Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Zorgeloos genieten!

Paradigit Tips

7 handige tips om gestructureerd te werken

zakelijk

Bijna niets is zo lekker als op vakantie gaan en even helemaal niet aan het werk te denken. Zo rust u mentaal helemaal uit en komt u met frisse moed weer terug op kantoor. Vanzelfsprekend wilt u dat no stress gevoel van uw vakantie net iets langer vasthouden dan vorig jaar. Maar hoe moet dat? Het antwoord: zo slim en gestructureerd mogelijk werken. En dat begint al de dag van tevoren.

1. Van todo lijst naar agenda

U kent het gevoel vast wel: u ligt 's avonds in bed maar er spoken allemaal dingen door uw hoofd. Zaken die u morgen moet doen, mensen die u moet bellen, enzovoort. Uw slaap lijdt eronder en uw werk vervolgens ook. Om dit te voorkomen is het verstandig om aan het einde van de werkdag alvast de klussen voor de volgende dag duidelijk te hebben. Zo haalt u ze uit uw hoofd en hoeft u er zich morgen pas mee bezig te houden. Er bestaan talloze apps voor uw smartphone of tablet, waaronder Trello en Wunderlist, voor zo'n todo lijst, maar de ouderwetse combi pen en papier werkt net zo goed, en misschien nog wel sneller.

Als goed te plannen valt hoelang zo'n taak duurt, kan het extra rust geven als u deze in uw agenda zet. Tot Google Calendar heeft u vanaf uw smartphone, tablet en computer toegang. U kunt zelfs collega's, klanten of andere zakenpartners inzicht geven in uw agenda, zodat ze het beste tijdstip voor een afspraak of vergadering kunnen vinden.

2. Maak van uw laptop een oase

Een overvol bureaublad op uw laptop? Maak er korte metten mee door deze rondslingerende bestanden naar een map op datzelfde bureaublad te slepen. Noem hem bijvoorbeeld 'IN' en neem regelmatig de tijd om deze map te verschonen. Wat een genot om die foto weer te kunnen zien die u als bureaubladachtergrond had ingesteld!

3. Werk nóg geconcentreerder

Als u uw taken voor de dag eenmaal op een rijtje heeft, is het zaak deze in volgorde van belangrijkheid af te strepen. Door een soort van spelelement toe te voegen, pusht u uzelf om echt álles te geven. Een populaire truc is werken in zogeheten pomodoro's: blokjes van een half uur waarin u 25 minuten geconcentreerd werkt en 5 minuten wegloopt bij uw computer. Voor zowel lichaam als geest is dit een ideale verdeling, die goed een werkdag vol te houden is. Gebruik hiervoor een wekker of surf naar TomatoTimer kunnen surfen.

4. Ban afleidingen uit

Ondanks het goede voornemen waar een pomodoro voor staat, kan het zijn dat u ineens Facebook of YouTube voor u heeft. Vrijwel onbewust raakt u zo op een dwaalspoor en saboteert u uw todo lijst. Tijd om die afleidingen uit te bannen, dus. Dat kan met behulp van een browser plugin, die precies de websites blokkeert die u van uw werk af houden. Voor Chrome is Stayfocusd een effectieve extensie, terwijl gebruikers van Firefox Leechblok kunnen installeren.

5. Houd privé en werk gescheiden

De bovenstaande tips helpen u er al goed mee, maar het is verstandig om er nog even apart bij stil te staan: privé en werk kunt u het beste gescheiden houden. Zo voorkomt u dat u ofwel privé ofwel op de werkvloer niet mentaal aanwezig bent. Ontvang werkgerelateerde telefoontjes daarom bij voorkeur op uw zakelijke mobiele telefoon, of kies voor een smartphone waar twee simkaarten in passen. Gebruik ook verschillende e-mailaccounts en check ze alleen wanneer u in uw bijbehorende rol bent.

6. Raak nooit meer bestanden kwijt

Bij het uitvallen van de stroom of het crashen van uw computer bestanden kwijtraken? Dat is niet langer het geval wanneer u er voor kiest om 'in de cloud' te werken. Google Docs is een voorbeeld van een gratis clouddienst. Meerdere malen per minuut wordt uw tekstdocument, presentatie of spreadsheet automatisch bewaard. Ook kunt u te allen tijde bij eerdere versies van uw document.

7. Bijna papierloos, maar nog niet helemaal

Het streven naar een papierloos kantoor is mooi, maar in de dagelijkse praktijk blijven we bonnetjes, brieven, geprinte facturen, visitekaartjes of zelfs nog een verdwaald faxbericht tegenkomen. In lijn met de tweede tip uit deze lijst is het verstandig om hier een map voor te kopen en alle papieren 'afleidingen' daar in te stoppen. Verwerk de inhoud van de map elke 24 tot 48 uur en uw kantoor blijft opgeruimd en stressvrij.

Meer weten? Lees ook: Apps voor wie regelmatig reist

Bekijk alle tips Bekijk alle zakelijke laptops