Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

3D printen - Meer ruimte voor uw ideeen

printers

Of u nu voor uw beroep ontwerpt of het gewoon leuk vindt om dingen zelf te creëren, 3D printen is voor iedereen binnen handbereik. Op een makkelijke, snelle en betaalbare manier kunt u nu uw eigen ontwerp in 3D zien ontstaan. Sieraden, telefoonhoesjes, speelgoed, gadgets of een kunstwerk van eigen hand? Geen probleem voor een 3D printer. Wij vertellen u graag hoe u uw creatieve ideeën de ruimte kunt geven.

Hoe werkt het?

Het gebeurt niet al te vaak bij IT producten, maar de naam 3D-printer zegt meteen alles over wat het apparaat doet. Het print, maar dan niet in 2D op papier, maar in 3D. Hij gaat dus ook de hoogte in. Een 3D-printer gebruikt geen inkt, maar kunststof/plastic. Dit materiaal wordt als een soort draad het apparaat ingevoerd, waarna het gesmolten en op de juiste plaats aangebracht wordt.

Ontwerpen

Een 3D-printer gebruikt u uiteraard niet om documenten met tekst af te drukken, zoals u dat doet met een gewone printer. U kunt hem immers 3D-beelden voeren, die hij vervolgens uitprint. Deze ontwerpen kunt u in allerlei tekenprogramma's maken, zoals Google Sketchup. Als u helemaal zelf een ontwerp moet maken, is een dergelijke afdruk maken wel iets meer werk dan een pagina tekst afdrukken. Het afdrukken zelf duurt in ieder geval een stuk langer. U kunt ook gebruikmaken van ontwerpen die andere mensen hebben gemaakt. Ga hiervoor naar Thingiverse.

Volop mogelijkheden

In de medische wereld zijn de eerste successen al geboekt: van protheses tot organen, er zijn indrukwekkend veel mogelijkheden met een 3D printer. De mogelijkheden van printen in 3D zijn ook groot voor de gewone consument. U hoeft niet meer voor alles naar de winkel toe, maar drukt het gewoon gelijk af. Bent u een figuur van Monopoly kwijt? Geen punt, u drukt eenvoudig zelf een nieuwe af. Ook een nieuwe hoesje voor uw smartphone maakt u gewoon zelf. En denk ook eens aan de mogelijkheden op het gebied van reserveonderdelen. Als u een bouwpakket van de IKEA heeft gekocht en er ontbreekt een onderdeel, dan kan IKEA u het ontwerp van het onderdeel opsturen, waarna u het uitprint en uw meubelstuk af kunt maken. Gemak dient de mens!

Zijn er ook nadelen? 3D-printen is vooralsnog relatief duur, wat betreft de aanschaf van de printer zelf en de grondstoffen. Naarmate het populairder wordt en er grotere bedrijven in deze markt stappen, zal de prijs gaan zakken. Daarnaast is het momenteel nog niet mogelijk om met meerdere kleuren tegelijk te printen.  De mogelijkheden die er al zijn, zijn echter zo indrukwekkend dat het zeker een interessant product is wanneer u graag uw creativiteit de ruimte geeft.

Meer weten? Lees ook: Microsoft HoloLens: een hologram van de toekomst

Bekijk alle tips