Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Boeken lezen: e-reader of tablet?

tablets
e-readers

Ondanks dat tablets en e-readers veel op elkaar lijken, verschillen ze in vele opzichten. Eén ding hebben ze gemeen, ze delen het vermogen om op te treden als apparaten om boeken op te lezen. Het lezen van digitale boeken is tegenwoordig erg populair, maar wat is het beste apparaat om deze op te lezen?

Functionaliteiten

Het grootste en meest voor het handliggende verschil is dat tablets veel meer functionaliteiten hebben dan e-readers. Of het nu om het downloaden van applicaties, maken van foto's of opnemen van video's gaat, met een tablet kan dit allemaal. Ook muziek afspelen, films kijken en surfen op het internet behoren tot de uitgebreide mogelijkheden van een tablet. Bij de meeste e-readers heeft u vaak beperkte mogelijkheden om op internet te browsen. Sommige e-readers hebben een MP3 speler, maar de meeste niet. Kortom e-readers zijn apparaten ontworpen voor het lezen van boeken en niet veel meer.

Comfortabel scherm

Tablets beschikken over een verlicht display (LED), waardoor deze ook in het donker makkelijk te gebruiken zijn en u op dit scherm ook films, foto's en andere multimedia toepassingen kunt gebruiken. Een nadeel hiervan is dat een verlicht display onrustig voor uw ogen is, waardoor deze snel vermoeid raken. Tevens zijn de schermen glanzend, waardoor het moeilijker is om in het zonlicht een goed beeld te krijgen.

Dat is niet het geval bij e-readers, zij maken gebruik van E-ink technologie (elektronische inkt) schermen. Deze schermen zijn mat in plaats van glanzend, wat betekent dat u geen reflecties krijgt in fel zonlicht. De schermen van e-readers zenden geen eigen licht uit, zodat het effect van het lezen vergelijkbaar is met het lezen van papier, waardoor u minder last krijgt van uw ogen. Nadeel is dat deze schermen niet geschikt zijn voor het weergeven van kleurenfoto's of video's en dat u in de avond of nacht (als u uw favoriete boek toch even wilt uitlezen) wel een extra lichtbron nodig heeft.

Energieverbruik en prijs

Een e-reader heeft minder functionaliteiten en een zuiniger scherm, wat betekent dat ze veel langer functioneren op een accu dan een tablet. Daarnaast is de accu een stuk kleiner waardoor e-readers vaak stukken lichter zijn dan tablets.

Bij een e-reader ligt de nadruk op het lezen van boeken en niet op multimediagebruik en andere functionaliteiten, waar tablets wel over beschikken. Daarom zijn e-readers normaal gesproken goedkoper dan tablets en varieert de prijs van een kwalitatief goede e-reader tussen de 100 en 150 euro.

Beschikbaarheid van boeken

Op zowel de e-reader als tablet zijn boeken zeer goed verkrijgbaar. Voor de tablet zijn er tientallen E-book apps te verkrijgen. Voor de e-readers zijn er ook voldoende mogelijkheden om de nieuwste, mooiste en spannendste boeken te kopen en te lezen.

Programma's op de tablet

Het voert te ver om hier alle programma's te benoemen waarmee het mogelijk is om eBooks te openen op uw tablet. Dat zijn er namelijk heel erg veel. Een goed uitgangspunt is de Play Books app van Google en iBooks van Apple zelf. Hiermee kunt u boeken kopen en lezen. Voor magazines heeft Apple de Kiosk. Bij Play Books is het ook mogelijk om uw eigen boeken te uploaden, waarna u er overal vandaan bij kunt. Koopt u regelmatig bij Nederlandse webwinkels zoals Bol.com, Libris of Polare, dan is Bluefire Reader een app die deze kan openen. Heeft u een e-reader van Kobo, dan is de app van dat merk ook het overwegen waard. U kunt ook gewoon een account aanmaken zonder dat u een e-reader van het merk heeft.

DRM: Digital Rights Management

Waar u bij het kiezen van een app op moet letten is hoe die omgaat met de verschillende soorten bestanden waarin eBooks aangeboden worden. Met name DRM oftewel Digital Rights Management is hierbij van belang. Dat is een beveiliging die door uitgevers en winkels wordt aangebracht op elektronische boeken, zodat ze niet zomaar overal geopend kunnen worden. Er worden eBooks met en eBooks zonder DRM verkocht. Als er geen DRM op zit, dan kunnen eigenlijk alle apps uit de voeten met de bestanden. Voor boeken met DRM moet u vaak een specifieke app gebruiken.

Meer weten? Lees ook: Een duurzaam gebruik van uw tabletaccu

Bekijk alle tipsBekijk Alle e-readers