Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Navigatie en GPS op uw tablet

tablets

Of u nu op vakantie gaat of een bezoek aan vrienden of familie brengt, een goede navigatie zorgt vaak voor een stressvrije reis. Er zijn verschillende mogelijkheden om gebruik te maken van navigatie in uw auto. Zo kunt u een TomTom of andere navigatiesysteem gebruiken, of uw eigen tablet omtoveren tot een navigatiesysteem. Wij leggen u graag uit wat de verschillen zijn en hoe u navigatie op uw tablet kunt installeren.         

Tablet als TomTom 

Een tablet gebruiken als navigatiesysteem is op verschillende vlakken makkelijker en handiger dan een TomTom gebruiken. Allereerst voegt u op deze manier twee apparaten samen ineen. Ervan uitgaande dat u uw tablet sowieso meeneemt, hoeft u niet ook nog eens de TomTom mee te nemen. Het scherm van een tablet is veel mooier dan dat van een TomTom en het is groter. Dat zorgt ervoor dat u een veel beter beeld krijgt van de route.

Navigatie standaard op een tablet

Om uw tablet te kunnen gebruiken als navigatiesysteem, hoeft u eigenlijk niets te doen. De standaard kaartenapplicatie beschikt ook over een navigatiemogelijkheid. In tegenstelling tot een TomTom is deze applicatie gratis en deze wordt ook gratis van updates voorzien. Hij beschikt niet over alle geavanceerde extra's die een TomTom heeft, maar de applicatie kan u uitstekend van punt A naar punt B begeleiden.

Andere apps downloaden

Het grote voordeel van een tablet is dat u er apps op kunt installeren, dus ook navigatie apps. Wilt u toch de echte TomTom ervaring hebben op uw tablet, dan kunt u de TomTom app downloaden. Deze is niet gratis en ook voor updates moet u betalen. Wanneer de app u toch niet bevalt, of u wilt na verloop van tijd toch een andere navigatie app uitproberen, dan is dat mogelijk. Een tablet als navigatiesysteem biedt u dus veel meer flexibiliteit. Let bij de aanschaf van een navigatie app op de mogelijkheid om de kaart volledig te downloaden. Zodra de kaart geïnstalleerd is op uw tablet, bent u niet meer afhankelijk van het internet om te kunnen navigeren.

Op een Android tablet is standaard Google Maps geïnstalleerd. Naast kaarten biedt deze app ook navigatie software voor zowel de auto, fiets, openbaar vervoer en voor voetgangers. Op deze manier kun u uw tablet omtoveren tot een volwaardig mobiel navigatie apparaat, zoals een TomTom. Bedenk wel dat u voor het inladen van kaarten via Google Maps een internetverbinding nodig heeft. Aan de andere kant kunt u met Google Maps ook kaarten offline opslaan, zodat u kaarten kunt bewaren.

GPS

Om te kunnen navigeren, heeft u GPS (Global Positioning System) nodig. Het gros van de tablets heeft hiervoor een sensor, maar niet allemaal. Als u uw tablet wilt gebruiken als navigatiesysteem, is dat een punt waar u bij aanschaf goed op moet letten. Daarnaast is een tablet met de mogelijkheid om een SIM kaart te plaatsen over het algemeen ook net iets nauwkeuriger, met name in gebieden waar weinig of geen WiFi netwerken zijn. Tablets gebruiken namelijk WiFi netwerken en 3G/4G zendmasten als steuntje in de rug om zo snel en zo accuraat mogelijk uw locatie te bepalen. U heeft overigens geen internetverbinding nodig om GPS te kunnen gebruiken. Het gaat echt alleen om het gebruik van de masten als hulp bij het lokaliseren.

Wat kan ik nog meer met GPS op tablet doen?

Met een GPS ontvanger kunt u de positie van uw tablet bepalen en daar kunnen diverse apps gebruik van maken. Er zijn veel apps die gebruik maken van GPS en we zullen hier enkele handige en leuke bespreken. Een handige app voor een stedentrip is Tripadvisor. Tripadvisor heeft voor vele steden aparte stedengids apps. Als u dan bijvoorbeeld een weekendje naar Londen gaat, dan kunt u de Tripadvisor City Guide London installeren. Vervolgens heeft u een volledige offline kaart van Londen en onder andere wandelingen, restaurant reviews en attracties op uw tablet tot uw beschikking. Als u dan in Londen staat, dan kunt u met behulp van GPS de leukste restaurants, musea, winkels en dergelijke in uw buurt opzoeken. Ook raakt u dan nooit meer de weg kwijt in een wereldstad, omdat u altijd kunt kijken waar u precies bent.

Andere leuke GPS apps zijn zogenaamde tracking apps, zoals Strava en Endomondo. Met deze apps kunt u onder andere wandelingen en fietstochten tracken. Als u dan een fietstocht maakt, dan houden deze apps uw route, snelheid, hoogte, afstand en nog veel meer bij. Op deze manier kunt u uw tochten terugkijken of kijken waar u nu precies gefietst heeft.

GPS heeft wel als nadeel dat het veel energie verbruikt en dat de tablet batterij sneller leeg is. Als u dus niet van een 'GPS app' gebruikmaakt, dan kunt u de GPS beter uitschakelen.

Mede mogelijk gemaakt door TabletGuide.nl, dé bron voor het laatste nieuws over tablets en apps.

Meer weten? Lees ook: Verantwoord mobiel internetten in het buitenland

Bekijk alle tips Bekijk alle tablets