In minder dan twintig jaar is Google uitgegroeid van een universiteitsproject tot een beursgenoteerde internetgigant met kantoren in meer dan 70 landen. Het grootste geheim achter deze duizelingwekkende groei is misschien wel dat de tools van Google gratis zijn. Want dat u veel méér met Google kunt doen dan zoeken op internet, mag inmiddels duidelijk zijn.
Wij belichten hieronder de populairste producten van Google en bekijken zowel de voordelen als de nadelen. Eén voordeel en één nadeel komt in elk geval bij elke tool terug: het is gratis, maar je geeft er heel veel informatie over uzelf mee prijs.
Een e-mailadres van Google geeft u veel server ruimte (momenteel 15 GB), stelt u in staat om snel te zoeken door uw mails en kan ook op uw eigen domein worden geactiveerd. Doordat alle mails 'in de cloud' staan, blijft uw computer of tablet verschoond van de vele gigabytes, die mailarchieven al snel innemen. Over schoon gesproken: Gmail staat bekend om zijn krachtige spamfilters.
Waarom Microsoft Office of Apache OpenOffice gebruiken als we tegenwoordig toch permanent online zijn? Met Google Drive maakt u niet alleen tekstdocumenten, maar ook spreadsheets en presentaties gewoon in uw browserscherm. Deel ze met klanten of collega's of werk er samen in. Het grote voordeel hiervan is dat iedere wijziging automatisch wordt opgeslagen; een computercrash zal dus nooit roet in het eten gooien. Ook kunt u met ieder device bij uw bestanden. Geavanceerde gebruikers zullen echter merken dat lang niet alle opties van de offline pakketten beschikbaar zijn.
De Google Agenda is een online agenda, die u tegenwoordig ook offline kunt raadplegen. Plan hier uw afspraken, voeg er links aan toe en nodig aanwezigen uit. Prettig is de mogelijkheid om een herinnering per e-mail te versturen, bijvoorbeeld een dag of twee uur voordat de afspraak plaatsvindt. Er is ook een Google Agenda app, die geschikt is voor smartphones en tablets die op iOS of Android draaien
Met Google+ wilde de techgigant de concurrentie aangaan met Facebook. Tot nu toe is dat niet gelukt, maar de mensen die het sociale netwerk wél gebruiken, zijn zonder uitzondering fans. Met Gmail is Google+ bijvoorbeeld een ijzersterke combinatie: de ontvangers van uw e-mails zien rechtsboven meteen een kadertje met uw allerlaatste activiteit. Ook kunnen ze u makkelijk aan hun 'kringen' toevoegen. Dat zijn groepen van mensen met dezelfde kenmerken. Iedere Google+ gebruiker kan zijn of haar eigen kringen aanmaken en niemand anders krijgt deze ooit te zien. Maak bijvoorbeeld een kring van inspirerende personen die u wenst te volgen, van familieleden of van collega's. Vervolgens kiest u bij elke publicatie welke kringen deze te zien krijgen. Vooral interessant voor bloggers, freelancers en ondernemers.
De gratis browser van Google heeft in korte tijd een groot marktaandeel (ruim 50%) verworven. Sinds de lancering in 2008 zijn er steeds meer functies bijgekomen, waardoor de browser aan concurrenten als Internet Explorer, Safari en Firefox kon tippen. De snelheid, het gemak en het grote aantal extensies doen gebruikers al gauw vergeten dat Google hiermee hun complete surfgedrag leert kennen.
Na een lange tijd alleen gewerkt te hebben in de VS, heeft Google Flights nu ook haar vleugels uitgestrekt naar Europa. Zoek op vaste of flexibele data naar vliegtickets in een user interface, die geen onnodige toeters of bellen bevat. De kaart is steeds in beeld, zodat u meteen ziet vanaf of naar welke alternatieve luchthavens u kunt vliegen. Prettig is dat deze razendsnelle vliegticketvergelijker ook automatisch voor u kijkt hoeveel het kost om te vliegen op andere data.
Meer weten? Lees ook: Hoe smartphones en tablets met elkaar kunnen samenwerken