Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

Smartphone

smartphone
koopgids
telefoon

In 2016 was maar liefst 86 procent van de Nederlanders in het bezit van een smartphone. Een feitje waar u vast niet van opkijkt, want om ons heen zien we steeds meer mensen met een smartphone. Niet zo gek: met een smartphone heeft u altijd en overal toegang tot uw persoonlijke ‘minicomputer’. De ontwikkeling van smartphones gaat razendsnel, en uw oude telefoon is daarom om de zoveel jaar ook aan vervanging toe. Een nieuwe smartphone uitzoeken is leuk, maar ook ingewikkeld. Het aanbod is zo enorm, hoe weet u dat u de beste keus maakt?

In de smartphone koopgids leggen wij u uit waar u op moet letten bij het uitzoeken van een nieuwe smartphone. Met deze tips weet u zeker dat u de smartphone die het beste bij u past vindt!

Soorten smartphones

Allereerst is het belangrijk dat u voor uzelf helder heeft waar u uw smartphone voor wilt gaan gebruiken. Bellen en sms-en kan met elk toestel, maar andere functies lopen qua prestaties behoorlijk uiteen. We hebben voor het overzicht alle smartphones daarom onderverdeeld in drie classificaties: High-end, Midrange en Budget.

High-end smartphones

Met een high-end smartphone bedoelen we een telefoon die uitblinkt op zowel het gebied van design als specificaties. Een high-end smartphone is uitgerust met de nieuwste snufjes en de fabrikant heeft bij de ontwikkeling geen concessies gedaan op het design van de behuizing. Qua prijscategorie zitten deze telefoons in het hoogste segment, maar in ruil daarvoor heeft u wel de allersnelste en nieuwste smartphone. Denk hierbij aan mooie en grote schermen met hoge resoluties, krachtige processors, extra veel werkgeheugen en uitstekende camera’s. Bent u een echte gadget freak? Of wilt u er zeker van zijn dat uw smartphone is uitgerust met de laatste technologieën? Ga dan voor een high-end smartphone.
Prijsklasse: smartphones van €500,- en meer

Bekijk alle high-end smartphones

Midrange smartphones

Met een midrange smartphone kunt u over het algemeen uitstekend uit de voeten. Een dergelijke telefoon biedt voldoende snelheid om alle apps van dit moment te gebruiken. Geen wonder dat deze groep smartphones ontzettend populair is en het meest wordt verkocht. Zoekt u een nieuwe smartphone waar u de komende jaren plezier van zult hebben, zonder hier te veel voor te moeten betalen? Kies dan voor een midrange smartphone.
Prijsklasse: smartphones van €200,- tot €500,-

Bekijk alle midrange smartphones

Budget smartphones

Heeft u een beperkt budget, maar wilt u toch een degelijke smartphone aanschaffen? Zoek dan eens binnen de categorie budget smartphones. Naarmate er nieuwe toestellen worden uitgebracht, worden oudere toestellen vaak een stuk goedkoper. Ook houden fabrikanten rekening met klanten die niet zoveel geld willen besteden aan een smartphone en brengen ze speciale budget smartphones uit. Naast een lage prijs beschikken deze telefoons gewoon over alle essentiële smartphone functies, en vaak zelfs nog wat meer. Het loont dus zeker om ook eens te kijken naar een budget smartphone.
Prijsklasse: smartphones tot €200,-

Bekijk alle budget smartphones

Waar moet u op letten bij aanschaf van een smartphone?

De componenten in uw smartphone bepalen hoe slim uw smartphone precies is. Een belangrijk gegeven om rekening mee te houden tijdens de zoektocht naar een nieuwe smartphone. Bent u bijvoorbeeld een fanatieke gebruiker van apps, dan is het wel zo handig om een snelle telefoon met een grote opslagcapaciteit te hebben. En wanneer u vooral gebruik maakt van de camera op uw telefoon, kan dit een doorslaggevend onderdeel zijn. We zetten een aantal specificaties voor u op een rijtje, zodat u weet waar u bij de aanschaf van een smartphone precies op moet letten.

Besturingssysteem

Smartphones draaien op een zogenaamd besturingssysteem. U kunt kiezen uit Android van Google, iOS van Apple of Windows van Microsoft. Alle drie hebben zo hun voordelen. Maar wat vooral belangrijk is bij uw keuze: waar voelt u zich vertrouwd mee? Met welk besturingssysteem kunt u goed uit de voeten? Kijk ook eens naar andere apparaten die u in huis heeft. Qua compatibiliteit kan het namelijk handig zijn om voor hetzelfde besturingssysteem als uw tablet en laptop te kiezen. Meer weten? Lees ook: Verschillen en overeenkomsten tussen Android, iOS en Windows

Formaat

Wilt u uw smartphone in uw broekzak kunnen stoppen? Of hecht u waarde aan een groot beeldscherm, waar u prettig foto’s en video’s op kunt bekijken? Het formaat is een belangrijk aspect als het gaat om het vinden van de juiste smartphone.

Camera

Iedere smartphone is uitgerust met één, bijna altijd twee, camera(’s). Ga bij uzelf na in welke mate u gebruik maakt van de camera op uw telefoon. Hecht u veel waarde aan een kwalitatieve smartphone camera? Ga dan op zoek naar een telefoon in het high-end segment. Let niet alleen op het aantal megapixels van de camera, maar ook op functionaliteiten zoals autofocus, lichtsterkte, software en de cameralens. Meer weten over smartphone fotografie? Lees onze tip: Zo maakt u de mooiste foto’s met uw smartphone

Dual Sim

Heeft u ook een zakelijk nummer? En wilt u werk en privé liever gescheiden houden? Kies dan voor een Dual Sim smartphone. In deze telefoons is ruimte voor twee simkaarten. Op deze manier bent u op twee telefoonnummers bereikbaar.

Behuizing

Een smartphone een kostbare investering. Daar wilt u natuurlijk zuinig mee omgaan. Toch blijft het een gebruiksvoorwerp, waarmee u altijd het risico loopt op beschadigingen. Krassen en stoten zijn de meeste telefoons nog wel aardig tegen gewapend, maar water en smartphones gaan vaak niet samen. Tenzij u voor een waterdichte smartphone kiest! Zo zijn er smartphones die prima tegen spatwater kunnen zoals regendruppel, en smartphones die zelfs mee kunnen worden genomen in bad of in het zwembad.

Formaat beeldscherm

Het beeldscherm is een belangrijk onderdeel van een smartphone. En een belangrijk onderdeel van het beeldscherm is.. het formaat! Welke schermgrootte voor u het meest geschikt is, hangt af van hoe u uw smartphone gebruikt.

3,9 t/m 4,5 inch is een geschikt formaat wanneer u uw telefoon vooral gebruikt om in contact te blijven met anderen, af en toe YouTube filmpjes bekijkt en uw telefoon in uw broekzak bij u draagt.

4,6 t/m 5 inch is een geschikt formaat wanneer u veel op internet surft, geregeld foto's en filmpjes op je telefoon kijkt en u uw smartphone grotendeels met 1 hand wil besturen.

5,1 t/m 5,5 inch is een geschikt formaat wanneer u vaak foto's en films bekijkt op uw telefoon, de tijd af en toe doodt met spelletjes op uw telefoon en u uw telefoon met 2 handen bedient.

5,6 inch en groter is een geschikt formaat wanneer u graag alle games op uw telefoon speelt, u het heerlijk vindt om een 3 uur durende film in uw handpalm te bekijken en u vaak foto's maakt en deze uitgebreid op het toestel zelf bekijkt.

Geheugenopslag

Alle smartphones beschikken over een geheugen om bijvoorbeeld foto’s en video’s op te slaan. Ook is dit geheugen uitstekend geschikt om documenten op te slaan, apps te installeren of om muziek op te slaan op je smartphone. Afhankelijk van jouw eigen gebruik hierin kan je een goed beeld vormen van de opslagcapaciteit die je nodig hebt op jou nieuwe smartphone.

Type gebruik

Basis | U maakt zo nu en dan wat foto's, maar u verwijdert deze ook met regelmaat. U heeft een aantal favoriete apps waar u af en toe gebruik van maakt, maar u bent geen groot deel van de dag met uw smartphone in de weer. Games speelt u vrijwel niet en muziek downloadt u niet, maar streamt u zo nu en dan. 16 GB is voldoende.
Gemiddeld | U maakt zeer regelmatig foto’s en video’s met uw smartphone en u slaat alles wat u vastlegt op uw telefoon op. Verder maakt u op dezelfde manier gebruik van uw telefoon als de standaard smartphone gebruiker. 16 GB - 32 GB. Of 16 GB met uitbreidbaar geheugen optie.
Intensief | U bent een fanatieke smartphone gebruiker. U speelt dagelijks games en downloadt regelmatig nieuwe apps. De smartphone op uw camera wordt ook intensief gebruikt. U heeft honderden, zo niet duizenden muziek- en videobestanden op uw telefoon staan. Minimaal 64 GB, bij voorkeur met uitbreidbaar geheugen optie.

Compatibiliteit smartphones

Smartphones worden steeds multifunctioneler. Niet alleen de mogelijkheden met de smartphone zelf zijn oneindig, ook de compatibiliteit met andere apparaten wordt steeds beter. Denk bijvoorbeeld aan het bedienen van uw slimme verlichting en uw smart TV of zelfs het voorverwarmen van uw auto. Wanneer u graag gebruik maakt van dit soort slimme oplossingen, is het wel zo handig hier tijdens uw zoektocht naar een nieuwe smartphone rekening mee te houden. Het zou toch zonde zijn als uw mediaspeler niet compatibel is met uw gloednieuwe telefoon.

Smartphones zijn verkrijgbaar in verschillende merken, zoals Apple, Samsung, HTS, Huawei, Lenovo, Motorola en nog veel meer. Maar hoe weet u voor welk merk u het beste kunt kiezen? Ons advies is om na te gaan met welke merken u al eerder gewerkt heeft of met welke merken u momenteel werkt. Verder is het belangrijk om te kijken welk besturingssysteem u prettig vindt werken. Hiermee elimineert u vaak al een groot deel van het merkenaanbod. Qua comptabiliteit is het vaak wenselijk om merken en besturingssystemen af te stemmen op andere apparaten die u in uw bezit heeft, zoals een laptop, desktop, tablet of mediaspeler. Zo weet u zeker dat uw apparaten perfect op elkaar aansluiten en met elkaar samenwerken.

De beste smartphone keuze bij Paradigit

Heeft u zelfs na het lezen van deze smartphone koopgids nog last van keuzestress? Ga dan voor een Paradigit Beste Keus. Producten, waaronder smartphones, met het keurmerk Paradigit Beste Keus zijn door ons beoordeeld op hun gebruiksgemak, kwaliteit en prijs en hebben op al deze fronten de hoogste score. Deze producten zijn dus zonder twijfel de beste keus binnen hun categorie. Neem dus vooral een kijkje of bezoek een van onze winkels, waar onze specialisten u graag voorzien van vrijblijvend advies.