Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

De ideale opstelling tijdens een sportevenement

randapparatuur

Niet alleen uw favoriete sportploeg moet in de best mogelijke opstelling aan een kampioenschap of wedstrijd beginnen. Voor u is dat minstens net zo belangrijk. Wij leggen graag uit waar u op moet letten om optimaal te kunnen genieten.

Sporten als voetbal en wielrennen zijn eerst en vooral kijksporten, dus het beeld is het belangrijkste. Thuis is de televisie dan de meest voor de handliggende keuze. Zeker met de nog altijd toenemende schermmaten komt de sportwedstrijd dan echt tot leven. Een wedstrijd kijken op een toestel met een diagonaal van 70 inch is toch wel even iets anders dan kijken naar een scherm van 32 inch.

Alternatief voor de televisie

Het kan zo zijn dat de televisie niet aan mag of kan. Wellicht dat uw huisgenoten even geen zin hebben om naar een wedstrijd te kijken. Dan kunt u er altijd uw tablet bij pakken en elders op uw gemak de wedstrijd gaan volgen. Vaak kunt u via uw draadloze netwerk in huis gewoon de livestream via het internet volgen. Als uw tv aanbieder een app aanbiedt waarmee u overal in huis televisie kunt kijken, dan kunt u die ook gebruiken. Zorg er in ieder geval voor dat u ergens in huis gaat kijken waar uw draadloze netwerk krachtig genoeg is om de wedstrijd zonder problemen op uw tablet te krijgen. De beeldkwaliteit is over het algemeen wel iets minder goed dan u gewend bent op een televisie, maar het scherm van een tablet is ook een stuk kleiner.

Voor een grote groep

Als u alleen met uw gezinsleden kijkt naar een sportwedstrijd, dan volstaat een televisie over het algemeen prima. Wordt de groep wat groter, dan is het ook een mogelijkheid om een beamer te gebruiken. Er zijn verschillende soorten beamers. Als de ruimte om er één op te hangen beperkt is, dan kunt u kiezen voor een zogeheten short throw model. Die kunt u heel dicht voor de muur of een ander oppervlak zetten waar u het beeld op wilt projecteren. Iedereen kan dan achter de beamer plaatsnemen. Een gewone beamer projecteert zijn beeld over het algemeen over de hoofden van de kijkers. Die moet dus op een verhoging geplaatst worden. Kijk vooraf altijd goed wat de maximale diagonaal is die een beamer op een oppervlak kan projecteren. Zo komt u niet voor verrassingen te staan nadat u hem heeft opgehangen of anderszins heeft geplaatst.

Optimaal geluid

Bij een prettige sportsfeer hoort ook goed geluid. Niet alleen om het commentaar bij de sportwedstrijd goed te kunnen horen, maar ook om de sfeer er goed in te houden rondom de wedstrijden en natuurlijk na de onvermijdelijke overwinning. U kunt ervoor kiezen om het te houden bij het geluid dat uw televisie produceert. De meeste platte televisies blinken hier jammer genoeg niet in uit, dus een set losse speakers aansluiten is aan te raden. Pakt u het echt groots aan, dan kunt u het uitgaande signaal ook door een versterker heen leiden naar een nog krachtiger systeem. Die versterker kan los staan, maar ook onderdeel uitmaken van een set van meerdere speakers. Het voordeel hiervan is dat u meer invloed heeft op de uiteindelijke kwaliteit van het geluid, dan wanneer u een set speakers rechtstreeks op uw televisie aansluit. Het is bijvoorbeeld mogelijk om op deze manier een surround opstelling te creëren. Het is dan net of u daadwerkelijk in het stadion op de tribune zit.

Binnen of buiten?

Veel wedstrijden worden gehouden in de zomer, dus de kans is aanwezig dat het goed weer is. Dan is het zonde om binnen te zitten. U kunt dan uw hele opstelling naar buiten verhuizen, al is het slim om qua geluid ook een beetje rekening te houden met de buren. Buiten kan de temperatuur wel uitstekend zijn, maar u kunt wel last hebben van de zon. Wanneer deze recht in het beeld schijnt, dan ziet u niet veel meer van de wedstrijd. Bepaal dus voordat u alles installeert goed wat de optimale plek is voor uw televisie of eventueel beamer. We raden u ook aan om hem op een redelijk veilige plek te zetten. Het zou zonde zijn als hij kapot zou gaan. De aansluiting op het elektriciteitsnet kunt u met behulp van een verlengsnoer bekabeld doen. Voor de aansluiting van de televisie op uw kabelbox of op uw router (in het geval van IPTV), heeft u waarschijnlijk een langere kabel nodig. Zowel coax als UTP kabels zijn te verkrijgen in lengtes van vele tientallen meters.

Meer weten? Lees ook: Overal genieten van uw favoriete muziek

Bekijk alle tipsBekijk Alle beamers