Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

Desktop

computers

Is uw computer sterk verouderd, koopt u voor het eerst een computer of u bent op zoek naar het nieuwste van het nieuwste? Wat de reden ook is voor de aanschaf van een computer, het is niet gemakkelijk. Er zijn veel punten waar u op moet letten, van processor tot harde schijf en van videokaart tot aansluitingen. Wij leggen u graag uit welke aspecten van belang zijn, zodat de computer die u koopt past bij uw gebruik en behoeften

Nieuwe desktop samenstellen

Een computer wordt opgebouwd in een kast. Hier bevindt zich een voeding en er zit ook een moederbord in. Een moederbord is de printplaat waar alle componenten van een computer op vast worden gemaakt, zoals de processor, het geheugen en de videokaart.

Processor: hart van een desktop

De processor (ook wel CPU genoemd) is het kloppend hart van elke computer. De prestaties van de processor bepalen samen met het geheugen voor een groot deel de snelheid en dus ook de mogelijkheden van een computer. De meeste computers zijn uitgerust met een AMD of Intel processor. Zowel AMD als Intel produceren processoren in verschillende series. Een serie is bedoeld voor bepaald gebruik. Zo zijn Intel Core i3 processoren geschikt voor internet & office werkzaamheden en Intel Core i7 processoren voor veeleisende multitasking en gaming. Binnen een serie zijn verschillende modellen processoren verkrijgbaar. Lees de Koopgids Processor voor meer advies.

Geheugen

Het intern geheugen of Random Acces Memory (RAM) heeft een grote invloed op de snelheid van de computer. Hoe meer dingen u tegelijkertijd wilt doen, hoe meer geheugen u nodig heeft. Voor standaardgebruik heeft u gemiddeld 4 GB nodig, denk hierbij aan internet en Office. Wilt u veel spellen gaan spelen of multimedia toepassingen gaan gebruiken? Dan is 8 GB RAM ons advies. Bent u veel bezig met muziekproductie, of video-editing? Dan is 16 GB aan RAM-geheugen de beste keuze. Lees de Koopgids werkgeheugen voor meer advies.

Opslag

De grootte van een harde schijf bepaalt hoeveel data, muziek en afbeeldingen u kunt opslaan op uw computer. Er zijn harde schijven met een opslagcapaciteit van 320 GB (= 90.000 foto's) tot zelfs 8 TB (= 8000 GB = 2.400.000 foto's). Tegenwoordig worden nieuwe computers uitgerust met een snelle SSD schijf. Een SSD is een compact opslagmedium dat gebruik maakt van flashgeheugen. Er zitten geen bewegende delen in waardoor het minder gevoelig is voor slijtage en valschade. Het flashgeheugen van een SSD werkt tot 10x sneller dan een traditionele harde schijf. Uw computer start sneller op en ook uw geïnstalleerde programma’s werken sneller. Lees de Koopgids Interne Hardeschijf voor meer advies.

Videokaart

Een videokaart Een videokaart is een essentieel onderdeel van uw computer, want deze zorgt ervoor dat er gedetailleerd beeld op uw monitor te zien is. Welke videokaart het beste bij u past is afhankelijk van de chipset en hoeveel geheugen uw videokaart heeft. Voor videokaarten geldt namelijk hetzelfde als voor pc’s, hoe meer en hoe sneller het geheugen, hoe beter de prestaties in Gaming en in zware grafische toepassingen zoals CAD/CAM en videobewerking. Verder is het belangrijk welke aansluitingen de kaart heeft zodat u de juiste monitor kunt aansluiten. Lees de Koopgids Videokaart voor meer advies.

Besturingssysteem

Met een besturingssysteem kunt u al uw programma's ook daadwerkelijk gebruiken. Op dit moment is Windows 10 het meest gebruikte besturingssysteem. Wanneer u een nieuwe computer koopt is Windows 10 meestal al voorgeïnstalleerd.

Aansluitingen

Het is van belang om te kijken hoeveel aansluitingen u nodig denkt te hebben op uw computer. We spreken dan over USB poorten, aansluitingen voor een geluidskaart en een cardreader.

Stel uw eigen desktop samen

Bent u op zoek naar een desktop met specifieke eisen en wensen? Stel dan uw eigen computer samen met behulp van onze configurator. Kies uit de beste componenten en onze specialisten bouwen de computer speciaal voor u!

Wilt u meer informatie over computers of hulp bij de keuze van de juiste computer? Bekijk dan onze computers of kom langs in één van onze winkels voor hulp en advies.

Bekijk alle desktopsBekijk Home & Office desktopsBekijk Gaming desktops