Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Windows 10 en gaming

software
gaming
windows 10

Zin om jouw game ervaringen naar een hoger plan te tillen? In Windows 10 doet Microsoft een geslaagde poging om Xbox en PC gamers dichter bij elkaar te brengen. Of je nu een tablet, een laptop of een desktop gebruikt, met Windows 10 is goed aan gamers zoals jou gedacht. Laten we eens kijken wat dit in de praktijk betekent.

Nieuw: Xbox app

Standaard wordt Windows 10 geleverd met de Xbox app, die jou toegang geeft tot de vriendenlijst, berichten en game statistieken van jouw Xbox One. Zowel games, die je op andere platformen koopt (zoals Steam) als games die je direct van Microsoft koopt, verschijnen in dit overzichtelijke dashboard. Leuk detail: de Game DVR software die bij de Xbox app zit, stelt je in staat om de laatste 30 seconden van een willekeurige game die je speelt opnieuw af te spelen.

Ondersteuning voor DirectX 12

Het is alweer vijf jaar geleden dat DirectX 11 uitkwam en daarom de hoogste tijd voor een update. Wat dat betreft biedt Windows 10 goed nieuws: het meegeleverde DirectX 12 moet voor sterk verbeterde grafische prestaties zorgen. Ook beweert Microsoft dat de nieuwe API, afhankelijk van de omstandigheden, tot 50% stroom kan besparen. Daarnaast kunnen we rekenen op 20% verbeterde GPU prestaties. Ambitieuze getallen, nietwaar?

Wat merk ik ervan?

DirectX 12 werkt op de meeste recente grafische hardware van merken als AMD, Intel en Nvidia. Al meer dan honderd softwarehuizen zijn bezig games te ontwikkelen voor DirectX 12. Vooral bij de nieuwste games zal het verschil tussen DirectX 11 en DirectX 12 mogelijk wereldschokkend zijn.

Geen wonder dat PC gamers handenwrijvend uitkijken naar de release van Windows 10. Dit nieuwe besturingssysteem wordt vanaf eind juli 2015 als gratis update geboden aan gebruikers van Windows 7 en Windows 8.1. Wat na het gratis jaar de uiteindelijke prijs van de update wordt, is nog niet bekendgemaakt.

Meer weten? Lees ook: Upgraden naar Windows 10: gratis, makkelijk en probleemloos

Bekijk alle tips Bekijk de gaming pagina