Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

Beamer

gadgets

Zou het niet ideaal zijn om uw eigen thuisbioscoop te hebben? Om de perfecte sfeer te kunnen creëren in uw eigen huis voor een optimale filmavond? Of bent u op zoek naar de ideale ondersteuning voor de presentaties die u regelmatig geeft? Een beamer is daar uitermate geschikt voor en tegenwoordig ook heel betaalbaar. In deze koopgids behandelen wij alle aspecten van de beamer, die u kunnen helpen bij uw keuze.         

Projectietechnieken

DLP techniek | DLP of Digital Light Processing is een techniek die werkt met tot één miljoen kleine spiegeltjes die kunnen draaien of kantelen. Ze kunnen draaien of kantelen en zo licht wel of niet doorlaten. Door een snel roterende schijf worden met de basiskleuren rood, groen en blauw alle kleuren gecreëerd. Beamers met DLP techniek hebben over het algemeen een hoger contrast in hun beeld en zijn compacter en lichter.

LCD techniek | LCD of Liquid Cristal Display is opgebouwd uit vloeibare kristallen. Voor elke basiskleur (rood, groen en blauw) zit er een paneel waardoor licht door de pixels geprojecteerd kan worden en alle kleuren weergegeven kunnen worden. LCD projectoren zijn in verhouding vaak goedkoper en kunnen de kleuren helderder weergeven.      

Resolutie van het beeld 

Beamer resolutieDe resolutie is het belangrijkste aspect om rekening mee te houden wanneer u een beamer koopt. De resolutie is het aantal beeldpunten of pixels waaruit het beeld bestaat. Hoe hoger de resolutie, hoe beter het beeld. De resolutie van beamers varieert van 1024x768 pixels tot 1920x1080 pixels of Full HD. Wanneer u een beamer aanschaft met een Full HD resolutie, dan dient het apparaat dat u op de beamer aansluit ook een HD signaal door te geven.              

 

Lichtopbrengst van een beamer     

De lichtopbrengst van een beamer zorgt ervoor dat u, zelfs in een niet geheel donkere ruimte, de beelden goed kunt zien die uw beamer projecteert. Deze lichtopbrengst wordt uitgedrukt in ANSI lumen. In een sterk verlichte ruimte heeft u meer ANSI lumen nodig, om het beeld goed zichtbaar te houden. Daarnaast vereist een grotere projectie ook meer ANSI lumen, omdat het licht dan over een grotere oppervlakte moet worden verdeeld. Tot slot is de plek van projectie van belang. Zo reflecteert een muur het licht minder effectief dan een projectiescherm. U kunt als uitgangspunt nemen dat hoe hoger het aantal ANSI lumen, hoe meer lichtopbrengst u heeft. De standaard lichtopbrengst is op dit moment tussen de 1500 en 2500 lumen.            

 

Contrastratio

Beamer contrastWilt u uw beamer graag als thuisbioscoop gebruiken, dan is de contrastratio van groot belang. De contrastratio of contrastverhouding geeft aan hoeveel tinten er mogelijk zijn tussen de kleuren zwart en wit. De ratio wordt weergeven in een verhouding X staat tot 1. Een contrastratio van 2000:1 betekent dat er tussen het zwartste zwart en het witste wit 2000 verschillende tinten zitten. Bij een hogere ratio zijn meer tinten mogelijk en is het contrast dus groter. Zo wordt zwart niet donkergrijs maar echt zwart getoond. De standaard ratio is op dit moment 3500:1 wat er voor zorgt dat de kleuren van uw scherm afspatten.        

Levensduur lamp    

De levensduur van de lamp in een beamer is de laatste jaren door nieuwe  technieken flink vooruit gegaan. Gemiddeld gaat een dergelijke lamp 2000 uur  mee. Door de lamp na gebruik goed te laten afkoelen en de beamer voorzichtig te  vervoeren kunt u de levensduur verlengen.       

Aansluitingen      

Beamer aansluitingenHet verschilt nogal welke aansluitingen er op een beamer zitten. Kijk daarom altijd goed wat uw wensen zijn. De meest voorkomende aansluitingen die op een beamer zitten zijn: HDMI, VGA en S-Video aansluiting.      

Wilt u meer informatie over beamers of hulp bij de keuze van de juiste beamer? Bekijk dan onze beamers of kom langs in één van onze winkels voor hulp en advies. 

Bekijk alle beamers