Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Uw Windows 8 computer overnemen op afstand

computers

Soms kan het handig zijn om uw laptop op afstand te kunnen bedienen.  Bijvoorbeeld wanneer u een bestand wilt raadplegen dat niet in de cloud staat,  of wanneer u vanuit huis nog even op uw werklaptop moet zijn. Het op afstand  besturen van een laptop of computer wordt ook wel 'remote control' genoemd. Dit  geeft gebruikers de gelegenheid om acties op hun apparaat uit te voeren zonder  dat ze daarvoor het toetsenbord of de muis aan hoeven te raken. We leggen u  graag uit hoe u remote control uit kunt voeren op uw eigen laptop.

Wat we hier remote control noemen, is ook bekend onder de  naam remote desktop. Dat laatste geeft goed aan wat ermee mogelijk is: op  afstand toegang krijgen tot het bureaublad en dus de functionaliteit van een  computer, terwijl deze ver weg staat of in ieder geval niet binnen bereik is.

Externe toegang toestaan

In Windows 8.1 Pro en Enterprise is de functie om op afstand  toegang te krijgen tot een andere computer standaard geïntegreerd. In de  standaarduitvoering van Windows 8 en 8.1 niet. Het heet 'Externe toegang  toestaan' en u komt er, door in het 'Startscherm' te zoeken naar het 'Configuratiescherm'.  Dit doet u door die term in te tikken terwijl u zich in het 'Startscherm'  bevindt. U gaat vervolgens naar 'Systeem en beveiliging', mits uw 'Configuratiescherm'  is ingedeeld op categorie. In het volgende scherm kunt u 'Externe toegang  toestaan' aanklikken.

In de volgende schermen kunt u aangeven welke computers  toegang krijgen tot uw computer. Hiervoor heeft u de volledige naam van de  computer nodig die de verbinding op mag zetten. Die kunt u op die computer  vinden als u in 'Systeem en beveiliging' op 'Systeem' klikt. Zorg er tenslotte  voor dat u de computer zo instelt dat hij nooit in de sluimerstand gaat. Het is  niet mogelijk om verbinding te maken met een computer die in de sluimerstand of  uit staat.

Verbinding opzetten

Als u op de computer, die u extern wilt kunnen benaderen, heeft  ingesteld dat u daar vanaf een andere computer bij kunt, kunt u op die computer  een verbinding op gaan zetten. Ga hiervoor naar het 'Startscherm' en begin 'Extern  bureaublad' in te typen. Na enkele letters ziet u 'Verbinding met extern  bureaublad' staan. Selecteer die toepassing. Het enige wat u nu moet doen om  een verbinding op te zetten met het externe bureaublad, is de volledige  computernaam van de computer invoeren die u wilt bedienen.

Bovenstaande werkt prima binnen hetzelfde netwerk. Wilt u  verbinding maken met een computer op het werk, dan ligt het aan uw werkgever of  dat mogelijk is en welke methode hiervoor gebruikt wordt.

Alternatief

Verbinding maken met een computer, die is ingesteld zoals  hierboven is aangegeven, kan met alle Windows computers vanaf Windows XP,  inclusief tablets met Windows 8, 8.1 en RT. Het kan zijn dat u een computer met  de standaardversie van Windows 8 of 8.1 toegankelijk wilt maken. Daarin zit  deze mogelijkheid niet. U kunt dan eens kijken naar een toepassing zoals  Splashtop of Teamviewer. Deze maken het wel mogelijk om een computer met  Windows 8 of 8.1 over te nemen. Bijkomend voordeel daarvan is dat u ook vanaf  iOS en Android apparaten op afstand toegang kunt krijgen tot uw desktop of  laptop.

Wilt  u meer informatie of hulp bij het toepassen hiervan?   Stel uw vraag in ons Helpcenter of kom  langs in één van onze winkels voor hulp en advies.

Meer weten? Lees ook: Films streamen van uw tablet of laptop naar uw tv

Bekijk alle tips Bekijk alle windows software