Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Zorgeloos genieten!

Paradigit Tips

Eerste hulp bij een hardnekkig virus

norton
beveiliging
software

Niet alleen mensen lijden aan ziektes, ook computers en laptops raken zo nu en dan ‘besmet’. Malware, spyware, trojans, virussen, adware, rootkits: stuk voor stuk ziektekiemen die de gezondheid van uw device kunnen aantasten. Omdat wij als geen ander weten hoe vervelend dit kan zijn, geven we u in deze tip advies over eerste hulp bij een hardnekkig virus.

Voorkomen beter dan genezen

Om te beginnen: voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Virussen steken namelijk vaak de kop op doordat het onderhoud van een pc of laptop in de eerste plaats al te wensen overlaat. Zorg er daarom voor dat uw computer of laptop voorzien is van een goed antivirusprogramma. Maak er een gewoonte van of met regelmaat handmatig een antimalwarescan uit te voeren en ga bewust om met het downloaden en installeren van nieuwe software. Op deze manier verkleint u de kans op virussen aanzienlijk.

Op zoek naar de oorzaak

Wanneer een computer of laptop langzamer is dan voorheen, wordt er vaak al snel gedacht aan een virus. Dit hoeft niet direct het geval te zijn. Ga daarom eerst zelf op onderzoek uit. Kijk bijvoorbeeld eens naar de programma’s die u op uw device geïnstalleerd heeft. Vaak zitten hier veel installaties tussen die u nooit gebruikt. Het trage functioneren van uw pc of notebook lijkt vaak op het werk van een virus, maar dit is dus lang niet altijd het geval.

Scannen

Nadat u een snelle check-up heeft uitgevoerd, is het tijd om een aantal scans uit te voeren. Uw eerste beschermingslaag moet een antivirusprogramma zijn. Een gratis pakket zoals Avast of AVG is niet waterdicht, maar de biedt een erg degelijke eerstelijnsbescherming. Voor een optimale bescherming kunt u kiezen uit de verschillende pakketten van Norton Internet Security. Voer allereerst een manuel scan uit en wacht de resultaten af. Het antivirusprogramma zal u vertellen wat het heeft gevonden en welke acties het aanraadt. In de meeste gevallen detecteert het antivirusprogramma wel een of meerdere bedreigingen of waarschuwingen. In het geval van waarschuwingen heeft u niet te maken van onschadelijke maar vervelende programma’s, zoals reclamecookies. Deze kunt u het beste in quarantaine plaatsen.

Heeft u het vermoeden dat uw computer of laptop geïnfecteerd is? Norton-producten worden vaak aangeboden met een extra voordeel; de Norton Virus Protection Promise. Hiermee krijgt u toegang tot Norton-experts die samen met u virussen opsporen en verwijderen, als u tijdens de duur van uw abonnement problemen ondervindt. Mocht het zo zijn dat Symantec het virus niet van uw apparaat kan verwijderen, heeft u mogelijk recht op restitutie van uw Norton-abonnement of Norton-bundel (indien van toepassing).

Google

Ontdekt u een virus en maakt u slechts gebruik van gratis virus software, dan hebben we een voor de hand liggende oplossing: Google. U bent waarschijnlijk niet de eerste met dit probleem en voor u ingrijpende maatregelen treft is het zeker de moeite waard om Google af te struinen op zoek naar een specifieke oplossing of tool dat uw probleem kan oplossen.

Laatste redding

Mochten alle eerder genoemde tips niks oplossen, dan kunt u kiezen voor een rigoureuzere aanpak: een herinstallatie van Windows. Let wel op: deze actie zal uw hele systeem wissen. Dit betekent dat u al uw gegevens kwijt bent en dat u programma’s opnieuw moet installeren. Begin hier dus pas aan wanneer u geen andere oplossing meer kan bedenken en u een back-up heeft gemaakt van al uw waardevolle bestanden.

Wilt u meer informatie over antivirus of hulp bij de keuze van het juiste antiviruspakket? Bekijk dan onze antivirus koopgids of kom langs in één van onze winkels voor hulp en advies.

Lees voor meer advies over online veiligheid de tip: Hoofd in de cloud

Bekijk alle tips