Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

Bloeddrukmeters

gezondheid

 

Wat zijn bloeddrukmeters?      

Een bloeddrukmeter wordt gebruikt om bloeddruk te meten. Bloeddruk (ook wel tensie genoemd) is de druk van het bloed in de slagaderen. De bloeddruk varieert voortdurend onder invloed van verschillende factoren. Door stress of lichamelijke inspanning kan iemands bloeddruk ineens flink verhogen. Ook roken, alcoholgebruik en ongezond eten kunnen een verhoogde bloeddruk veroorzaken. Een verhoogde bloeddruk kan op den duur leiden tot schade aan het hart, de nieren, de hersenen en de ogen. Een goede bloeddruk is daarom van belang voor onze gezondheid.  

Hoewel sommige mensen thuis preventief hun bloeddruk in de  gaten houden, gebeurt het meten van de bloeddruk meestal bij de huisarts in de  spreekkamer naar aanleiding van lichamelijke klachten. Deze metingen zijn niet  altijd even accuraat: zo'n 25% van de mensen heeft last van zogeheten witte jassen hypertensie. Dat is een  verhoogde bloeddruk als resultaat van de spanning die mensen ervaren in de spreekkamer  bij de huisarts of dokter (met de witte jas). Soms kan het daarom nuttig of  noodzakelijk zijn om regelmatig thuis de bloeddruk te meten, zodat er een  accurater beeld ontstaat. Men kan in een rustige, vertrouwde omgeving op  eenvoudige wijze bij zichzelf de bloeddruk meten en deze waarden desgewenst met  de huisarts of specialist bespreken.

Waar let u op tijdens het kopen?

Hoewel alle bloeddrukmeters in principe dezelfde functie hebben, verschillen ze onderling qua functionaliteiten en looks. Als u van plan bent om een bloeddrukmeter aan te schaffen, dan is het belangrijk om voor uzelf te bepalen welke functies u belangrijk vindt. Draagt u de bloeddrukmeter bijvoorbeeld liever om uw pols of om uw arm? En hecht u er waarde aan dat de bloeddrukmeter een duidelijk beeldscherm heeft? Hieronder worden de verschillende functionaliteiten toegelicht, zodat u er op eenvoudige wijze achter kunt komen welke bloeddrukmeter het beste bij uw situatie past.   

Locatie     

Er zijn 2 soorten bloeddrukmeters: pols- en bovenarmmeters. Bij een polsbloeddrukmeter dient de gebruiker de arm zelf ter hoogte van het hart te houden. Bij die houding is de kans dat er bewogen wordt tijdens het meten een stuk groter, terwijl een bloeddrukmeter gevoelig is voor beweging. Daarom is meten via de pols dan ook wat gevoeliger voor fouten. Bij een meting via de bovenarm is de kans op beweging nihil, waardoor het resultaat accurater is. De meters van Beurer en Withings zijn beide bovenarmmeters. De iHealth BP7 is een polsbloeddrukmeter.    

Wat wordt er gemeten?      

De bloeddruk wordt weergegeven door middel van twee waarden:  bovendruk en onderdruk. Bovendruk, oftewel systolische druk (SYS), is de druk  die ontstaat op het moment dat bloed door het hart de slagaderen ingepompt  wordt. Onderdruk, oftewel diastolische druk (DIA), is de druk die ontstaat  wanneer het hart zich opnieuw vult voor de volgende hartslag. Tenslotte laten  de meeste bloeddrukmeters ook uw hartslag zien.

Drie keer meten

Bij het meten van de bloeddruk wordt aangeraden om drie keer binnen 10 minuten de bloeddruk te meten en daarvan het gemiddelde te nemen. Sommige bloeddrukmeters doen uit zichzelf een dergelijke meting. Via de app van de bloeddrukmeter van Withings is het mogelijk om de auto-modus aan te zetten. In deze modus worden drie opeenvolgende lezingen genomen en het gemiddelde voor u berekend.     

Beeldscherm

Bloeddrukmeters met een beeldscherm, zoals de twee modellen van Beurer, tonen de gemeten data direct op het beeldscherm. Bij andere bloeddrukmeters, zoals die van Withings of iHealth, heeft u een smartphone nodig. Via Bluetooth worden de gemeten waarden naar een app op de telefoon gestuurd en daar zichtbaar gemaakt. Na afloop van een meting kunt u de gegevens op uw smartphone ook synchroniseren met de online omgeving. Hiervoor logt u in met uw gebruikersnaam (dat is dezelfde die u ook gebruikt in de app), en de recente meetgegevens verschijnen vanzelf op uw computer of laptop.        

App of desktop programma      

Gebruikers van de bloeddrukmeters van iHealth en Withings dienen in de appstore de bijbehorende app te downloaden. Voor iHealth is dat iHealth MyVitals, bij Withings heet de app HealthMate. De producten van Beurer werken samen met Health Manager. Dat programma bestaat als app en als desktop software. Het model BM 85 werkt samen met de app op een smartphone of tablet, de BM 58 alleen met het computerprogramma.      

Synchronisatie

Het ophalen van de data uit de bloeddrukmeter gebeurt op twee manieren: via een USB-kabel naar de computer of via Bluetooth naar de bijbehorende app op uw smartphone of tablet. De Beurer BM 58 werkt via USB, de Beurer BM 85 via zowel USB als Bluetooth. De bloeddrukmeters van Withings en iHealth zijn allebei draadloos en werken via Bluetooth.      

Type smartphone

Het besturingssysteem van uw telefoon of tablet (iOS of Android) kan in sommige gevallen meespelen in de keuze voor een bloeddrukmeter. De apps van Beurer, iHealth en Withings zijn echter zowel voor iOS als Android toestellen beschikbaar.     

Gegevens delen?      

Gebruikers die op verzoek van hun huisarts of cardioloog  zelf thuis hun bloeddruk bijhouden, hebben er baat bij als ze eenvoudig hun  verzamelde data kunnen delen. Vanuit de app van de Withings bloeddrukmeter  kunnen er metingen via SMS of email gedeeld worden. Ook in de HealthManager van  Beurer kunnen gegevens via verschillende exportfuncties eenvoudig aan andere  personen beschikbaar worden gesteld.

Aanbevolen door de Hartstichting

Om u een handje te helpen heeft de Hartstichting een aantal bloeddrukmeters geselecteerd die betrouwbaar, nauwkeurig én klinisch gevalideerd zijn. Deze bloeddrukmeters zijn uitvoerig getest door het Dabl-instituut. U kunt ze hier bekijken.

Deze koopgids is mede mogelijk gemaakt door SmartHealth, de Nederlandse trendwatcher op het gebied van digitale gezondheidszorg.

Bekijk alle bloeddrukmeters