Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Zorgeloos genieten!

Paradigit Tips

De beste browser voor op uw computer of laptop

software
internet
laptops

Vroeger leek er maar een optie als het om internetbrowsers ging: iedereen surfte online met Internet Explorer. Tegenwoordig zijn er veel meer verschillende browsers om uit te kiezen. Dan is het natuurlijk handig om te weten welke browser u het beste op uw laptop kunt installeren. In deze tip kunt u lezen wat de voor- en nadelen zijn van Internet Explorer, Microsoft Edge, Mozilla Firefox en Google Chrome.

Google Chrome

Chrome is een goede zet geweest van Google. De afgelopen jaren heeft de browser Internet Explorer van haar troont gestoten. Ongeveer 52 procent van de internetgebruikers maakt gebruik van Google Chrome. De browser is razendsnel en bevat geen overbodige knoppen. Chrome voldoet aan de veiligheidseisen. Bladwijzers kunnen in de browser worden opgeslagen, waardoor ze op verschillende laptops en computers toegankelijk zijn. En met de Incognitomodus kunt u surfen zonder sporen na te laten.

Geschikt voor: Windows 7, 8, 10, Mac, Linux.
Nederlands:
Gratis:

Plus- en minpunten

Een van de snelste browsers
Minimalistisch uiterlijk, weinig afleiding tijdens het surfen
Diverse customize mogelijkheden met Google Extensies
Optie voor privé navigatie met Incognitomodus
Gebruikt relatief veel RAM-geheugen

Internet Explorer

Internet Explorer (IE) is een van de bekendste webbrowser en wordt nog altijd standaard meegeleverd met Windows. IE11 is standaard geïnstalleerd op Windows 10 en 8.1, maar kan ook apart gedownload worden voor Windows 7.

Geschikt voor: Windows (Windows 7, 8.1 en 10)
Nederlands:
Gratis:

Plus- en minpunten

Standaard beschikbaar op Windows
Optie voor privé navigatie
Diverse personalisatie mogelijkheden met Internet Explorer add-ons
Niet compatibel met alle Windows versies
Aanbod van add-ons is beperkt

Microsoft Edge

Microsoft Edge is de opvolger van Internet Explorer, en is verbonden aan het besturingssysteem Windows 10. Het is niet een nieuwe versie van Internet Explorer, maar een geheel nieuwe browser. Edge is razendsnel en geeft u de mogelijkheid om een startpagina, notities en leeslijstjes aan te maken. Een handige button stelt u in staat om de drukke opmaak van pagina’s te laten ‘verdwijnen’, zodat u artikelen beter kunt lezen. Tot slot is de Edge voorzien van een persoonlijke assistent genaamd Cortana. Cortana helpt bij het zoeken naar bestanden op uw pc, het beheren van uw agenda en het traceren van pakketjes. Daarnaast kunt u ‘praten’ met Cortana en vertelt de assistent u grapjes. Hoe vaker u Cortana gebruikt, hoe persoonlijker de ervaring wordt. Cortana is voorlopig alleen nog maar in het Engels beschikbaar.

Geschikt voor: Windows 10
Nederlands:
Gratis:

Plus- en minpunten

Standaard beschikbaar op Windows
Optie voor privé navigatie
Diverse customize mogelijkheden met add-ons
Niet compatibel met alle Windows versies
Aanbod van add-ons is beperkt

Mozilla Firefox

Firefox is een prima browser die aan alle eisen voldoet: snel, veilig en met handige extra's. Met de ingebouwde wachtwoordmanager hoeft u maar één hoofdwachtwoord te onthouden. Firefox bewaart, indien gewenst, al uw online wachtwoorden. Met privénavigatie kunt u surfen zonder dat dit wordt opgeslagen in de geschiedenis. Een leuke extra feature is ‘thema's’, waarmee u het uiterlijk van de browser kunt aanpassen. Voor Firefox zijn veel add-ons beschikbaar: programma’s die handige functies toevoegen aan uw browser. Denk bijvoorbeeld aan add-ons voor het downloaden van Youtube video’s of het opnemen van audio.

Geschikt voor: Windows (alle versies), Mac OS X, Linux.
Nederlands:
Gratis:

Plus- en minpunten

Verander eenvoudig de opmaak in ‘thema’s’
Optie voor privé navigatie
Diverse customize mogelijkheden met add-ons
Voorzien van automatische pop-up blokkering
Is zo nu en dan traag in gebruik door alle aanpassingen binnen het open-source concept

Uw keuze

Het kwaliteitsverschil in de verschillende soorten browsers was vroeger groot. Anno 2016 is dit niet meer het geval. Browsers lijken qua mogelijkheden steeds meer op elkaar. Eigenschappen zoals snelheid en crashgevoeligheid zijn lastig te meten. Dit wisselt namelijk per test, type website, besturingssysteem en de versie van de browser.

Uw keuze voor een browser is vooral afhankelijk van het besturingssysteem dat u gebruikt en welke browser u persoonlijk het handigste in de omgang vindt. Mocht u er na het lezen van dit artikel nog niet uit zijn: probeer de browsers gewoon gratis uit!

Wilt u meer informatie over browsers of hulp bij de keuze van de juiste browser? Stel uw vraag in ons Helpcenter of kom langs in één van onze winkels voor hulp en advies.

Bekijk alle tips Bekijk alle laptops