Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Staren in het donker

laptops
computers

U wilt even snel kijken of er nog nieuwe Facebook berichten zijn, maar eindigt gefrustreerd, kijkend naar een zwart scherm. Wat u ook probeert u krijgt geen enkel ander resultaat dan een scherm zonder een spatje kleur erop. Wellicht ziet u nog wel een teken van leven in de vorm van een pijltje welke met de muis meebeweegt. Uw laptop of PC gaat wel aan, maar komt niet verder dan het zwarte scherm.

Waarom zie ik niets?

U drukt op de knop en uw laptop of desktop gaat aan, laat eventueel een logo zien en misschien ziet u nog het ronddraaiende 'Windows is aan het opstarten' teken. Daarna gaat het echter fout en gebeurt er niets meer. Of u ziet een zwart scherm met het witte pijltje, of u ziet enkel een zwart scherm en er gebeurt verder niets. Toch is er nog hoop achter dit zwarte vlak. Met de volgende stappen proberen we het probleem samen met u op te lossen.

Controleer als eerste of het scherm niet defect is. Op een laptop kunt vaak een monitor of televisie aansluiten. Ook op een desktop is dit mogelijk. Ziet u daar wel kleur op, dan zal in dat geval het defecte beeldscherm vervangen moeten worden. Krijgt u op het aangesloten beeldscherm ook geen kleur te zien, dan gaat er waarschijnlijk iets niet goed tijdens het opstarten van Windows.

Heeft u een laptop?

 • Zet de laptop uit indien deze nog aanstaat. Houd een aantal seconden de aan/uit knop ingedrukt.
 • Koppel de kabel van de lader los van de laptop. Klap het scherm dicht en draai de laptop om.
 • Verwijder de accu uit de laptop indien mogelijk. Soms zit een accu intern en daardoor is deze niet los te koppelen. Volg in dit geval de volgende stappen.
 • Draai de laptop weer om en klapt het scherm open. Druk nu vijfmaal op de aan/uit knop.
 • Koppel nu de laptop aan de lader en zet de laptop aan. Krijgt u weer beeld? Zet de laptop weer uit en ontkoppel de lader.
 • Plaats de accu terug en u kunt weer aan de slag.

Heeft u een desktop?

 • Trek de stekker uit het stopcontact.
 • Druk vijfmaal op de aan/uit knop.
 • Sluit de stroomkabel weer aan en start de PC op. Krijgt u weer beeld? U kunt weer verder.

Zwarter dan zwart

Maakt u zich geen zorgen als het voorgaande niet helpt, we hebben nog een mogelijkheid over. U zet de laptop of PC weer uit door de knop een paar seconden ingedrukt te houden. Zodra deze uit is gaat u als volgt te werk:

 • Zet de laptop of desktop weer aan. Zodra u een logo voorbij ziet komen wacht u nog een seconde of vijf. Indien u wel het 'Windows is aan het opstarten' icoon ziet ronddraaien, wacht dan nog een paar seconden en voer dan pas de volgende stap uit.
 • Druk nu de aan/uit knop in en houd deze ingedrukt tot het apparaat uitgaat. Zet het apparaat weer aan en wacht even af. Indien het gewerkt heeft zou u nu een blauw scherm moeten zien genaamd 'Herstel' met een aantal opties.
 • Mocht het niet gelukt zijn, probeer het dan nog een aantal keer tot u het blauwe scherm ziet.
 • Druk op de F8 toets voor extra opties. Kies in het volgende menu voor optie 1: 'Opstarten met foutopsporing'.
 • Het apparaat start nu opnieuw op en gaat zoeken naar eventuele foute instellingen tijdens het opstarten. Deze scan kan enige tijd duren maar wanneer er één of meerdere fouten gevonden worden, wordt geprobeerd deze op te lossen. Het apparaat start daarna opnieuw op.
 • Krijgt u weer beeld? U kunt weer aan de slag.

Hij heeft er echt geen zin in

Wanneer het apparaat nu nog steeds dienst weigert is er eigenlijk weinig wat u zelf nog uit kunt proberen. Het beste wat u dan kunt doen is de laptop of desktop laten checken door een professional. U kunt deze daarvoor inleveren bij één van onze filialen, zodat er naar het probleem gekeken kan worden. Voor verdere vragen kunt u terecht in ons Helpcenter.

Meer weten? Lees ook: Maak uw laptop sneller met eenvoudig opschonen

Bekijk alle tipsBekijk alle laptops