Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Verschillen en overeenkomsten tussen Android, iOS en Windows

smartphones
tablets

Overweegt u een tablet te kopen? Gegarandeerd dat u kijkt naar zaken als prijsklasse, schermgrootte, processor, werkgeheugen, opslagcapaciteit en andere technische specificaties. Minstens net zo belangrijk is het besturingssysteem.

Voor tablets zijn er drie besturingssystemen waar u uit kunt kiezen: Android, iOS en Windows 8.1. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen deze besturingssystemen?     

Android

Verreweg de meeste tablets en smartphones wereldwijd draaien op Android, Googles besturingssysteem voor mobiele apparaten. Het is gebruiksvriendelijk en vergaand geïntegreerd met diensten van Google. De Google Play Store telt ruim 1,5 miljoen applicaties. Meerdere accounts instellen is geen enkel punt, evenals schakelen tussen diverse apps.

Een ander groot voordeel van Android is dat het beschikbaar is op alle type tablets: van goedkope budget tablets tot aan dure high end modellen. Beveiligingsopties als een vingerafdrukscanner zijn nog niet op grote schaal aanwezig op Android tablets, maar het besturingssysteem biedt volop andere veiligheidsinstellingen.

Nadeel van Android is dat het besturingssysteem sterk gefragmenteerd is. Als Google een update of nieuwe versie lanceert, moet u vaak lang wachten totdat deze upgrade beschikbaar is. Soms wordt deze niet eens uitgebracht voor uw tablet. Dat is te wijten aan de sterk uiteenlopende technische specificaties van de tablets en de bereidheid van fabrikanten om de schil voor over het besturingssysteem aan te passen.

iOS

iOS is het besturingssysteem van Apple, de grootste concurrent van Google. Brengt Apple een update van iOS uit, dan is deze snel en breed beschikbaar voor alle iPad modellen. Het adoptiepercentage van de nieuwste versie van het besturingssysteem ligt hierdoor een stuk hoger dan bij Android. In tegenstelling tot Android ligt de regie voor het design van iOS in handen van Apple. Ook heeft het bedrijf een grote vinger in de pap welke applicaties wel en niet worden toegelaten tot de App Store. Daardoor blijft het aantal beschikbare apps achter op Android, hoewel dat verschil steeds kleiner wordt.

De instapprijs voor een iPad ligt echter aanzienlijk hoger dan bij Android. Voor honderd euro of minder koopt u al een Android tablet. De iPad kost al gauw drie- tot vierhonderd euro. Ook is het (nog) niet mogelijk om meerdere gebruikersprofielen in te stellen. Een ander punt om rekening mee te houden is dat betaalde applicaties in de App Store vaak wat duurder zijn dan in de Google Play Store. De opslagcapaciteit tenslotte is niet uit te breiden, iets wat bij Android en Windows tablets wel veelal het geval is.

Windows 8.1

In oktober 2013 lanceerde Microsoft Windows 8.1. Ten opzichte van zijn voorganger kent het diverse aanpassingen aan de interface, zodat het besturingssysteem nog beter draait op tablets. Windows 8.1 kent zowel een desktop als tegelweergave (Modern UI). Werkt u op uw computer met Windows 8.1? Dan heeft u dit besturingssysteem snel genoeg onder de knie.

Net als bij Android zijn tablets met Windows 8.1 in alle prijsklassen verkrijgbaar. Updates van het besturingssysteem verschijnen met grote regelmaat. Ook kunt u profielen aanmaken voor andere gebruikers, zoals uw kinderen of gasten. Het voordeel van Windows 8.1 is dat u volwaardige desktop programma's op uw tablet kunt draaien (zoals Photoshop). Bij Android en iOS bent u aangewezen op een app uit de applicatiewinkel die veelal minder geavanceerd is.

Groot nadeel van Windows 8.1 is dat het aantal beschikbare apps in de Windows Store zeer beperkt is. Volgens de laatste telling bevat Microsofts applicatiewinkel iets minder dan 210.000 apps, aanzienlijk minder dan de Google Play Store en Apple's App Store. Grote partijen als Facebook, Twitter en Netflix hebben een eigen Windows app, maar dat geldt niet voor applicaties als Spotify en YouTube. Zodoende bent u voor veel toepassingen aangewezen op de webbrowser.

Meer weten? Lees ook: Zijn er tablets die mijn laptop kunnen vervangen?

Bekijk alle tips Bekijk alle tablets