Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Voorkom RSI bij het gebruik van uw tablet

tablets

Veel mensen maken dagelijks lang gebruik van hun tablet. Het is van groot belang om daarbij te letten op uw houding. Een slechte houding kan leiden tot lichamelijke klachten. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de manier van ondersteunen van de tablet of door de zitpositie. In deze tip leest u hoe u RSI klachten zo goed mogelijk kunt voorkomen.

Wat is RSI?

RSI staat voor Repetitive Strain Injury en is de verzamelnaam voor allerlei  klachten, die te maken hebben met het gedurende lange tijd herhalen van  dezelfde, soms kleine en op zich niet inspannend lijkende, bewegingen. RSI kan  hele vervelende en langdurige pijn opleveren. De pijn ontstaat door een gebrek  aan rust voor een bepaalde spier. In combinatie met een tablet is RSI niet  onafwendbaar. Wanneer u rekening houdt met uw houding en de manier waarop u uw  tablet gebruikt, is de kans klein dat u er last van krijgt.

Zo kunt u uw tablet het beste vasthouden

De manier om een tablet te bedienen is met de handen. Dat is ook meteen het  grootste risico op RSI. De verleiding is groot om het apparaat met één hand  vast te houden, zeker als u moet typen. Doet u dit langere tijd, dan is de  belasting op de spieren in die ene hand te zwaar. Het is dus van belang dat u  de tablet zo weinig mogelijk in de handen hebt. Leg hem bijvoorbeeld voor u  neer op tafel. Het kan zijn dat dit niet mogelijk is en dat u de tablet wel  moet vastpakken. Pak hem dan niet met één hand vanaf de zijkant tussen duim en  de rest van de vingers, maar leg hem op uw onderarm en houd hem losjes vast met  één hand.

Gebruik een standaard voor langere tijd

Als u echt langere tijd gaat werken op uw tablet of u wilt een film kijken,  dan is een standaard een handig hulpmiddel. Dit zorgt ervoor dat het scherm  goed afleesbaar is en u niet te veel 'over' uw tablet heen hoeft te buigen. Dat  laatste kan namelijk zorgen voor RSI klachten in de nek en bovenkant van de  rug. Kijkt u graag in bed nog even naar een film of serie, dan zijn daar ook  speciale standaarden voor te koop, net als voor het gebruik in de keuken.

Let op uw houding

Het is niet alleen het 'verkeerd' gebruiken van een tablet dat kan leiden  tot RSI klachten. Het heeft ook te maken met hoe lang u in een bepaalde houding  zit. Varieer dus van houding als u met uw tablet aan de slag gaat. Uw lichaam  geeft dat vaak zelf aan, maar het is beter om dit te doen voordat u de signalen  krijgt. Dan is er namelijk al sprake van een te zware belasting.

Accessoires om RSI te voorkomen

Een standaard is een goede eerste stap als u langere tijd wilt werken op uw  tablet. Als u niet alleen veel moet lezen, maar ook moet typen, dan zijn een  los toetsenbord en een losse muis vrijwel onmisbaar. In combinatie met een  goede standaard kunt u hiermee een goede werkplek inrichten. U sluit ze aan op  uw tablet met behulp van Bluetooth.

Wilt u  meer informatie over tablets of hulp bij de keuze van de juiste tablets of  accessoires?   Bekijk dan onze  Tablet Koopgids of kom  langs in één van onze winkels voor hulp en advies.

Meer weten? Lees ook: Zonder stopcontact uw smartphone, tablet of laptop opladen

Bekijk alle tips Bekijk alle tablets