Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

De voordelen van 4G en 5G in het bedrijfsleven

Op smartphones is het haast niet meer weg te denken. Het 4G netwerk. Langzaamaan wordt ook bij de grote providers het 5G netwerk uitgerold. Maar ondanks dat we op onze smartphones niet meer zonder kunnen, is het gebruik van 4- en 5G op laptops nog steeds niet standaard, terwijl het veel voordelen met zich mee brengt.

4G staat voor de vierde generatie van mobiele telecommunicatiestandaarden en wordt in Nederland geregeld door de vier grote telecom providers (KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2). Nederland is de wereldwijde voorloper in het uitrollen van deze techniek. Volgens onderzoeksbureau Open Signal hebben alle Nederlandse netwerken een dekkingsgraad van 93% of hoger. Dat wil dus zeggen dat u bijna overal in Nederland gebruik kunt maken van het 4G-netwerk en zo altijd een snelle en betrouwbare internetverbinding tot uw beschikking hebt.

Voordelen van 4G

Het grote voordeel van 4G voor bedrijven is de snelheid, vooral ten opzichte van 3G en WiFi-hotspots. Dit zorgt voor een hogere productiviteit. Zo hebben internetpagina’s een korte laadtijd en gaat het uitwisselen van grote bestanden veel sneller. Daarnaast is het ook mogelijk om vloeiende HD-gesprekken te voeren door middel van videobellen.

Wanneer uw medewerkers vaak buiten de deur werken en veel onderweg zijn, is het daarom erg handig dat zij over een laptop beschikken met ondersteuning voor 4G. Niet iedere (zakelijke) laptop is hiervoor geschikt, dus houdt hier rekening mee bij de aanschaf van een nieuw device. Op apparaten met een ingebouwd 4G-modem, kan men met behulp van een losse simkaart overal 4G gebruiken. Hierdoor hoeven uw medewerkers geen gebruik te maken van onbetrouwbare en onveilige WiFi-hotspots. 

Nog meer voordelen met 5G

Er is veel te doen geweest over 5G en nog steeds zijn er tegenstanders van deze nieuwe generatie mobiel internet. Kort hoe het werkt: 5G maakt gebruik van fotonica, een techniek waarmee grote hoeveelheden verwerkt worden door middel van lichtdeeltjes. Hierdoor moet de provider een hogere frequentieband van 3,5 Ghz gebruiken. Het grote voordeel ten opzichte van 4G is de snelheid. Met 5G kunt u minstens tien keer zo snel internetten door de snelheid van 10 GBps.

Daarnaast heeft 5G een veel korte reactietijd dan 4G, dat wil zeggen dat het minder lang duurt voordat een apparaat is verbonden met het internet. Verbinding is hierdoor een stuk stabieler. Een ander voordeel is de bandbreedte: dankzij 5G kunt u met veel meer apparaten tegelijkertijd gebruik maken van een verbinding. Ook kent 5G een erg lage vertraging en is bijzonder energiezuinig.

Sinds april 2020 kunnen wij in Nederland gebruik maken van het eerste 5G netwerk dankzij Vodafone en steeds meer providers stellen 5G beschikbaar voor hun klanten. Toch kunt u als klant nog niet van alle voordelen van 5G genieten. Dit komt omdat de snelheid nog niet in de buurt komt van de beloofde 10 GBps omdat de 3,5 GHz band nog niet beschikbaar is in ons land. Deze frequentie wordt in 2022 geveild door de Nederlandse overheid. Voor nu maken we dus nog gebruik van de bestaande antennes en huidige 4G-frequentiebanden.

Bent u op zoek naar toekomstbestendige apparaten waarmee uw werknemers productief en met snel internet buiten de deur kunnen werken? Kijk dan eens naar devices die deze mogelijkheden ondersteunen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Paradigit zakelijk door te bellen naar 040 – 309 0021 of te mailen naar zakelijk@paradigit.nl