Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Veilig updaten naar Windows 8.1

software
veiligheid

Ongeveer een jaar na de lancering van Windows 8, heeft  Microsoft een update uitgebracht in de vorm van Windows 8.1. Deze versie biedt  enkele aanpassingen die zijn gedaan op basis van feedback van gebruikers. Het  is nu onder andere mogelijk om het bureaublad rechtstreeks op te starten en de  startknop is weer te vinden in het startscherm. Met name dat laatste was voor  veel gebruikers een groot gemis ten opzichte van Windows 7. Dankzij deze  verandering is het bijvoorbeeld weer mogelijk om via de startknop direct naar  het configuratiescherm te gaan of om uw systeem uit te schakelen. Daarnaast  heeft deze uitbreiding van Windows 8 verbeteringen op het gebied van zoeken,  apps, verbinding met de cloud en functies voor beveiliging en betrouwbaarheid.

Voordat u begint

Door het volgen van de stappen die hierna staan beschreven  installeert u de update en bent u helemaal klaar voor de toekomst. Voordat u  begint zijn er echter een paar dingen waar u aan moet denken:

   
 • Overweeg het gebruik van een Microsoft account  om u aan te melden op uw computer
      Een dergelijk account is nodig voor het gebruik van veel nuttige functies van  het nieuwe Windows, onder andere: de mogelijkheid om nieuwe apps op te halen  uit de Store en een back-up van uw foto's maken in de cloud, zodat u er overal  toegang toe heeft. Beschikt u over één van de volgende accounts, dan heeft u al  een Microsoft account: hotmail.com, live.com, outlook.com, Xbox LIVE, Windows  Phone of Skype.
 •  
 • U kunt blijven werken terwijl de update wordt geïnstalleerd
      De download- en de installatietijd variëren tussen de 30 minuten en enkele  uren, afhankelijk van de snelheid van uw internetverbinding en de snelheid en  de configuratie van uw computer.
 •  
 • Sluit uw computer aan op een stopcontact
      Het is belangrijk dat uw computer tijdens het hele proces op de netstroom is  aangesloten. De de update kan namelijk mogelijk niet goed worden geïnstalleerd,  wanneer u tijdens de installatie niet voldoende stroom meer heeft.
 •  
 • Maak verbinding met het internet
      Om de update te kunnen downloaden dient u te beschikken over een  internetverbinding.

STAP 1: Controleer of uw apparaat geschikt is om te updaten

Windows 8 kan standaard via de Windows Store worden  geüpgrade naar Windows 8.1, hierop zit geen beperking vanuit Windows zelf. Het  kan echter zijn dat uw apparaat (nog) niet beschikt over de juiste  stuurprogramma's, die Windows 8.1 ondersteunen. Hierdoor kan upgraden naar  Windows 8.1 problemen opleveren. Kijk op de website van de fabrikant van uw  apparaat om te zien of de stuurprogramma's voor Windows 8.1 beschikbaar zijn. Controleer tevens of uw apparaat aan  de minimale specificaties van Windows 8.1 voldoet.

TIP | Online via  www.google.nl kunt u eenvoudig zoeken naar eventuele problemen waar u tegenaan  kunt lopen bij het updaten. Wij raden dan ook altijd aan om van te voren online  uw apparaat op te zoeken en te controleren of er bekende problemen zijn bij het  updaten naar Windows 8.1.

STAP 2: Maak een back-up van uw bestanden

Updaten is in de regel een vrij eenvoudig proces dat niet  langer dan een half uur duurt. Bij een update vanaf zowel Windows 7 als Windows  8 worden in principe al uw bestanden behouden. Echter, we raden u aan om voor  de zekerheid een extra back-up te maken voordat u de update uitvoert. Dit  voorkomt verlies van belangrijke data. Het gevolg van verlies van data is voor  eigen risico.

Mogelijkheden voor  het maken van een back-up:

   
 • Gebruik een USB-stick of harde schijf waarop u  de bestanden veilig offline kunt opslaan.
 •  
 • Gebruik een NAS om de bestanden in u thuisnetwerk  op te slaan en vanaf ieder systeem in huis te kunnen benaderen.
 •  
 • Gebruik een cloud oplossing zoals Dropbox of  Skydrive, zodat uw bestanden online worden opgeslagen en altijd via het  internet kunnen worden benaderd.

Hoe maakt u een back-up?

Zorg ervoor dat u beschikt over een USB-stick, externe harde  schijf of ander opslagmedium dat geschikt is voor uw apparaat en waarop  voldoende vrije ruimte is om de bestanden te huisvesten.  Wanneer u deze op de computer heeft  aangesloten, gaat u naar het ‘Startscherm’ en typt u 'Bestandsgeschiedenis' in.  Onder 'Instellingen' kunt u precies aangeven waar wel en waar geen back-up van  gemaakt moet worden. Ben u tevreden met de instellingen, dan kunt u klikken op  'Inschakelen' en worden uw bestanden gekopieerd naar het aangesloten  opslagmedium.

STAP 3: Installeer de laatste Windows updates

Voordat u Windows 8.1 kunt installeren dient u eerst alle  updates te hebben geïnstalleerd. In de meeste gevallen worden de nieuwste  updates automatisch geïnstalleerd. Heeft u automatische updates niet  ingeschakeld dan dient u handmatig op updates te controleren. U kunt dit doen  vanuit Windows Update. Ga naar ‘Instellingen’, ‘PC instellingen wijzigen’ en  kies ‘Windows Update’ en installeer de updates. U kunt ook via het  ‘Startscherm’ en dan ‘Windows Update’ intypen. Selecteer vervolgens in de  linkerkolom 'Naar updates zoeken' om de laatste updates op te halen. Wanneer er  updates worden gevonden die nog geïnstalleerd dienen te worden, zal Windows  deze automatisch gaan downloaden en installeren. Wanneer uw Windows helemaal  up-to-date is, zal Windows update aangeven dat er geen updates meer beschikbaar  zijn. Op dat moment is uw apparaat klaar om te worden geüpdate naar Windows  8.1.

TIP | Controleer of er echt geen updates meer beschikbaar zijn door  nogmaals op 'Naar updates zoeken' te klikken. Het kan namelijk zijn dat nog  niet alle updates de eerste keer worden geïnstalleerd.

STAP 4: Maak een herstelstation aan op een USB-stick

Het kan voorkomen dat er problemen ontstaan tijdens of na  het updaten naar Windows 8.1. Denk aan stroomuitval, ontbrekende  stuurprogramma's of een fout in de update. Om te voorkomen dat uw apparaat niet  meer bruikbaar is, kunt u vooraf een herstelstation maken. Met dit  herstelstation herstelt u Windows naar de status vóór de update en kunt u uw  systeem weer gebruiken als voorheen.

Hoe  maakt u een herstelstation?

Zorg voor een USB-stick van 16GB of meer. Ga naar het ‘Startscherm’  en typ 'Recovery' in. Kies in het overzicht voor 'Een herstelstation maken'. Vink  'Kopieer de herstelpartitie vanaf het apparaat naar het herstelstation' aan om  ervoor te zorgen dat ook alle stuurprogramma's van het apparaat mee worden  genomen.

LET OP! Wanneer u dit niet aanvinkt zal Windows enkel de  hoofdzakelijke bestanden overzetten.
  Sluit de USB-stick aan. Windows zal nu de gegevens over  zetten. Wanneer deze gereed is, verwijdert u de USB-stick uit het apparaat.

STAP 5: Hoe update u naar Windows 8.1

De update naar Windows 8.1 verloopt via de Windows Store. Klik op de Store tegel op uw startscherm. Indien u  deze niet op uw startscherm heeft staan, ga dan naar het ‘Startscherm’ en typ  'Store' in. Als alle updates zijn geïnstalleerd (zie STAP 3) zal de Windows 8.1  update het eerste resultaat zijn in de Windows Store. Klik hierop om door te  gaan. Staat de update niet in de Store, dan dient u nogmaals STAP 3 te  herhalen.

Klik op 'Download' om de download van Windows 8.1 te  starten. Wacht tot de update is gedownload, u kunt ondertussen gewoon  gebruikmaken van uw apparaat. Als het downloaden voltooid is zal er gevraagd  worden om opnieuw op te starten. Klik op de knop Nu herstarten om door te gaan.  Doorloop vervolgens de stappen om Windows te configureren met uw Microsoft  account. Windows 8.1 is nu geïnstalleerd op uw apparaat.

LET OP! Het updaten naar Windows 8.1 is geheel op eigen  risico. Paradigit kan niet aansprakelijk worden gesteld voor problemen ontstaan  door het updaten naar Windows 8.1 of verlies van data.

Ondanks onze inspanningen kan het zijn dat het updaten niet  slaagt of dat u er niet helemaal uitkomt. Voor meer informatie over Windows 8.1  of de installatie hiervan verwijzen wij u door naar onze website, neem  contact op met onze klantenservice of kom langs in één van onze winkels voor hulp en advies.

Meer weten? Lees ook: Opslaan in de cloud met Windows 8

Bekijk alle tips Bekijk alle Windows software