Gratis verzending vanaf € 25,-

Voor 23:30 besteld, morgen in huis

Beste computerspeciaalzaak 2015-2016

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

18-3-2016

NAS

opslag

NAS: veilige opslag voor back-ups of streamen in je persoonlijke cloud

Alles wordt digitaal. Denk aan die leuke vakantiekiekjes of je favoriete films. Maar ook de belangrijke bestanden van je administratie. Die bestanden wil je niet kwijtraken. Ontzettend vaak roepen wij hoe belangrijk het is om op een veilige manier back-ups te maken. Dat kan bijvoorbeeld op een externe USB harde schijf of USB stick. Dat is een prima start, maar met een NAS (Network Attached Storage) kan je nog veel meer. Met een NAS creëer je in principe een persoonlijke cloud. Het is een apparaat met één of meerdere opslagmedia (zoals harde schijven en SSD's), dat je aansluit op je thuis- of kantoornetwerk. Met een NAS kun je overal ter wereld bij je data, of je nu dat ene document wilt uitprinten tijdens een business trip of je favoriete film wil streamen op vakantie. Met een NAS kan het allemaal!

Drie verschillende NAS servers.

Hoe installeer ik een NAS?

Een NAS wordt geleverd zonder harde schijven of SSD's. Deze opslagmedia moet je dus afzonderlijk bij je NAS aanschaffen en in de NAS plaatsen. Meestal gaat dat heel eenvoudig, door een paar schroeven los te draaien en de harde schijven of SSD's in een slede te klikken of schroeven. Bekijk op de website van de fabrikant of in de handleiding hoe het precies moet. Vervolgens sluit je de NAS aan op de modem of router met een internetkabel. Zodra je de voedingsaansluiting hebt aangesloten, zet je de NAS aan. Het opstarten van de NAS kan een paar minuten duren. Bij vrijwel elke NAS heb je software nodig. Deze wordt vaak bijgeleverd in de verpakking, maar is ook te vinden op de website van de fabrikant. Installeer de software en open het programma. In de meeste gevallen helpt de software je om stap voor stap de NAS te configureren en zal het programma je NAS automatisch gaan zoeken. Nadat je de basisconfiguratie hebt uitgevoerd kun je de NAS gaan gebruiken. De software beschikt vaak over een aantal aanvullende features, zoals extra beveiliging, toegangsmogelijkheden of datamonitoring. Het kan interessant zijn om eens in reviews van andere gebruikers te duiken of tutorials op de website van de fabrikant te volgen. Op die manier kun je het maximale halen uit je NAS!

Welke NAS moet ik kopen?

NAS-apparaten zijn er in alle soorten en maten. Welke het best bij u past, hangt voor het grootste gedeelte af van wat u met het apparaat wilt gaan doen. U kunt gaan voor de duurste, maar die biedt heel erg veel functies die u misschien nooit gebruikt. Dan kunt u het geld beter in uw zak houden en voor een voordeliger apparaat gaan. Als u alleen centrale opslag zoekt, dan kunt u al volstaan met een voordelig apparaat. Wilt u ook downloaden met de NAS, dan is het verstandig om een wat duurder model te nemen. Zoekt u een apparaat dat als spil moet dienen in uw thuiskantoor, dan worden de duurste apparaten interessant.

Let bij het aanschaffen van een NAS op het aantal bays. Dat is het aantal harde schijven dat u in de NAS kunt plaatsen. Denk hierbij aan eventuele uitbreidingen. Let ook op eventuele aansluitmogelijkheden, zoals het aansluiten van uw printer direct op de NAS via USB. Tot slot zijn de harde schijven van belang. Een NAS wordt soms met en soms zonder harde schijven geleverd.

Wat is de beste NAS?

Kenmerkend voor een NAS is het aantal sloten dat beschikbaar is. Zo zijn er NAS'sen met ruimte voor 1, 2 of 4 harde schijven of SSD's. Heel logisch, is dat hoe meer sloten beschikbaar zijn, hoe meer opslagruimte je kunt creëren. Echter heeft het gebruik van meerdere sloten nog een voordeel. Je kunt de NAS namelijk zo instellen dat de harde schijven of SSD's kopieën van elkaar maken. Mocht er een harde schijf of SSD defect raken, dan kan al je data nog hersteld worden! Op deze manier kun je veiliger back-ups maken dan bijvoorbeeld met een USB-stick of externe harde schijf. De kanttekening bij deze kopieerfunctie is dat je dubbele opslagruimte nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld 3 TB aan opslagruimte beschikbaar stellen, dan heb je 2x3TB harde schijven nodig. Dat wetende, moet je voor jezelf bepalen over hoeveel sloten je NAS moet beschikken. Ook belangrijk is hardware van de NAS. Een NAS die beschikt over een snelle dual-core processor en veel werkgeheugen kan sneller data verwerken dan een model die dat niet heeft. Je hebt trouwens niets aan al die snelheid als je netwerk het niet bij kan benen. Een NAS werkt het snelst op een bekabelde gigabit verbinding. Een snelle draadloze verbinding kan ook vlot werken. Hetgeen wat een NAS écht onderscheidend maakt is software. Een NAS werkt altijd met een softwareprogramma om de NAS te beheren. De mogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid van de software verschillen per fabrikant. Een NAS is een redelijk technisch product en kan dus wat vragen oproepen. Uiteraard staan wij altijd voor u klaar! Een andere goede tip is het bekijken van reviews op onafhankelijke websites, die geven ook veel inzichten.

Wat is nog meer handig naast een NAS

Met een NAS maak je een persoonlijke opslagruimte die je via je netwerk of het internet kunt benaderen om een back-up te maken of te streamen. Kom je er niet uit? Kom langs in één van onze winkels of neem contact op met onze klantenservice.

Draadloze router Je internetervaring begint bij het plaatsen van de juiste router. Met een router creëer en beheer je je netwerk van bekabelde en draadloze verbindingen.
Draadloze adapter Maak van je bedraad apparaat een WiFi apparaat met behulp van een WiFi USB adapter, of een WiFi-kaart die je in je PC kunt plaatsen.
Switch Sluit eenvoudig extra bekabelde apparaten aan, zonder verlies van snelheid.
Access point Voor iedereen die WiFi zwakte wil oplossen, of het WiFi bereik wil vergoten binnen- en buitenshuis, kan een range extender of access point een oplossing bieden.
Powerline adapter Heb je last van ondoordringbare WiFi zones? En geen zin om gaten te boren en kabels te leggen? Probeer internet via het lichtnet te vespreiden met een set powerline adapters.

Wilt u meer informatie over NAS of hulp bij de keuze van de juiste NAS? Bekijk dan onze NAS apparaten of kom langs in één van onze winkels voor hulp en advies.

Bekijk alle NAS apparaten

Paradigit maakt gebruik van cookies. Hiermee kunt u persoonlijk en gebruiksvriendelijk bij ons winkelen.