Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Zorgeloos genieten!

Paradigit Tips

Facebook op uw tablet: wat kunt u ermee?

tablets

Facebook is 's werelds grootste en populairste sociale netwerk met zo'n anderhalf miljard leden. De bijbehorende applicatie is enkele miljarden keren gedownload en geïnstalleerd op tablets en smartphones. In dit artikel laten we u de mogelijkheden zien van Facebook op uw tablet

Account aanmaken of inloggen

 De eerste stap is vanzelfsprekend de Facebook app downloaden en installeren op uw tablet. Dat doet u via de Google Play Store, de App Store of de Windows Store. Vervolgens maakt u een Facebook account aan. Dat kan vanzelfsprekend via Facebook.com, maar ook met de app. U maakt een profiel aan door uw e-mailadres of telefoonnummer te registreren. Daarna is het een kwestie van alle stappen op het scherm volgen.

TIP | Facebook schotelt u bij het aanmaken van een account een groot aantal vragen voor en het is goed om te beseffen dat u niet verplicht bent om overal een antwoord op te geven. Wilt u uw politieke voorkeur, favoriete uitspraak of lievelingsfilms niet prijsgeven, dan hoeft dat niet. Naarmate u meer invult, des te vollediger uw profiel is. Vanwege de vele advertenties die voorbijkomen is uw geboortedatum wel verplicht.

Heeft u al een profiel op Facebook? Dan meldt u zich aan met uw e-mailadres en wachtwoord. 

De interface

 Als u eenmaal een account heeft aangemaakt of bent ingelogd kunt u aan de slag met Facebook. De interface verschilt per besturingssysteem en is afhankelijk van de schermgrootte. Zo vindt u op een iPad het navigatiemenu onderin, bij Android en Windows is deze boven aan het scherm vastgemaakt. Soms ziet u aan de rechterkant een extra kolom, als het scherm te klein is niet. Het uiterlijk ziet er misschien anders uit, maar de app bevat op alle besturingssystemen dezelfde functionaliteiten.

Bij de meeste applicaties is de interface aangepast aan het apparaat. Bij Facebook is dat niet het geval: de app heeft dezelfde vormgeving als op uw smartphone. Enige verschil is dat Facebook op tablets uitgerekt is.

De functionaliteiten

Niet alleen de vormgeving van Facebook op tablets is gelijk aan die van smartphones, dat geldt ook voor de beschikbare functies. Alles wat u met Facebook op uw smartphone doet kan ook op een tablet. Zo kunt u onder meer uw eigen profiel aanpassen of aanvullen, Facebookvrienden toevoegen, pagina's van merken liken, een statusupdate plaatsen, reageren op berichten van anderen, fotoalbums aanmaken en ga zo maar door.

Wilt u een groep aanmaken voor een specifieke groep Facebookvrienden? Ook dat is geen enkel probleem met de Facebook app op uw tablet. Hetzelfde geldt voor het aanmaken van een pagina, uw paginastatistieken bekijken, online een spelletje spelen tegen anderen, evenementen aanmaken of uw instellingen wijzigen. Dat gaat op exact dezelfde manier als u gewend bent op uw smartphone.

Wat u niet kunt met Facebook op uw tablet

Als we de mobiele app van Facebook vergelijken met de webversie, dan zijn er eigenlijk maar weinig verschillen te ontdekken. Belangrijkste verschil is dat u geen privéberichten kunt versturen met de reguliere Facebook app.

Reguliere Facebook app? Zijn er dan ook nog andere apps van Facebook dan? Reken maar. De bekendste is wellicht Messenger. Deze app moet u apart downloaden om persoonlijke boodschappen te versturen of te chatten met uw Facebookvrienden. Vroeger kon dat met de reguliere app, maar in 2014 ontkoppelde Facebook deze functionaliteit. Messenger kent diverse plugins om het meeste eruit te halen, zoals Stickered for Messenger (foto's aankleden met stickers), Shout! for Messenger (teksten aan foto's toevoegen en afspelen als een zin) en Selfied for Messenger (voor ieder humeur een andere selfie maken om deze als sjabloon op te slaan en als boodschap te versturen).

Naast Messenger zijn er nog verschillende andere applicaties van de hand van Facebook: Facebook Groups, Facebook at Work, Paginabeheer en een aantal die niet in Nederland beschikbaar zijn.

Moet u deze apps downloaden om met Facebook te werken? Absoluut niet. Als u echter privéberichten wilt versturen of chatten zal u Messenger (voor Android en iOS) moeten downloaden, daar is geen ontkomen aan.

Meer weten? Lees ook: De mogelijkheden van Google

Bekijk alle tips Bekijk Alle Tablets