Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Zorgeloos genieten!

Paradigit Tips

Een veilige eerste vlucht met uw nieuwe drone

drones
gadgets

Heeft de goedheiligman u op pakjesavond verrast met een drone? Of hoopt u stiekem dat er dit weekend één onder de kerstboom ligt? Dan kunt u vast niet wachten om uw nieuwe gadget binnenkort te gaan uitproberen. Omdat het vliegen met drones wel om een bepaalde voorbereiding vraagt, geven we de beginnende drone piloot in deze tip advies voor een veilige vlucht.

De besturing

Voordat u uw gloednieuwe drone in de praktijk kunt gaan gebruiken, is het natuurlijk handig om te weten hoe u moet vliegen. Bij uw drone wordt uiteraard een handleiding meegeleverd die u vooraf kunt doornemen. Er zijn ook simulator apps beschikbaar. Op uw Android of iOS smartphone of tablet kunt u bijvoorbeeld een quadcopter simulator downloaden. Wanneer u vooraf met een simulator leert vliegen, verkleint u de kans om tijdens een echte vlucht te crashen met uw drone.

Regelgeving

We adviseren alle beginnende drone piloten voor het vliegen eerst de regelgeving voor drones door te nemen. Blijf bijvoorbeeld uit de buurt van wegen en havens en inventariseer de no-fly-zones. In sommige gebieden kan uw drone namelijk een gevaar vormen voor laagvliegende vliegtuigen of militaire basissen. Veroorzaakt u schade met uw drone? Dan kan het slachtoffer u aansprakelijk stellen voor de schade en/of verwondingen. Daarom is het belangrijk dat u vooraf ook checkt of uw WA-verzekering eventuele schade die uw drone aan derden toebrengt dekt.

Check-up 1

Kijk voor iedere vlucht uw drone goed na. Check of alle onderdelen goed vast zitten en test of alles nog goed werkt. Controleer ook of de accu van de drone, eventuele reserve accu’s en uw controller opgeladen zijn. Bent u van plan om luchtfoto’s en/of video’s te maken, zorg er dan ook voor dat u genoeg geheugen heeft op uw SD-kaart. Wanneer u deze eerste check-up voltooid heeft, bent u klaar om met uw drone de lucht in te gaan.

Vlieglocatie

Voor een eerste vlucht is het qua locatie raadzaam om voor een groot open veld te kiezen. Let er bij de keuze van een geschikte locatie vooral op dat er niet te veel objecten aanwezig zijn en dat er geen water in de buurt is. Mocht uw drone tijdens zijn eerste vlucht crashen, dan beperkt u het risico om grote schade aan uw apparaat op te lopen. Ook belangrijk om in de gaten te houden: de lokale weersvoorspelling. Vliegen met een drone in een regen- of onweersbui is vaak geen succes.

Ready for take-off

U hebt al uw gear gecheckt en u bent goed voorbereid op uw eerste vlucht. Nu bent u klaar om met uw drone te gaan vliegen. Zet op de vlieglocatie uw controller en de drone aan en maak verbinding. Wanneer uw drone ook over GPS beschikt, zorg dan dat u een goede verbinding heeft met minimaal zes satellieten. Om er zeker van te zijn dat alles naar behoren werkt laat u uw drone eerst even rustig en vlak boven de grond zweven. Zo heeft u de tijd om grip te krijgen op de besturing. Hierna bent u klaar voor het echte werk: vliegen!

In de lucht

Zorg dat de drone tijdens de vlucht altijd binnen uw gezichtsveld is en houd het batterijniveau in de gaten, zodat u tijdig de landing kunt inzetten. Let goed op wat de voorkant van uw drone is, zodat u niet plotseling de verkeerde kant op vliegt. De voorkant van de drone wordt bij de meeste drones met verlichting aangegeven. Houd altijd de vingers op de joysticks. Wanneer er toch iets mis lijkt te gaan in de lucht: blijf rustig en probeer de controle over de drone terug te krijgen.

Veilig landen

Wanneer u klaar bent met vliegen en uw drone wil laten landen, doe dit dan met geduld. Laat de drone langzaam dalen en kies voor de landing een zachte plek in het gras of een vlakke ondergrond. Bij sommige drones kunt u met slechts een druk op de knop de drone automatisch laten landen of laten terugkeren naar het startpunt, waar de drone automatisch zal landen.

Check-up 2

Na de landing schakelt u zowel de drone als de controller uit en verwijdert u de batterij uit de drone. Staat er nog een vlucht op het programma? Wacht voor het opladen van de accu dan eerst geruime tijd tot de deze is afgekoeld. Heeft u voorlopig geen vlucht meer op het programma staan? Dan is het raadzaam om de accu nog niet op te laden. Verwijder de geheugenkaart uit de drone en sla uw opnames op. Maak na iedere vlucht de drone en propellers schoon en controleer hem altijd op beschadigingen.

Benieuwd wat er nog meer allemaal mogelijk is met uw drone? Lees dan het artikel: ‘Drones en droids: wat kan je er allemaal mee’

Bekijk alle tips Bekijk alle Drones