Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Zakelijke laptop of consumenten laptop

Kent u de verschillen?

Wanneer u als bedrijf nieuwe laptops aanschaft voor uw medewerkers, komt u altijd modellen tegen die op elkaar lijken. Vaak is het optische verschil het besturingssysteem, de ene is uitgerust met Windows 10 Home, de ander met Windows 10 Pro. Als u kijkt naar de prijs rechtvaardigt dat het prijsverschil vaak niet. Hieronder vindt u een aantal belangrijke voor- en nadelen van een zakelijk model tegenover een consumenten model.



Specifieke eisen zorgen voor verschillen

Consumenten hebben een andere verwachting van een laptop dan zakelijke klanten. Ook wordt een zakelijk model over het algemeen veel intensiever gebruikt dan een consumentenlaptop. Uiteraard worden de zakelijke laptops hier ook uitvoerig voor getest en gelden er andere garantievoorwaarden dan op consumenten modellen. Daarnaast zitten er verschillen in:

1. Beveiliging

Voor laptops die gebruikt worden in een zakelijke omgeving is het belangrijk dat de beveiliging zeer goed is. U moet er als bedrijf niet aan denken dat iemand aan uw data - of erger - bankrekeningen kan, omdat uw laptop is gestolen. Dat betekent dat een zakelijk device meer nodig heeft dan de standaard antivirusbescherming van consumentenlaptops.

Zakelijke modellen zijn daardoor in bijna alle gevallen uitgerust met een TPM (Trusted Platform Module) chip. Deze module versleutelt uw hardware en zorgt ervoor dat gegevens een stuk moeilijker te kraken zijn.

2. Biometrisch inloggen

Consumentenlaptops hebben vaak slechts één manier op in te loggen, namelijk een wachtwoord. Op zakelijke modellen is de standaard steeds vaker een multi-factor-authenticatie. Bijvoorbeeld door middel van een wachtwoord én een vingerafdruk of gezichtsherkenning. Hierdoor is het een stuk moeilijker voor buitenstaanders om uw laptop te ontgrendelen en gegevens en data in te zien.

3. Accu

Consumentenlaptops zijn ontworpen voor consumenten. Ze zijn zodoende ook niet gemaakt om zeer intensief gebruikt te worden voor 8 tot 10 uur. Zakelijke modellen hebben een accu die vaak langer mee gaat en ook langer goed blijft werken, zodat u een hele werkdag vooruit kunt. Mocht de accu toch leeg gaan, terwijl uw medewerkers buiten de deur zijn? Dan hebben zakelijke modellen de mogelijkheid om een externe accu aan te koppelen.

4. Meer aansluitmogelijkheden

De gemiddelde zakelijk laptop heeft vaak meer aansluitmogelijkheden. Dat is handig, omdat u op kantoor vaak te maken heeft met meerdere nieuwe en oude apparaten (printers, monitoren, keyboards etc.). Deze hebben vaak allen een andere aansluiting.

Ook hebben zakelijke laptops de mogelijkheid tot het aansluiten van een docking station. Op het docking station plugt u vervolgens alle andere hardware in, uw schermen, uw keyboard en muis en zelfs uw oplader. Uw laptop hoeft u slechts te verbinden met één docking kabel en u heeft een volledige werkplek ter beschikking.

5. Design

Een belangrijke reden om voor een consumentenmodel te kiezen is het design van de laptop. De zakelijke laptops zijn vaak robuust, maar minder mooi voor het oog. Dit jaar hebben de grote vendoren dit ook door gehad en hebben ze het consumentendesign gecombineerd met de voordelen van een zakelijke laptop. Enkele voorbeelden hiervan zijn de HP Dragonfly, de Lenovo ThinkBook 13s en de Dell XPS 13 / 15. Dit zijn alle superlichte laptops die er ook nog eens goed uit zien.

6. Materiaal en kwaliteit

Zakelijke laptops zijn robuuster en worden meer en beter getest dan consumentenlaptops. Dat heeft te maken met het feit dat een zakelijke laptop in de regel veel meer ‘werkuren’ heeft dan een consumentenlaptop. Daarnaast wordt een zakelijke laptop ook vaker verplaatst en is het dus belangrijk dat deze laptops tegen een stootje kunnen.