Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Zorgeloos genieten!

Paradigit Tips

Boost uw pc of laptop met de nieuwe Samsung NVMe SSD

ssd
opslag

De Solid State Drive (SSD) is hot. Het is inmiddels al de standaard voor nieuwe computers en laptops. Niet zo gek, want ten opzichte van de good old harde schijf (HDD) heeft dit opslagmedium alleen maar voordelen. Een SSD is sneller, lichter, stiller en energiezuiniger dan een HDD.

De SSD is een trend en daar spelen fabrikanten handig op in: regelmatig verschijnen er nieuwe SSD’s op de markt. Zo imponeert Samsung momenteel met de nieuwe NVMe SSD serie. In deze tip vertellen we wat deze SSD zo bijzonder maakt en hoe u uw computer of laptop een flinke boost kunt geven met dit nieuwe product.

Voordelen NVMe SSD

Om te beginnen: wat is een NVMe SSD? En wat zijn de voordelen? De nieuwe SSD’s van Samsung zijn kleiner dan reguliere SSD’s en ze zijn vooral ontzettend snel. Veel sneller dan een gemiddelde SSD die aangesloten wordt met een SATA-kabel. Om een idee te geven van hoe snel dit precies is, hebben we in onderstaande tabel de lees- en schrijfsnelheid van twee NVMe SSD’s vergeleken met dat van een gemiddelde SSD.

Snel, sneller, NVMe

Een SSD wordt normaliter altijd aangesloten met een SATA-kabel (meestal de SATA III 600). De maximale theoretische doorvoersnelheid van SATA III is tussen de 600 en 750 MB per seconde. Door wat overhead blijft er in de praktijk maximaal 550 MB over. Een gemiddelde SSD kan dus onmogelijk sneller lezen of schrijven dan 550 MB per seconde en gemiddeld ligt de maximale snelheid dan ook tussen de 500 en 550 MB per seconde voor lezen en schrijven. Een M.2 NVMe SSD kan dit wel. De maximale snelheid van een dergelijke M.2 SSD bedraagt 3,9 GB per seconde, wat dus grofweg 7 keer zo snel is als de snelst mogelijke en gemiddelde SSD.

Sprinter èn duurloper

De NVMe SSD is dus een sprinter! Een volle SD-kaart aan vakantiefoto’s kopiëren kan binnen enkele seconden. Maar, de NVMe is tevens een duurloper. De 960 PRO en EVO zijn namelijk duurzaam in gebruik. Samsung heeft berekend dat het gemiddeld anderhalf miljoen uur zal duren voordat deze SSD’s kunnen falen. Dat zijn meer dan 1000 dagen aan continue gebruik!

Zelf een NVMe SSD monteren

De 960 PRO en EVO maken gebruik van het M.2 formaat, wat kleiner is dan een reguliere SSD en meer lijkt op een klein reepje werkgeheugen. Omdat het formaat afwijkt is er ook een andere aansluiting aanwezig. In onze video leggen we u uit hoe u de nieuwste NVMe SSD’s van Samsung monteert in uw computer of laptop. Uiteraard is de werkwijze hetzelfde voor andere M.2 SSD’s. Let op! Wilt u de SSD gebruiken voor Windows? Dan moet deze er na het installeren uiteraard nog op gezet worden.

Mocht u er niet uit komen bij het installeren van een SSD, kom dan langs in een van onze winkels. Onze specialisten installeren de SSD graag voor u.