows 10 door bedrijven en meteen (een deel) van het PC / Laptop landschap vernieuwen. Voor randapparatuur zijn meestal geen vervangingen nodig. Het overgrote merendeel is geschikt voor Windows 10 als de apparatuur ook geschikt is voor Windows 7. Het enige dat aandacht behoeft, zijn het installeren voor nieuwe drivers. Hierin hebben bijna alle fabrikanten wel voorzien.

Mocht u ervoor kiezen om nieuwe apparatuur aan te schaffen dan verwijst Paradigit u graag naar onze vorige nieuwsbrief waarin we uitleggen waarom de Lenovo Thinkbook 13s een goede optie is.


 

Waarom Paradigit de overstap naar Windows 10 aanraadt

Twee keer zoveel malware op Windows 7-pc’s

Windows 7 werkt namelijk op basis van een verouderde architectuur. Dat betekent dat nieuwe Windows 10 Pro modellen nu al een stuk veiliger zijn dan devices die draaien op Windows 7. Uit onderzoek van onlinebeveiliger Webroot blijkt dat Windows 7-pc’s twee keer zoveel malware bevatten dan de gemiddelde Windows 10-pc.

Windows 10 bevat betere security-features

Windows 10 Pro is uitgerust met meer security-features, waaronder Windows Hello. Met Hello hoef je je niet langer aan te melden met (vaak moeilijke) wachtwoorden. Je meldt je simpelweg aan met je vingerafdruk of gezichtsherkenning, of beide. Microsoft heeft toegezegd dat deze ‘inloggegevens’ altijd versleuteld en lokaal op het apparaat blijven staan.

Daarnaast zorgen vendoren als Fujitsu, Dell, HP en Lenovo voor betere security-features welke ingebouwd zijn in de hardware. Deze detecteren aanvallen op de BIOS, herstellen snel een standaard image en stoppen malware in een afgeschermde omgeving. Dit zorgt ervoor dat je device minder gemakkelijk gehackt wordt en dat je bedrijfsdata beter beschermd blijft.

Fictie Feit
Het lijkt erop dat hackers op zoek gaan naar grote bedrijven. Ze zullen niet de moeite nemen om mijn kleine(re) bedrijf te hacken.

Meer dan 50% van de MKB bedrijven hebben een datalek meegemaakt door gehackte devices

Een datalek kost gemiddeld € 75.000,00. Deze kosten zijn nog zonder reputatie- en vertrouwensverlies van uw klanten.
Nieuwe devices zijn duur. Het is goedkoper om gewoon te bewaren wat ik momenteel heb. Als devices ouder zijn dan 4 jaar kosten ze vaak meer dan u zich realiseert. Een device dat minimaal 4 jaar oud is, kost in de meeste gevallen 2x meer in het geval van reparatie. Dit kost gemiddeld € 460,00 per jaar per device.
Nieuwe devices leveren niet veel extra snelheid om t.o.v. mijn oudere device(s). Nieuwe Windows 10 apparaten hebben tot 80% betere prestaties t.o.v. een 4 jaar oude Windows laptop.
Windows 7 apps werken niet op een nieuw Windows 10 device. Het goede nieuws is dat 99% van de Windows 7 applicaties ook compatible zijn met Windows 10. U kunt dit gemakkelijk controleren op www.readyforwindows.com.

Windows 10 is de veiligste Windows ooit. Hierdoor is de kans dat u gehackt wordt veel kleiner

Windows 10 Pro-apparaten besparen tijd en geld. Niet alleen in reparaties en onderhoud, maar ze zijn simpelweg veel productiever

Windows 10 Pro-apparaten, met nieuwe processoren, zijn sneller en betrouwbaarder

Windows 10 is een geavanceerde en verbeterde versie van Windows 7. Daarnaast wordt Windows 10 automatisch uitgerust met nieuwe beveiligingsupdates en verschijnen er minimaal 2x per jaar nieuwe functionaliteiten.


Windows 7 End of Support

Updates en ondersteuning van Windows 7 lopen af op 14 januari 2020

Na een periode van 10 jaar heeft Microsoft aangekondigd om op 14 januari 2020 te stoppen met het aanbieden van beveiligingsupdates voor computers met Windows 7. Dit betekent dat Microsoft geen technische ondersteuning en/of software-updates meer levert ter bescherming van uw device vanuit Windows Update.

Naar aanleiding van dit bericht raden wij, u als bedrijf, aan om voor januari 2020 over te stappen naar een device met Windows 10 of om uw huidige device te upgraden door middel van een Windows 10 licentie. Op deze manier voorkomt u een situatie waarin u service of ondersteuning nodig heeft, terwijl deze niet langer beschikbaar is. Het gevolg is dat het device kwetsbaarder is voor beveiligingsrisico’s en in het ergste geval kunnen kwaadwillende vrij eenvoudig toegang krijgen tot uw device(s) en de daarbij behorende data.

Goede voorbereiding is noodzakelijk!

Als bedrijf zou u, in principe, binnen enkele minuten al uw apparaten kunnen vervangen voor nieuwe Windows 10 devices óf alles kunnen upgraden met een Windows 10 licentie. Vandaar dat u nu wellicht denkt; 14 januari 2020 is nog ver weg. Toch adviseren wij om zo snel mogelijk in 2019 te beginnen. Hoe meer tijd u hiervoor reserveert, hoe beter u zichzelf en uw bedrijf voor kunt bereiden. Kunnen alle devices met Windows 7 probleemloos over naar Windows 10 Pro? Communiceert het nieuwe besturingssyteem met alle software en randapparatuur of dienen hiervoor aanpassingen gedaan te worden in, bijvoorbeeld, de drivers? Als u deze vragen in kaart heeft gebracht én beantwoord heeft zou u een test kunnen draaien. Komen er kinderziektes aan de oppervlakte? Zo niet dan kunt u overstappen. Dit kan in één keer of in kleine stappen (bijvoorbeeld om grote verstoringen te voorkomen, wegens budgetten etc.).

Wilt u graag vrijblijvend advies wat voor uw bedrijf het beste is? Contacteer dan geheel vrijblijvend onze accountmanagers via zakelijk@paradigit.nl óf 040 – 309 0021.

Mogelijke oplossing(en) om uw infrastructuur veilig te houden

Als u of uw bedrijf gebruik maakt van Microsoft 365 Business pakketten dan kunnen gebruikers alle oude devices kosteloos upgraden naar een Windows 10 Pro licentie. Als u niet over een Business pakket beschikt dan zijn er nog steeds drie mogelijkheden:

1. Uw Windows 7 PC upgraden met volledige licentie (uw device dient aan een aantal eisen te voldoen). Deze kunt u vinden op www.microsoft.com. U kunt voor advies ook vrijblijvend contact opnemen met onze zakelijke afdeling via zakelijk@paradigit.nl of 040 – 309 0021;

2. Een nieuw Windows 10 device aanschaffen. Fabrikanten zijn hun hardware continu door blijven ontwikkelen, waardoor nieuwe devices steeds veiliger zijn door middel van ingebouwde veiligheidsfeatures in de hardware;

3. Custom Support pakketten voor een verlenging van 3 jaar op support van Windows 7.

Optie 1 en 2 zijn de meest voor de hand liggende opties. Maar, omdat Windows 7 nog steeds een marktaandeel van zo’n 43% heeft, heeft Microsoft in september 2018 bekend gemaakt om bedrijven tegemoet te komen. Dat betekent dat bedrijven maatondersteuning kunnen verkrijgen bij Microsoft, zelfs na het officiële supporteinde. Hierbij worden momenteel bedragen genoemd van 50 dollar per device en de verwachting is dat dit elk jaar verdubbeld*. Vanaf januari 2023 stopt Microsoft met alle supportmogelijkheden voor het besturingssysteem Windows 7.

Mede door deze informatie raadt Paradigit haar klanten aan om te investeren in optie 1 of 2. Voor optie 1 wanneer u nieuwe hardware heeft met het oude Windows 7 besturingssysteem en voor optie 2 wanneer uw hardware (bijna) aan het einde van de afschrijvingsperiode is aanbeland. Optie 3 zou (wanneer de genoemde bedragen kloppen) een flinke investering zijn in iets wat uiteindelijk toch eindig is.

*Deze bedragen zijn (nog) niet door Microsoft bevestigd.