Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Optimaliseer het WiFi signaal van uw router

netwerk

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een draadloos netwerk in  huis. Maar hoe vaak komt het niet voor dat u bijvoorbeeld op zolder een te zwak  signaal ontvangt van uw router, die twee etages lager staat. Veel internetgebruikers  hebben last van een 'vervuild' WiFi signaal. Dat wil zeggen dat er ruis is op  het WiFi signaal van de router. Deze ruis kan veroorzaakt worden door  verschillende obstakels. We lichten graag de mogelijke obstakels toe en  vertellen u hoe u het signaal kunt optimaliseren.

Ruis door obstakels

Een WiFi signaal bestaat uit golven. Deze komen verder  wanneer ze niet gehinderd worden door obstakels. Vandaar dat het signaal in de  kamer waar de router staat beter is dan in de kamer ernaast. Dan moet het signaal  door een muur heen en blijft het er gedeeltelijk in 'hangen'. Hoe dikker de  muur is, hoe meer signaalverlies er optreedt. Een plafond heeft hetzelfde  effect.

Een dergelijk obstakel hoeft niet heel dik of massief te  zijn. Isolatiemateriaal in plafonds of muren die zijn afgewerkt met een laag  aluminiumfolie houden het grootste gedeelte van een signaal tegen, ook al is de  muur of het plafond nog zo dun. Buiten deze obstakels kunnen zaken als een  werkende magnetron ook een grote stoorzender zijn.

Uw WiFi signaal heeft ook last van obstakels die u niet kunt  zien, namelijk andere signalen. Woont u in een drukke buurt of in een flat, dan  zal het u opgevallen zijn dat er heel erg veel andere netwerken aanwezig zijn.  Deze kunnen uw signaal ook verstoren.

Router verplaatsen

Vaak staat de router op de plek waar de internetaansluiting  het huis binnenkomt, in de meeste gevallen in de meterkast. De meterkast is  voor een draadloze router echter een zeer ongunstige plek. Hij staat daar aan  alle kanten ingebouwd en verliest dus meteen al een deel van zijn signaal. Het  eerste waar u naar zou kunnen kijken, is het verplaatsen van de router naar een  gunstigere positie. Als u de mogelijkheid heeft om uw router centraal in uw  huis te plaatsen, dan heeft dat de voorkeur. Als dat niet kan, dan is het  bevrijden van de router uit de meterkast al een goede eerste stap.  Experimenteer waar u het beste signaal heeft.

Kanaal aanpassen

Uw router zendt zijn WiFi signaal uit op een bepaald kanaal.  Het kan zijn dat dit kanaal niet de beste prestaties oplevert. U kunt zelf  aanpassen welk kanaal de router gebruikt, maar daarvoor moet u in de  gebruikersinterface zijn. De gebruikersinterface van elke router is anders. Om  te weten hoe u deze moet bedienen, kunt u de handleiding van uw apparaat raadplegen.

Welk kanaal in uw situatie het best is, is lastig vooraf te  zeggen. Op 2,4 GHz zijn er 13 kanalen beschikbaar, die u allemaal kunt  proberen. Om vast te kunnen stellen of een aanpassing het gewenste effect heeft  gehad, kunt u het programma Speedtest gebruiken. Hiermee meet u de upload en de  download snelheid van uw verbinding. U kunt dit gebruiken door in een browser  naar speedtest.net te navigeren, maar het is ook als app beschikbaar. Om een  eerlijke vergelijking tussen de verschillende kanalen te kunnen maken, is het  zaak dat u alle tests vanaf ongeveer dezelfde plaats uitvoert.

Bandbreedte samenvoegen

De meeste routers bieden de mogelijkheid om de bandbreedte  van twee kanalen samen te voegen. Daarmee creëert u een breder kanaal, waar  meer data tegelijkertijd doorheen kan. Standaard is de kanaalbreedte 20 MHz,  maar dat kan dus 40 MHz worden.

WiFi signaal uitbreiden

Naast het optimaliseren van uw WiFi signaal is het ook mogelijk om het signaal uit te breiden. Dit kan met behulp van een range extender of homeplug. Een range extender vergroot het draadloze signaal (WiFi) tot de benodigde reikwijdte. Een homeplug verplaatst het signaal en kan het vervolgens ook vergroten. U kunt dan optimaal genieten van draadloos internet, zelfs op voorheen onbereikbare plekken.

Wilt  u meer informatie over routers of hulp bij de keuze van de juiste router?  Bekijk dan onze router koopgids of kom  langs in één van onze winkels voor hulp en advies.

Meer weten? Lees ook: Plaatsing van een router

Bekijk alle tips Bekijk alle routers