Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

HDR monitoren

componenten

HDR staat voor High Dynamic Range en is inmiddels een bekende term in de elektronicawereld, vooral als het aankomt op televisies. Inmiddels zijn er naast televisies ook steeds meer monitoren op de markt die een HDR-techniek bevatten. Wat is HDR precies en waarom hebben de meeste beeldschermen dit tegenwoordig? Wij leggen het u uit.

HDR-techniek

Heel simpel gezegd is HDR een kleurtechniek waarmee een monitor een breder kleur- en contrastspectrum weer kan geven. Dat wil zeggen dat een HDR-monitor kleurtinten en nuances realistischer weergeeft. Daarnaast zorgt HDR voor het dynamisch bereik: het contrast tussen de helderste wittinten en de donkerste zwarttinten. In films ziet u bijvoorbeeld de schaduwen in donkere scenes en bij het kijken naar natuurdocumentaires is het alsof u het bos door uw eigen ogen ziet.

HDR-content

Met alleen de aanschaf van een HDR-monitor bent u er nog niet. Om te genieten van de kleurtechniek, moet ook de content geschikt zijn voor HDR. Content met HDR-techniek vertelt de monitor of tv precies welke kleur- en zwartwaarden optimaal zijn voor de meest realistische weergave.

Kortom, HDR-techniek zorgt ervoor dat u kleuren realistischer kunt zien en dat beelden meer overeenkomen met de werkelijkheid. Een monitor met HDR komt daarom ook vooral van pas bij het bewerken van video’s of het spelen van games. Er zijn verschillende soorten HDR-technieken en om het overzicht te bewaren heeft Vesa (Video Electronic Standards Association) hiervoor een aantal standaarden opgesteld waaraan nieuwe HDR-monitoren moeten voldoen.

Bron: https://displayhdr.org/