Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Neem de controle of uw digitale thuis

Smart Home

Slimme thermostaten

energiebeheer

Wat zijn slimme thermostaten?       

U kent het wel, even weg of bijna thuis, maar de verwarming staat (nog) onnodig of niet aan. Met een slimme thermostaat kunt u eenvoudig kleine wijzigingen maken via uw smartphone of tablet. Zo bespaart u energie als u eerder weggaat en is uw huis al lekker warm als u eens wat eerder thuiskomt.       

Met een slimme thermostaat kunt u volledig zelf instellen wanneer uw verwarming aan en uitgaat in uw huis. Bij de meeste modellen is het zelfs mogelijk om zones in te stellen of meerdere ruimtes te voorzien van een thermostaat en bijvoorbeeld via uw tablet en/of smartphone aan te sturen. Handig om ervoor te zorgen dat de woonkamer al lekker op temperatuur is vlak voordat u thuis arriveert.

 Het geheel is niet alleen handig maar ook energiebesparend. Wist u dat uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat tot 55 procent van de gemiddelde Nederlandse energierekening bestaat uit verwarmingskosten? Door gebruik van een slimme thermostaat kunt u dus ook nog flink wat geld besparen. 

Hoe werkt een slimme thermostaat?

Tegenwoordig wordt er al van alles aangestuurd via WiFi en andere communicatiemogelijkheden. Een thermostaat op afstand bedienen is daar ook één van. Het is mogelijk om gemakkelijk vanaf een afstand de instellingen van uw thermostaat te wijzigen. Het is zelfs mogelijk om uw thermostaat zó in te stellen dat wanneer u het huis verlaat deze vanzelf uitgaat en vervolgens wanneer u thuiskomt weer automatisch aanspringt. Een koppeling met uw smartphone is dan wel noodzakelijk. Hierdoor hoeft u bij een uitstapje of vakantie ook nooit meer te twijfelen of u de verwarming laag of uit heeft gezet. Hoe lekker is het verder om tijdens gure dagen in het najaar, na een lange dag werken, binnen te lopen in uw huis, dat al lekker op temperatuur is? Dat is één van de vele voordelen van een slimme thermostaat.       

De meeste fabrikanten van een slimme thermostaat verzorgen ook een energiebesparingsrapport, welke het inzichtelijk maakt hoeveel geld u bespaart met het gebruik van de slimme thermostaat. Deze geven bijvoorbeeld elke maand een gedetailleerd en persoonlijk advies over hoe een huishouden de verwarming de maand erna kan gebruiken om te streven naar een optimale besparing. Er zijn verschillende fabrikanten welke zelfs een speciale app hebben ontwikkeld, gericht op de Europese markt, welke ervoor kan zorgen dat u het optimale uit uw slimme thermostaat kunt halen. De slimme thermostaten zijn vaak ook al van verschillende schema's voorzien. Deze zorgen ervoor, dat er optimaal gebruikgemaakt kan worden van de slimme thermostaat, ook al is deze niet zelflerend, om ervoor te zorgen dat u optimaal comfort kunt ervaren alsook energie besparen.

Waar let u op tijdens het kopen?

Uiteraard zijn er al verschillende slimme thermostaten op de markt, welke gebruikmaken van verschillende technieken. Wij hebben voor u de meest voorkomende hieronder kort uitgelicht.       

Algemene warmteregulering       

Deze slimme thermostaten werken met algemene warmteregulering. Dit betekent dat ze de temperatuur van één kamer (vaak de woonkamer) detecteren. Wanneer u per kamer de temperatuur wilt regelen heeft u individuele warmteregulering nodig.                

tado° Slimme Thermostaat       

Thermostaten zoals de tado° Slimme Thermostaat plaatst u als vervanging van uw huidige thermostaat. Door middel van een bridge of connector te koppelen bij uw CV ketel zorgt deze ervoor, dat de temperatuur via WiFi kan worden aangestuurd. Dit kan dus door de bijgeleverde slimme thermostaat, welke in de plaats komt voor de oude thermostaat, of door een app te downloaden op uw smartphone of tablet en vervolgens zo de temperatuur in huis te reguleren. Wanneer uw CV ketel niet voor komt in de installatiegids, wordt deze door tado° voor u opgesteld. Deze thermostaat past op vrijwel elke CV ketel. Momenteel 95% van alle beschikbare CV ketels, gas,olie of warmtepompen. Zowel voor meerdere aansluitingen in een pand als bij een enkele aansluiting.

De tado° Slimme Thermostaat werkt via GPS door middel van Geofencing. Hierdoor merkt de thermostaat dus dat u niet aanwezig bent en verlaagd dan ook de temperatuur in het huis. Het systeem is zelflerend en past zich aan de gewoontes aan alsook aan uw huis. Verder houdt deze thermostaat ook het weer in de gaten en maakt op basis van de verwachtingen een schema zodat u optimaal geniet van de temperatuur in uw huis alsmede de kostenbesparende efficiëntie die dit met zich meebrengt. Met het gebruik van deze thermostaat is er wel één beperking, zoals ook het geval is met normale, reguliere thermostaten. Ze detecteren de temperatuur van één kamer (vaak de woonkamer). Wanneer u per kamer de temperatuur wilt reguleren is dat met dergelijke systemen (nog) niet mogelijk.                

De mobiele app van de tado° Slimme Thermostaat werkt op de volgende systemen:                

  • iOS: vanaf versie 7.0 (iPad2 en iPhone4 of meer recent, werkt niet met een iPhone3GS)
  • Android: vanaf versie 2.3.3
  • Windows Phone: vanaf versie 8.1        

Netatmo Thermostaat       

Ook Netatmo heeft een slimme thermostaat uitgebracht welke eenvoudig is aan te sluiten. De mogelijkheden zijn echter wel ietwat beperkter dan die van de tado° Slimme Thermostaat. De Netatmo is niet zelflerend en dient dus aan en uitgezet te worden. Wel is het mogelijk om een schema op te stellen waaraan de Netatmo Thermostaat zicht houdt, waardoor enige regulering en kostenbesparing mogelijk is. Het aansluiten van de Netatmo kan op twee manieren: de makkelijkste is als vervanging van de normale thermostaat. De Netatmo dient in plaats van de oude thermostaat te komen en vervolgens dient ook hier weer een WiFi module te worden geplaatst, zodat u met uw smartphone of tablet gebruik kunt maken van de app. De tweede mogelijkheid is dat u de Netatmo draadloos, zonder een directe verbinding met de CV ketel aansluit. De installatie hiervan is wel een stuk uitdagender, schakel- en netspanningsdraden dienen aangesloten te worden op de ketel. De netspanningsdraden zijn echter verwerkt in dezelfde kabel als waar de schakeldraden zich bevinden. Hierdoor dient het geheel eigenlijk op speciale netspanningscontacten in de CV ketel aangesloten te worden.                

Netatmo is compatibel met gas-, stookolie- en houtketels die voorzien zijn van de aan/uit schakelmethode. Helaas ondersteunt Netatmo geen OpenTherm, waarbij een ketel gemoduleerd wordt aangestuurd.                

De mobiele app van de Netatmo werkt op de volgende systemen:                

           
  • iOS: iPad 3e generatie of hoger, iPad mini en vanaf de iPhone 4.        
  • Android: vanaf versie 4.0         
  • Windows Phone: vanaf versie 8.0               

HomeWizard Heatlink       

Wellicht één van de gebruiksvriendelijkste slimme thermostaten als het gaat om installatiegemak. Echter werkt deze thermostaat alleen in samenwerking met de HomeWizard. De functionaliteit verloopt verder als eerder al beschreven bij de eerdergenoemde slimme thermostaten. Voordeel van de Heatlink is dat deze werkt op een OpenTherm thermostaat. Het nadeel is dan ook meteen dat dit een vereiste is. Deze set is uit te breiden door middel van draadloze radiatorkranen wat feitelijk ervoor kan zorgen dat u in plaats van een algemene warmteregulering over kunt gaan op een individuele warmteregulering, zoals verderop in deze koopgids beschreven staat. De koppeling van de Heatlink aan andere HomeWizard apparaten maakt deze thermostaat zeer aantrekkelijk.       

De HomeWizard Heatlink werkt alleen met OpenTherm thermostaten en CV ketels. De thermostaat is eventueel te vervangen, zodat de Heatlink ook bij u aangesloten kan worden. Wanneer u een Nefit ketel heeft met een proprietary Nefit protocol, dan dient u nog een OpenTherm converter aan te schaffen en in de meeste gevallen ook een nieuwe OpenTherm thermostaat.       

De app welke gebruikt wordt bij de HomeWizard Heatlink is de HomeWizard app. U dient de Heatlink bij deze app toe te voegen. Deze werkt op iOS en Android.               

Individuele warmteregulering       

Wilt u per kamer de temperatuur kunnen regelen, dan heeft u individuele warmteregulering nodig. Soms wilt u niet dat de woonkamer lekker warm is, maar wilt u juist graag die behaaglijke warmte in uw studeer- of werkkamer hebben. Wanneer dit het geval is werkt alleen een slimme thermostaat niet. Hiervoor dient u iets uitgebreider te werk te gaan dan wanneer u de gehele warmte in huis in één keer wilt reguleren. Door middel van een basisstation en slimme radiatorkranen kunt u specifiek per kamer de temperatuur reguleren. Via draadloze signalen wordt ervoor gezorgd dat een radiator open of dicht gaat om zo de gewenste temperatuur in de betreffende kamer te krijgen. Dit is dus onder andere mogelijk met de HomeWizard Heatlink in combinatie met hun draadloze radiatorkranen.       

Het basisstation wat, net zoals bij de algemene warmteregulering, in verbinding staat met een bridge of connector bij uw CV ketel reguleert zo de gewenste temperatuur. Dit basisstation verzendt daarna de signalen naar de individuele slimme radiatorkranen. Deze zorgen er op hun beurt voor, dat de kamers waarin deze aanwezig zijn, precies de gewenste temperatuur krijgen.       

Uiteraard is het ook hierbij weer mogelijk het basisstation, wat vaak lijkt op een tablet, aan te sturen via WiFi. Met uw smartphone of tablet kunt u dus overal waar u WiFi heeft de temperatuur reguleren.                

Koppeling met andere Smart systemen       

U zorgt voor optimaal gemak, comfort en veiligheid in uw huis door gebruik te maken van de hedendaagse Smart Home oplossingen, zoals de slimme thermostaat. Met een basissysteem, zoals de HomeWizard kunt ervoor zorgen dat uw gehele huis u ondersteunt in al uw wensen en behoeften. Zo kunt u de gewenste lampen en ander apparatuur aan en uit laten schakelen. Ook heeft u de veiligheid van bewegingssensoren en camera's, die indien gewenst ook een melding op uw smartphone of tablet maken, wanneer deze iets detecteren. Daarnaast kunt u dus ook uw huis qua temperatuur zo afstemmen dat het niet alleen geld bespaart, maar ook optimaal gemak en comfort creëert. En dit alles door gebruik te maken van de hedendaagse Smart Home oplossingen.  Er zijn inmiddels volop Smart Home producten op de markt en dit worden er steeds meer. De mogelijkheden zijn eindeloos!   

Meer weten? Lees ook: De voordelen van HomeWizard

Bekijk Slimme Thermostaten