Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Zorgeloos genieten!

Paradigit Tips

Zo bent u in controle over de schermtijd van uw kind

tablet
smartphone
beeldscherm
kind

Kinderen groeien op in een wereld die wordt gedomineerd door beeldschermen. Dit brengt de nodige opvoedkundige uitdagingen met zich mee. Afspraken over tot hoe laat uw kroost mag buitenspelen hebben plaats gemaakt voor het aantal uren dat zoon of dochterlief toegang heeft tot de tablet of smartphone. Maar hoe pakt u dit als ouder het beste aan? In deze tip geven we advies over het effectief managen van de schermtijd van uw kids.

Negatieve invloed gezondheid kind

Uren non-stop staren naar een beeldscherm, hartstikke ongezond toch? Dat klopt. Nederlandse artsen waarschuwen sinds enkele jaren al dat overmatig staren naar een beeldscherm, schadelijke uitwerkingen kan hebben op de gezondheid. Volgens de medici hebben kinderen die langer dan twee uur per dag internetten, vaker last van slaapgebrek, depressies en angsten (Tweakers, ‘Artsen: kinderen mogen buiten schooltijd maximaal 2 uur achter beeldscherm’). De hoogste tijd dus om uw kids achter die beeldschermen vandaan te trekken, om vervolgens duidelijke afspraken te maken over een gezonde dosis beeldschermtijd.

Nuttige of nutteloze schermtijd?

Niet alle tijd die uw kind spendeert achter een beeldscherm is te bestempelen als nutteloos en schadelijk. Er zijn natuurlijk ook educatieve activiteiten die uw kind op een tablet of laptop kan uitvoeren. We maken daarom onderscheid in nuttige en nutteloze schermtijd. Een voorbeeld van nutteloze schermtijd is bijvoorbeeld het urenlang ‘binge-watchen’ van Netflix series of YouTube vlogs. Het geheel onthouden van deze activiteiten heeft geen zin. Wees in tegenstelling daarvan juist geïnteresseerd in de belevingswereld van uw kind en kijk eens mee tijdens het spelen van een spelletje of toon belangstelling voor hun favoriete vlogger. Op deze manier weet u beter wat er speelt bij uw kind. Stimuleer de nuttige schermtijd van uw kind door gezellig samen een educatief spelletje te spelen of door een samen een leerzaam programma te kijken.

Praktische richtlijnen

Wat betreft de aanbevolen dagelijkse schermtijd voor kinderen, zijn er een aantal handige richtlijnen die u kunt aanhouden.

Leeftijd Aanbebolen schermtijd
< 2 jaar Zo min mogelijk beeldschermtijd: 5 tot 10 minuten per keer, maximaal 30 minuten per dag.
2 – 4 jaar Maximaal 30 minuten per dag.
6 – 8 jaar 4 momenten, maximaal 1 uur per dag. Ongeveer 15 minuten per keer.
8 – 10 jaar Maximaal 1 uur per dag. Verdeeld over twee keer van ongeveer 30 minuten per keer.
10 – 12 jaar Maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag.

Schermtijd van kinderen jonger dan twee jaar wilt u zoveel als mogelijk beperken. Met uw peuter kunt u prima af en toe kort een (educatief) spelletje op de iPad of smartphone spelen. Verdeel deze momenten over de dag, en beperk de schermtijd van 5 tot 10 minuten per keer, hooguit 30 minuten per dag. Kleuters kunt u begeleiden om zelfstandig te spelen op een tablet of smartphone. De schermtijd voor kinderen van 2 tot 4 jaar kunt u verhogen naar 10 tot 15 minuten per keer, maximaal 45 minuten per dag.

Kinderen tot ongeveer 12 jaar kunnen nog gestuurd worden in schermtijd. Bij pubers heeft het afdwingen hiervan echter weinig zin, omdat dit vaak tot ruzie leidt. Wat u wel kunt doen om het smartphone en tablet gebruik binnen de perken te houden, is door duidelijk te maken dat mobiele apparaten tijdens bepaalde activiteiten niet gebruikt mogen worden. Denk hierbij aan de afspraak dat uw kind geen telefoon aan tafel mag hebben en dat smartphones en tablets niet mee naar bed gaan, maar 's nachts beneden moeten blijven liggen.

Monitor schermtijd met apps

Naast het feit dat het verstandig is om afspraken rondom schermtijd te maken met uw kinderen, zijn er ook apps beschikbaar die op een tablet of smartphone een maximale gebruikerstijd kunnen instellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ScreenTime of Mobile Kids.

Tot slot: het beste wat u kunt doen om de schermtijd van uw kind tot een minimum te beperken is door zoveel mogelijk alternatieve activiteiten te stimuleren. Ga samen een hut bouwen in het bos of lees een leuk kinderboek voor. Op deze manier zien uw kinderen ook dat er veel plezier te beleven is zonder display.