Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

Switches

Netwerk
switches

Switch: uw hele netwerk op de internetkabel

Als u over internetverbindingen praat, gaat er niets boven de traditionele kabelverbinding. Hoewel steeds meer apparaten voorzien zijn van draadloos internet, blijft een kabel op het gebied van stabiliteit en snelheid onovertroffen. Niet voor niets dat een bekabelde verbinding populair bij veel gebruikers waarbij de betrouwbaarheid van de verbinding van cruciaal belang is, zoals bij beveiligingsapparatuur of bedrijfsinstallaties. Maar ook gamers zweren bij een bekabelde internetverbinding, omdat het een lage 'ping' oplevert en weinig lag veroorzaakt, wat een voordeel op de tegenstand kan bieden. Een netwerk switch is een handig apparaat, om van één bekabelde netwerkaansluiting meerdere aansluitingen te maken, zonder snelheidsverlies. Zo kunt u bijvoorbeeld gemakkelijk uw printer, IP camera, PC en laptop tegelijkertijd op een switch aansluiten.

Wat is het verschil tussen een hub en een switch?

De switch is de opvolger van de hub. Een hub verdeelt de internetverbinding onder de gebruikers, waardoor de maximaal haalbare snelheid gedeeld werd door het aantal gebruikers. Iedere gebruiker aangesloten op een hub ontvangt dezelfde informatie. Een hub is vandaar erg inefficiënt omdat het onnodig veel data verstuurd naar alle gebruikers. Een switch daarentegen is een stuk slimmer omdat het gebruikers kan identificeren en daardoor data met specifieke deelnemers kan delen. Een switch doet dat automatisch door adressen vast te leggen. Daarnaast kan een switch pakketjes met data enorm snel wisselen ('switchen') onder de gebruikers, waardoor het apparaat verschillende gebruikers gelijktijdig kan voorzien van data, zonder verlies van snelheid. Tot een aantal jaren geleden, was een switch een stuk duurder dan een hub. Door het wegvallen van dit prijsverschil, heeft de switch in het algemeen de hub vervangen. Alleen in heel specifieke situaties wordt een hub nog gebruikt, voor consumenten en kantoren is een switch in de meeste gevallen de juiste keuze.

Verschillende soorten switch: managed, unmanged & PoE switches

Switches zijn in managed en unmanaged varianten beschikbaar. Het verschil zit hem in de aanwezigheid van opties voor netwerkbeheer in het apparaat. Zo is een managed switch voorzien van een extra stukje software, waarmee u het netwerkverkeer kunt monitoren en regelen. Een voorbeeld van zo'n regelfunctie is QoS (Quality of Service), waarbij u bepaalde verbindingen voorrang kunt geven op andere. Zo kunt u gaming een hogere prioriteit geven dan uw downloads. Een andere mogelijkheid is LACP, of link aggregatie, waarbij u een apparaat op meerdere LAN poorten kunt aansluiten om zo de maximum doorvoersnelheid te verhogen. Daarnaast zijn er ook PoE (Power over Ethernet) switches beschikbaar. Dit type switch kan stroom toevoegen aan uw internetkabel, zodat er zowel data als stroom over één kabel kan lopen. Dit is handig voor bijvoorbeeld een beveiligingscamera of accesspoint. Die kunt u dan met één kabel aansluiten en u heeft geen aparte voedingsadapter meer nodig, en dus ook geen stopcontact. U heeft verder geen bijzondere kabels nodig, een gewone internetkabel werkt. Let er wel op, dat het aan te sluiten apparaat PoE moet ondersteunen. De functies sluiten elkaar overigens niet uit: een combinatie van PoE en managed/unmanaged is ook mogelijk.

Verschillende soorten Switches.

Hoe installeer ik een switch?

Het plaatsen van een switch is erg eenvoudig. Een unmanaged switch werkt volgens het 'plug & play' principe, dus aansluiten en gaan! Één poort van de switch wordt altijd gebruikt als ingang. Deze moet verbonden zijn met het internet, via een modem(router). De overige poorten kunnen gebruikt worden als uitgang, waarop u apparaten zoals uw computer, laptop of printer kunt aansluiten. Vervolgens sluit u de voedingsstekker aan. Een switch heeft altijd stroom nodig, dus let erop dat er een stopcontact in de buurt zit. Een managed switch sluit u op dezelfde manier aan, echter moet u deze benaderen via de software van de fabrikant om de beheersfuncties te gebruiken. Hoe dat precies werkt, kunt u in de handleiding vinden. Een PoE switch installeert u op dezelfde manier, echter moet u zorgen dat de apparaten die u op de PoE switch aansluit ook daadwerkelijk PoE ondersteunen. Ook dit kunt u vinden in de handleiding van de fabrikant of specificaties op de website.

Wat is de beste switch?

Een switch koopt u als u uw kabelinternet wil uitbreiden. Een router of modem heeft vaak een ingebouwde switch, die u ook kunt gebruiken. Een losse switch kan echter handig zijn als u gebruik wil maken van de beheersfuncties die een managed switch te bieden heeft, of als u stroom over uw internetkabel wil sturen zoals dat kan bij een PoE switch. Heel vaak is het ook heel simpel zo dat het gewoon handiger is om een switch op een bepaalde plek te hebben. Als u besloten heeft een switch te kopen, moet u uzelf eerst afvragen hoeveel poorten u nodig heeft. Switches zijn beschikbaar met een verschillend aantal poorten, bijvoorbeeld 5, 8, 12, 16 of 24. U moet er rekening mee houden dat één poort altijd wegvalt, omdat deze als ingang voor het internet gebruikt moet worden. Daarnaast moet u kijken naar de snelheid van de poorten. De snelheid van een internetaansluiting wordt weergegeven in megabit per seconde (Mbps), en varieert per generatie kabelaansluiting: Deze zijn geschikt voor verschillende snelheden. Gezien het geringe prijsverschil kunt u het beste voor de snelste gigabit variant gaan, dan is uw switch ook direct klaar voor de toekomst.

Bekijk alle switches

22-4-2022