Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Maak uw laptop sneller met eenvoudig opschonen

laptops

Is  uw laptop trager dan wanneer u hem kocht? Veel gebruikers merken dat hun laptop  langzamer reageert naarmate deze langer in gebruik is. Dit kan verschillende  oorzaken hebben. Bijvoorbeeld door veel tijdelijk opgeslagen internetbestanden  of door verouderde stuurprogramma's. Om te voorkomen dat een laptop traag  wordt, is het belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen aan uw laptop.

Starten  bij opstarten

Dat  een laptop langzamer wordt naarmate u hem langer gebruikt, is volstrekt  logisch. U installeert er in de loop van de tijd allerlei software op. Veel  software doet zijn best om u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Bijvoorbeeld  door automatisch op te starten op het moment dat u uw computer opstart. Als veel  programma's dat doen, dan kan het opstarten van een laptop heel erg lang duren.

Wilt  u weten voor hoeveel programma's dat op uw laptop het geval is? Kijk dan in het  zogeheten systeemvak rechts onderin, naast de klok. Daar staan ze als het goed  is allemaal. Om het volledige overzicht te zien, klikt u op het driehoekje  links van het systeemvak, zodat u ook de verborgen programma's ziet. Voor een  antivirus pakket is het van essentieel belang dat het altijd draait, maar voor bijvoorbeeld  Spotify is dat voor veel mensen niet het geval. U kunt bij alle programma's  instellen dat ze al dan niet automatisch opstarten, vaak al tijdens het  installatieproces.

Overbodige  bestanden 

Na  verloop van tijd staan er overal verspreid over uw computer 'rommel', zoals  cookies en tijdelijke internetbestanden. Dat zorgt ervoor dat uw systeem  langzamer wordt. Het is dus slim om deze af en toe te verwijderen. U kunt dit  handmatig doen als u weet waar de bestanden staan, maar dat zal vaak niet het  geval zijn. 

Een  programma zoals CCleaner, dat u gratis kunt downloaden, kan u hierbij helpen.  Dit programma analyseert alle locaties waar de overbodige bestanden kunnen  staan. U kunt zelf aangeven welke zaken wel en welke zaken niet verwijderd  moeten worden. Zo kunt u ervoor zorgen dat wachtwoorden, maar ook uw  browsergeschiedenis bewaard blijven.    

Defragmenteren of station optimaliseren    

Als  u een programma installeert, dan komt dat op een bepaald gedeelte van de harde  schijf te staan. Haalt u het weg, dan staat het er niet meer, maar alles er om  heen nog wel. Er valt dan dus als het ware een gat. Als dit vaak gebeurt, is  het resultaat dat veel programma's gefragmenteerd over de harde schijf staan.  Windows biedt de mogelijkheid om de harde schijf te defragmenteren. Hiermee  wordt alles weer logisch ingedeeld en worden alle lege plekken weggehaald. Er  gaat geen data verloren. Het is echt alleen maar het herschikken van data.    

Windows 8.1   

Om uw schijf te  defragmenteren gaat u met een druk op de Windows toets naar het Startscherm.  Daar typt u 'Defragmenteren'. Vervolgens selecteert u 'De stations  defragmenteren en optimaliseren'. U kunt in het volgende scherm dan kiezen  welke schijf of welk gedeelte van een schijf u wilt defragmenteren. Heeft u een  SSD, dan hoeft u deze niet te defragmenteren.

Wilt u meer informatie over laptops of hulp bij de keuze van de juiste laptop? Bekijk dan onze laptop koopgids of kom  langs in één van onze winkels voor hulp en advies.

Meer weten? Lees ook: SSD plaatsen

Bekijk alle tips Bekijk alle laptops