Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Zorgeloos genieten!

Paradigit Tips

Regels voor het gebruik van drones

drones
gadgets

Heeft u een drone gekocht, voor uzelf of als cadeautje voor uw kinderen, dan wilt u er maximaal plezier uit halen. Lekker samen naar het park om te vliegen, op de camping of bij slecht weer in de woonkamer voor wat speelplezier. Om te voorkomen dat uw speelplezier van korte duur is, wilt u zeker weten dat de drone veilig en volgens de regels gebruikt wordt. Maar waar moet u op letten?

Als u vliegt met een drone, bent u gebruiker van het luchtruim en daar gelden luchtverkeersregels. Als u privé met een drone vliegt, moet u zich houden aan de Regeling modelvliegen. De overheid heeft hiervoor een aantal eisen opgesteld:

 • U moet de drone altijd kunnen zien.
 • U mag niet in het donker vliegen.
 • U mag niet hoger vliegen dan 120 meter boven de grond of het water.
 • U moet altijd voorrang geven aan alle andere luchtvaartuigen, zoals vliegtuigen, helikopters, zweeftoestellen en luchtschepen. Dit betekent dat u direct moet landen zodra u een luchtvaartuig ziet naderen.

Hoe ver en hoe hoog mag u vliegen?
Zodra u een vliegtuig of helikopter ziet naderen moet u zo snel mogelijk landen. Om die reden kunt u beter niet hoger dan 50 meter vliegen. En ook niet verder dan 100m. Dit advies voor de maximale hoogte en afstand wordt mogelijk straks verplicht.    

Ook mag u niet zomaar overal vliegen:

 • U moet op veilige afstand van mensen, spoorlijnen, wegen, gebouwen en andere bouwwerken vliegen. Advies is: houd minimaal 50 meter afstand.
 • U mag alleen met uw drone vliegen als er geen andere luchtvaartuigen in de buurt zijn.
 • U mag niet binnen een straal van 3 kilometer rondom een vliegveld vliegen waar geen plaatselijke luchtverkeersleiding is.
 • U mag niet binnen een straal van 3 kilometer van no fly zones vliegen.
 • U mag niet vliegen rond de vliegvelden Schiphol, Groningen, Rotterdam, Maastricht, Leeuwarden, Deelen, Volkel, Eindhoven, Gilze-Rijen, De Peel, Woensdrecht, Kleine-Brogel, Den Helder, Niederrhein. Dit zijn door de luchtverkeersleiding gecontroleerde luchtruimen (de CTR's – controlezones).                 

De voorwaarden zijn bedoeld om de veiligheid van uzelf en anderen zoveel mogelijk te garanderen.                

Houdt u zich niet aan de regels? Dan kunt u een boete krijgen. Dit kan bijvoorbeeld een geldboete zijn. Het is ook mogelijk dat uw drone in beslag wordt genomen. Mensen die vaker de fout in gaan, kunnen een gevangenisstraf krijgen.                   

Filmen en foto's maken met een drone    

U mag voor privégebruik luchtopnamen maken met uw drone. Dit valt onder recreatief gebruik. Wel moet u zich houden aan de privacywetgeving als u video's en/of foto's maakt. Dit betekent dat u de privacy van iemand anders moet respecteren. Meer over dit onderwerp leest u in de Handleiding drones en privacy van de Rijksoverheid.   

Verzekering    

Veroorzaakt u schade met uw drone? Dan kan het slachtoffer u aansprakelijk stellen voor de schade en/of verwondingen. Daarom is het belangrijk dat u checkt of uw WA-verzekering eventuele schade die uw drone aan derden toebrengt dekt. Niet iedere WA-verzekering doet dit. De schade kan soms zeer hoog (tot duizenden euro's) oplopen  

Eisen gewicht drone   

Een particuliere drone mag niet zwaarder zijn dan 25 kilogram. Deze regel wordt op korte termijn aangepast. Dan geldt mogelijk een maximumgewicht van 4 kilogram voor particulier gebruik.

           

Aanvullende informatie voor zakelijk gebruik van drones

Sinds 1 juli 2015 gelden nieuwe regels voor beroepsmatig gebruik van drones. U hoeft voor uw bedrijf geen ontheffing meer aan te vragen, uitsluitend een vergunning (certificaat). Voor zakelijk gebruik dient u een certificaat hebben van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT): het ROC (RPAS operator certificate).

U krijgt de vergunning ROC als:

 • uw drone piloot een brevet (RPA-L) heeft;
 • uw drone een bewijs van luchtwaardigheid heeft (S-BVL);

De nieuwe regels staan in de regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen. De overheid stelt ook eisen aan de omstandigheden waarin u vliegt. Bijvoorbeeld:

 • U of een waarnemer moet de drone altijd kunnen zien.
 • U mag niet in het donker vliegen.
 • U moet altijd voorrang geven aan alle andere luchtvaartuigen, zoals vliegtuigen, helikopters, zweeftoestellen en luchtschepen.

Kijk hier voor de meest actuele informatie met betrekking tot de vergunning hier.

Beleidsvoornemen: introductie mini-drone

De Rijksoverheid is van plan een nieuwe categorie drones te introduceren: de mini-drone. Deze categorie is bedoeld om het verschil in regelgeving tussen de beroepsmatige en de particuliere gebruiker van drones te verkleinen. De regels voor particuliere en beroepsmatige gebruikers van de mini-drone worden dan hetzelfde.

Meer weten? Lees ook: Drones en droids: wat kan je er allemaal mee?

Bekijk alle tips Bekijk Alle Drones