Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Creeer uw eigen bioscoop met een beamer

randapparatuur

Zou het niet ideaal zijn om uw eigen thuisbioscoop te hebben? Een beamer is daar uitermate geschikt voor en tegenwoordig heel betaalbaar. U kunt beelden van 1 tot 5 meter (of meer) doorsnee weergeven en hij is flexibel op te stellen. Het afspelen van films en muziek via een beamer geeft u het gevoel alsof u live aanwezig bent in de bioscoop of de concertzaal.

Beamers, ook wel projectors genoemd, zijn handig om met een klein apparaat een zo groot mogelijk beeld te creëren. Met een compacte projector die u gemakkelijk meeneemt kunt u probleemloos beelden met een diagonaal van drie meter projecteren op elke witte muur, of op een projectiescherm.

Beamer aansluiten

Het aansluiten van een projector of beamer is heel eenvoudig. Vrijwel alle beamers beschikken namelijk over zowel digitale als analoge aansluitingen. Een standaard VGA ingang zorgt altijd voor een trefzekere verbinding. Zowel beamers als laptops zijn bijna altijd voorzien van een VGA aansluiting. Voor optimale beeldkwaliteit kunt u echter het beste kiezen voor een digitale verbinding. Moderne beamers of projectors beschikken altijd over een HDMI aansluiting en ook op de meeste laptops en computers is HDMI tegenwoordig terug te vinden. Beschikt uw computer niet over HDMI maar over DVI? Dan is het alsnog mogelijk deze op een projector aan te sluiten met een DVI HDMI verloopkabel.

Het juiste beeld

Heeft u de projector op uw laptop of computer aangesloten dan zal Windows de projector als een extra monitor herkennen, waarna u kunt kiezen of u het beeld van uw monitor wilt dupliceren op de beamer, of dat u de beamer als tweede scherm wilt gebruiken. Beamers zijn echter ook prima op andere apparaten aan te sluiten. Met de HDMI aansluiting kunt u bijvoorbeeld ook een spelcomputer of een ontvanger voor digitale televisie koppelen. Steeds meer projectoren zijn daarnaast geschikt om zogenaamde MHL signalen te ontvangen. Hierdoor is het mogelijk om een smartphone of tablet met MHL ondersteuning aan te sluiten en zo het beeld van uw mobiele apparaat in het groot weer te geven. Het enige wat u daarvoor nodig heeft is een MHL kabel met aan de ene kant een micro USB en aan de andere kant een HDMI stekker. Let er bij het gebruik van een beamer of projector wel op dat u deze na gebruik niet direct uit het stopcontact trekt. De gebruikte lamp wordt erg warm en na het uitschakelen draait de ventilator altijd nog even na om te zorgen dat alle warmte netjes uit de projector wordt afgevoerd en de levensduur van de lamp optimaal blijft.

Meer weten? Lees ook: Films streamen van uw tablet of laptop naar uw tv

Bekijk alle tipsBekijk Alle beamers