Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Beveiliging: 7 goede gewoontes

software

Misschien staat u er niet bij stil als u surft op het web, online winkelt of op sociale media zit, maar u bent zelf de eerste verdedigingslinie tegen risico's en gevaren vanuit cyberspace. Uw veiligheid ligt in uw eigen handen en is maakbaar. Door goede gewoontes te ontwikkelen en u daar aan te houden, maakt u uw online aanwezigheid veiliger en leuker voor uzelf en uw collega's. De volgende zeven goede gewoontes leert u in enkele minuten aan. Ze zijn zo simpel, zodat u ze dagelijks kunt toepassen.

1. Gebruik sterke wachtwoorden

Wachtwoorden zijn meestal de eerste, en soms de enige, bescherming tegen ongeautoriseerde toegang. Ze zijn de sleutels tot uw online koninkrijk, dus wees er zuinig op.

  • Veel websites laten u bij het aanmaken weten of een wachtwoord veilig is. Als de website aangeeft dat uw wachtwoord zwak of onveilig is, bedenk dan een beter wachtwoord. 
  • Kies niet voor uw naam, gangbare begrippen, woorden of acroniemen die in het woordenboek staan, ook niet in andere talen. 
  • Zet geen cijfers voor of achter uw wachtwoord en gebruik ook geen bekende toetsenbordpatronen zoals 'Qwerty2'. 
  • Maak een onlogische keuze. Creëer wachtwoorden uit een willekeurige reeks hoofdletters, kleine letters en symbolen die onvoorspelbaar zijn voor hackers en voor systemen die wachtwoorden kraken. 
  • Gebruik een app die willekeurige wachtwoorden genereert, zoals 1Password om unieke wachtwoorden te maken en op te slaan. 

2. Vergrendel uw computerscherm

U weet nooit wie uw computer zal gebruiken als u even weg bent. Daarom is het verstandig om ongeautoriseerde toegang te voorkomen door uw scherm te vergrendelen. Op kantoor kan een collega, een gast of een dienstverlener uw onbeheerde computer gebruiken. Privé informatie kan dan zomaar openbaar worden.

Het kost slechts enkele seconden om uw computer te vergrendelen. Druk op Ctrl+Alt+Delete en selecteer de optie 'Deze computer vergrendelen'. Ook kunt u snel via Windows toets + L uw computer vergrendelen. Gebruik ook een toegangscode voor uw smartphone en tablet. Deze apparaten zijn immers net zo kwetsbaar als uw computer.

3. Beveilig mobiele apparaten tegen verlies

Iedereen is dol op mobiele apparaten zoals smartphones, tablets en laptops, omdat ze zo draagbaar zijn, maar dat pluspunt kan ook een veiligheidsrisico vormen. U raakt dergelijke apparaten gemakkelijk kwijt, dus neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Maak een lijst met telefoonnummers en e-mailadressen om gestolen of verloren apparaten te rapporteren. Handig in deze is om gebruik te maken van een mobiel security pakket.
  • Gebruik een hardwarekabelslot voor uw laptop of berg hem op in een afgesloten lade  
  • Houd smartphones en tablets in het oog als u in een openbare ruimte bent 
  • Laat als u op reis bent uw apparaten niet onbeheerd in uw bagage achter

4. Bescherm data op mobiele apparaten en verwisselbare media

Mobiele apparaten en verwisselbare media, zoals USB drives, zijn ideaal om informatie te delen en de transporteren, maar ze kunnen ook leiden tot verlies of misbruik van data. U moet niet alleen zorgen dat u het apparaat zelf niet verliest, maar ook de informatie op het apparaat beveiligen:

  • Accepteer automatische software updates 
  • Maak regelmatig back-ups van belangrijke gegevens  
  • Wis alle data voordat u een apparaat weggooit of weggeeft 
  • Versleutel zo mogelijk alle gegevens 
  • Gebruik antivirus software en houd deze up-to-date 

5. Identificeer URL's voordat u erop klikt

Eenvoudig gezegd: denk na voordat u klikt. Een kwaadwillige website, die eruitziet als een echte, is een geliefd hulpmiddel van criminelen. De werkelijke bestemming is eenvoudig te bepalen. Als u uw cursor boven de URL houdt, verschijnt de echte bestemming in een klein pop-up venster. Klik nooit als deze er verdacht uitziet.

Voor URL inkorters zoals tinyurl.com en bit.ly plaatst u een plusteken (+) achter de URL om de bron weer te geven. Voor QR codes kiest u een lees app die het mogelijk maakt de bestemming als preview te bekijken, voordat de koppeling wordt geopend. En vergeet niet om apps en software alleen uit vertrouwde bronnen te downloaden, bijvoorbeeld Google Play, Microsoft.com of Java.com.

6. Gebruik openbare WiFi veilig

Openbare WiFi is gevaarlijker dan WiFi in uw bedrijf of thuis, omdat u niet weet hoe het geconfigureerd en beveiligd is. Daarom moet altijd u extra voorzorgsmaatregelen treffen wanneer u gebruikmaakt van WiFi.

  • Open geen gevoelige persoonlijke informatie, zoals uw bankoverzicht.
  • Gebruik alleen websites die werken met HTTPS en een vergrendeling pictogram tonen. 
  • Gebruik nooit een openbare computer, bijvoorbeeld in een hotellobby, om persoonlijke informatie te openen. Gebruik die alleen voor algemene zoekacties, bijvoorbeeld het weerbericht of restaurantrecensies. 

7. Denk na voordat u iets op sociale media post

Sociale media zijn een handige en leuke manier om contact te houden met vrienden en familie, maar wees voorzichtig met wat u daar post. Zorg dat u weet wat de risico's zijn, zowel privé als zakelijk, en neem de volgende voorzorgsmaatregelen.

  • Houd u altijd aan de gedragsregels van uw bedrijf. 
  • Vraag vrienden en familie om uw persoonlijke informatie, ook over familierelaties, privé te houden.  
  • Wees voorzichtig met het deelnemen aan games en enquêtes of het klikken op door anderen aanbevolen koppelingen. 
  • Controleer uw privacy- en beveiligingsinstellingen voor sociale media regelmatig en pas ze zo nodig aan. 

Doe het altijd

Slechte gewoontes zijn moeilijk af te leren, maar goede gewoontes beschermen u tegen bedreigingen uit cyberspace. U bent de eerste verdedigingslinie om uzelf, uw collega's en uw apparatuur tegen risico's te beschermen. En nu criminele methoden en tactieken steeds geavanceerder worden, is het belangrijker dan ooit om goede beveiligingspraktijken te ontwikkelen en toe te passen.

Deze tip is mede mogelijk gemaakt door HP.

Meer weten? Lees ook: De nieuwe generatie tablets

Bekijk alle tips Bekijk alle antivirus