Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Films streamen van tablet of laptop naar tv

tablets
laptops

Zin in een avondje op de bank met een goede film of serie? U kunt natuurlijk gewoon rechtstreeks op uw tablet of laptop kijken. Maar of u nou alleen of samen met vrienden of familie bent, voor het echte bioscoopeffect en het comfort is een groot scherm wel zo fijn. Wij leggen u graag uit hoe u een film of serie van uw tablet of laptop naar uw televisie kunt streamen.

Wat is streamen?

Streamen is eigenlijk niets meer dan audio of video beluisteren of bekijken zonder het eerst te downloaden op een computer of ander apparaat. U speelt het dus rechtstreeks van het internet af. Dit heeft als voordeel dat u niet hoeft te wachten tot een film of aflevering van een serie helemaal is gedownload voor u hem kunt kijken. U drukt op 'Afspelen' en kunt meteen beginnen met kijken. Er zijn veel diensten waarmee dit mogelijk is, met Netflix en HBO Go als de bekendste.

Laptop verbinden met de televisie

De verbinding tussen de laptop en de televisie legt u in de meeste gevallen met behulp van een HDMI kabel. Dit betekent dat uw laptop een HDMI aansluiting moet hebben. Alle moderne televisies beschikken over een dergelijke aansluiting. De maximale lengte van een HDMI kabel is vijf meter. Heeft u geen trek in extra kabels of wilt u een grotere afstand overbruggen, dan is er Wireless HDMI. Dat werkt met behulp van twee kastjes, die u met de laptop en met de televisie verbindt. Tussen die kastjes is het signaal draadloos. Heeft uw laptop geen HDMI aansluiting, dan zit er misschien wel DisplayPort op. Met behulp van een verloopstekker of -kabel van DisplayPort naar HDMI kunt u de bekabelde verbinding dan alsnog leggen. Aansluiten via de 'ouderwetse' VGA raden we niet aan, zeker niet als u uw laptop aansluit op een HD, Full HD of Ultra HD televisie. Die aansluiting geeft beeld namelijk niet in HD resolutie door, dus dat levert een 'lelijk' plaatje op.

Om er voor te zorgen dat er na het aansluiten ook echt iets te zien is op de televisie, moet u zowel de laptop als de televisie goed instellen. Op de televisie moet u de juiste HDMI ingang selecteren. De meeste televisies hebben drie of vier ingangen. Op de afstandsbediening van de televisie zit een knop waarmee u kunt wisselen van 'input'. Op de laptop kunt u instellen hoe u het extra scherm (van de televisie) wilt gebruiken. U kunt een één op één kopie maken van het scherm van de laptop. Dit heet dupliceren. Als de resolutie van beide schermen hetzelfde is, dan is dat een optie. De meeste televisies hebben tegenwoordig een Full HD paneel, met een resolutie van 1920x1080 pixels. Combineert u dat met een laptop met een resolutie van 1366x768, dan ziet het beeld op de televisie er slecht uit. Het scherm uitbreiden is dan een betere optie. U gebruikt beide schermen dan met hun eigen resolutie en maakt er een groot Bureaublad van. Om dit in te stellen klikt u met de rechtermuisknop op het Bureaublad en selecteert u 'Schermresoluties'.

U kunt uw laptop ook volledig draadloos verbinden met uw televisie. Althans, als uw laptop een Intel processor heeft die WiDi (Wireless Display) ondersteunt en uw televisie deze verbindingsmogelijkheid ook biedt. Is dat laatste niet het geval, dan kunt u uw toestel hier geschikt voor maken met een speciale adapter.

Tablet verbinden met de televisie

Heeft u een tablet met een HDMI aansluiting, dan kunt u deze daarmee aansluiten op uw televisie. De kans is echter groot dat uw tablet deze aansluiting niet heeft. Het is echter steeds vaker mogelijk om de Micro USB aansluiting te gebruiken van uw tablet om de verbinding met uw televisie alsnog bekabeld te kunnen leggen. Dit werkt via de MHL standaard. MHL staat voor Mobile High Definition Link en is zoals de naam aangeeft specifiek ontwikkeld voor gebruik op mobiele apparaten. Niet iedere Micro USB aansluiting is hiervoor geschikt en ook niet alle televisies en monitoren kunnen ermee overweg.

Het is ook mogelijk om de verbinding tussen tablet en televisie draadloos te leggen, met behulp van Miracast. Dat is inmiddels hetzelfde als Intel WiDi, de twee technologieën zijn samengevoegd onder de term Miracast. Ook hiervoor geldt dat de technologie aan beide kanten van de verbinding ondersteund moet worden.

Een andere manier om content te streamen vanaf uw tablet naar uw televisie is via de Chromecast van Google. Dat is een zogenaamde dongel: een klein stukje hardware dat aangesloten wordt op uw computer, die u rechtstreeks aansluit op uw toestel via HDMI. Dit werkt op dit moment nog maar bij enkele apps, waaronder Netflix en YouTube. U streamt overigens niet echt video van uw tablet naar de Chromecast, maar u geeft het apparaat de opdracht om te streamen. De verbinding wordt dus eigenlijk gelegd tussen de Chromecast en uw draadloze router. Uw tablet fungeert hierbij als afstandsbediening.

Televisie kijken op laptop of tablet

We hebben het tot nu toe gehad over beeld naar de televisie sturen vanaf een laptop of tablet, maar de andere kant op zijn er ook mogelijkheden. Zowel voor laptops als tablets zijn er externe tuners beschikbaar. Deze tuners halen de zenders uit de lucht. De publieke zenders en één regionale zender zijn gratis, de overige zijn voorzien van encryptie. Die encryptie is alleen te omzeilen als u een tuner heeft waar u een smartcard in kunt steken, net zoals u dat doet in uw televisie of het kastje bij uw televisie. Inmiddels bieden de meeste Nederlandse televisieproviders ook apps aan waarmee u (live) op uw tablet televisie kunt kijken.

Meer weten? Lees ook: De mogelijkheden van Windows Media Player

Bekijk alle tipsBekijk Alle Monitorkabels