Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

Netwerkadapter

netwerk

Maak je apparaat draadloos met een netwerkadapter

Draadloos internet kan ontzettend handig zijn. Geen gedoe met kabels en overal genieten van de vrijheid van een draadloze verbinding. Een netwerkadapter kan gebruikt worden om een apparaat dat geen draadloze verbinding ondersteund, toch geschikt te maken voor WiFi. Handig bijvoorbeeld om je desktop PC draadloos te maken. Een netwerkadapter kan ook handig zijn voor uw laptop. Moderne adapters kunnen sneller zijn of een beter bereik bieden dan de ingebouwde chip in uw notebook. Misschien is uw ingebouwd WiFi adapter wel stuk? Ook dan kunt u uw computer nieuw leven in blazen met een losse adapter.

Soorten adapters: interne en externe adapters

In de basis spreken we van interne en externe adapters. Een interne adapter is geschikt om in een computer of laptop in te bouwen. Het is een losse insteekkaart, welke in het moederbord van het apparaat geplaatst wordt. Het plaatsen van een interne adapter is een mooie manier om een netwerkadapter netjes weg te werken. Het plaatsen van zo'n adapter vergt echter wel wat technische kennis. Een externe adapter maakt gebruik van een USB aansluiting, en lijkt een beetje op een USB stick. Een USB adapter plaatst u heel eenvoudig in een ongebruikte USB-poort. Meestal wordt de adapter direct herkent door de computer en ook geïnstalleerd. Het kan ook zijn dat u eerst drivers moet installeren van de fabrikant. In de bijgeleverde handleiding of op de website van de fabrikant kunt u vinden op welke manier u de adapter kunt installeren.

Wat is de beste netwerkadapter?

Ten eerste moet u bepalen of u voor een interne of externe adapter kiest. Wanneer u een netwerkadapter in uw pc of laptop wilt installeren, controleer eerst welke aansluiting u nodig heeft. Veel voorkomende aansluitingen zijn PCI, PCI-e, Mini PCI-express en M2. Bekijk de specificaties van uw apparaat op de website van de fabrikant. In het geval van een externe adapter, wordt vrijwel altijd gebruik gemaakt van een USB aansluiting. USB-aansluitingen zijn ontworpen in verschillende versies. Zo is USB 3.1 een stuk sneller dan USB 2.0. Wat voor u de beste netwerkadapter is, hangt dus af van uw pc of laptop.

Verschillende WiFi standaarden

Naast het type aansluiting is de ondersteunde WiFi standaard van belang. Afhankelijk van de ondersteunde WiFi standaard, kunt u meer gegevens over een band versturen en ontvangen. De versie van deze band staat vaak in de modelnaam van de router weergegeven; zo zijn de meeste moderne netwerkadapters compatible met de AC-standaard. U hoeft niet te vrezen dat een verouderde router niet kan werken met een moderne netwerkadapter, omdat de oudere standaarden ondersteund blijven. De snelheid van draadloos internet wordt weergeven door de WiFi standaard gevolgd door de theoretisch maximaal haalbare snelheid. Zo staat N300 voor een N-specificatie met een bandbreedte van maximaal 300 Mbit, en AC1900 voor een AC-specificatie geschikt voor een bandbreedte van maximaal 1900 Mbit. Deze theoretische snelheid zal u in de praktijk nooit behalen, maar biedt een goede indicatie van de werkelijke snelheid.

Verschillende WiFi standaarden.

Wat is nog meer handig naast de netwerkadapter?

Draadloze router Uw internetervaring begint bij het plaatsen van de juiste router. Met een router creëert en beheert u uw netwerk van bekabelde en draadloze verbindingen.
Switch Sluit eenvoudig extra bekabelde apparaten aan, zonder verlies van snelheid.
Accesspoint Voor iedereen die WiFi zwakte wil oplossen, of het WiFi bereik wil vergoten binnen- en buitenshuis kan een range extender of access point een oplossing bieden.
Powerline adapter Heeft u last van ondoordringbare WiFi zones? En geen zin om gaten te boren en kabels te leggen? Probeer internet via het lichtnet te verbinden met een set powerline adapters.
NAS Creëer een veilig opslagpunt voor al uw video's, foto's en documenten met een NAS (Network Attached Storage). Met uw persoonlijke cloud kunt u overal ter wereld uw bestanden bekijken, downloaden of streamen.

Wilt u meer informatie over netwerkadapters of hulp bij de keuze van de juiste netwerkadapter? Bekijk dan netwerkadapter of kom langs in een van onze winkels voor hulp en advies.

Bekijk alle netwerkadapters