Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

Printer

printers

Foto’s, uitnodigingen of een verslag. U wilt natuurlijk dat dit soort bestanden in de beste kwaliteit worden afgedrukt. De printer waar u het betreffende document mee print, speelt hierbij een belangrijke rol. Bij de keuze van een printer wordt er rekening gehouden met een aantal aspecten. Zo zijn er printers die een inkjet technologie hebben en anderen die gebruik maken van een laser technologie. Ook is het van belang om te kijken naar de verschillende mogelijkheden van de printer. Veel printers beschikken namelijk ook over de mogelijkheid om te kopiëren en te scannen. In deze koopgids leggen wij graag de verschillende aspecten uit waar u op kunt letten bij de aanschaf van de meest geschikte printer.

Inkjet en laser

Er zijn twee soorten printers: inkjet printers en laser printers. Het verschil tussen beide types zit in de printtechniek. Een inkjet printer is een printer die gebruikmaakt van vloeibare inkt uit een cartridge. Deze inkt wordt op het papier gesproeid, zodat een tekst of afbeelding wordt gevormd. Door de vloeibare inkt zijn inkjet printers erg goed in het printen van gedetailleerde, kleurrijke foto’s. Deze printers worden vaak gebruikt voor thuisgebruik of door kleine bedrijven. Inkjet printers hebben een relatief lage instapprijs waar tegenover staat dat er regelmatig cartridges verwisseld moeten worden wat op den duur voor hoge kosten kan zorgen. Een laserprinter maakt daarentegen gebruik van gekleurd, droog poeder uit een toner, welke door middel van een laserstraal op het papier wordt gehecht. Door een zeer precieze laser, zijn de afdrukken van laser printers vaak scherper. Ze zijn hierdoor erg geschikt voor het printen van grote hoeveelheid teksten en minder geschikt voor het afdrukken van foto’s. Laser printers worden vaak door bedrijven gebruikt, omdat de kosten van het printen bij grote hoeveelheden lager zijn dan bij inkjet printers.

All-in-One

Wilt u naast printen ook scannen of kopiëren? Ga dan voor een all-in-one printer. Een all-in-one printer is een printer, scanner en kopieerapparaat ineen. Inkjet printers zijn tegenwoordig nagenoeg allemaal all-in-one modellen. De extra functionaliteiten hebben geen invloed op de printkwaliteit. Aan de andere kant beschikken laserprinters vaak alleen over een printfunctionaliteit.

Snelheid

De snelheid van de printer wordt aangegeven in pagina’s per minuut (PPM), wat een gemiddelde snelheid betreft. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen zwart/wit en kleur. De printsnelheid van zwart/wit afdrukken is hierbij doorgaans hoger. Een laser printer beschikt vaak over een hogere PPM bij zwart/wit afdrukken dan een inkjet, welke weer een hogere PPM voor kleur afdrukken heeft. Als u thuis aan het printen bent, lijkt de snelheid op het eerste gezicht niet zo belangrijk, maar als u meerdere pagina’s af wilt drukken kan een snelle printer zeker een voordeel zijn.

Resolutie

De resolutie van een printer wordt aangegeven in DPI wat staat voor Dots Per Inch. Dit geeft aan hoeveel inktpunten er per inch afgedrukt worden. Hoe hoger de DPI, hoe meer inktpunten er geprint kunnen worden per inch en hoe hoger de kwaliteit is van uw afdruk.

Verbindingsmogelijkheden

Tegenwoordig beschikken nagenoeg alle printers over de mogelijkheid om draadloos te printen door connectie te maken met het WiFi. Hierdoor kan er zelfs vanaf de tablet of de telefoon geprint worden. Dit gebeurt dan vaak via een speciale app die beschikbaar is bij de verschillende printers. Printers die niet over een draadloze connectie beschikken, zijn met uw laptop of computer te verbinden met behulp van een USB kabel.

Cloud printing geeft u de mogelijkheid op afstand te printen. U slaat uw documenten op in de Cloud en verzendt ze via het internet naar de printer. Wilt u rechtstreeks printen vanaf een geheugenkaart of USB stick? Zorg dan dat de printer een ingebouwde kaartlezer of USB aansluiting heeft. U kunt dan printen zonder dat u de computer hoeft te gebruiken.

Kosten cartridges en printers

Let bij de aanschaf van een printer op de kosten van een nieuwe cartridge of toner. Het kan zijn dat deze duurder zijn dan de aanschafprijs van de printer. In dat geval is het beter een duurdere printer te overwegen die goedkopere cartridges heeft. Kijk hierbij ook of de printer de mogelijkheid heeft om de cartridges of toners los van elkaar te vervangen. Zo hoeft u alleen de kleur te vervangen als deze op is. Dit kan aanzienlijk schelen in de kosten.

Bekijk alle inkjet printers

Bekijk alle laser printers

Bekijk de Ink Selector