Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Ondersteun uw gezondheid met technologie

Smart Health

Consumenten activity trackers ingezet voor COPD patiënten

gezondheid

Lichamelijke training is van groot belang voor uw longen. Martijn Vooijs en zijn collega's van Rijnlands Revalidatie Centrum in Leiden hebben een onderzoek gedaan naar de inzet van betaalbare activity trackers voor consumenten bij COPD patiënten. Veel COPD patiënten krijgen namelijk te weinig lichaamsbeweging, stellen de onderzoekers, en daar zouden activity trackers, die hen inzicht bieden in hun dagelijkse beweeggedrag, verandering in kunnen brengen.

Allereerst is er door de onderzoekers gekeken in hoeverre de meetgegevens van de twee consumenten trackers (van Fitbit en PAM) overeenkomen met die van professionele, geavanceerde meetapparatuur. Daaruit kwam naar voren dat zowel de trackers van Fitbit als van PAM, beide onder de €120, betrouwbaar genoeg zijn om mee te werken voor COPD patiënten.

Daarnaast onderzocht Vooijs de gebruiksvriendelijkheid van de trackers. Daarvoor droegen zestien COPD patiënten gedurende een week beide trackers. Na afloop vulden de deelnemers een vragenlijst in over hun ervaringen. Daaruit konden de onderzoekers de conclusie trekken, dat de patiënten de activity trackers gebruiksvriendelijk vonden en bereid waren om deze apparaten gedurende een langere tijd (meer dan twaalf weken) te dragen. Het onderzoek van Vooijs en zijn collega's is, hoewel beperkt in omvang, één van de eerste case studies gericht op activity trackers en COPD patiënten.

Mede mogelijk gemaakt door SmartHealth, de Nederlandse trendwatcher op het gebied van digitale gezondheidszorg.

Meer weten? Lees ook: Een compleet systeem voor diabetes type 2 patiënten

Bekijk alle tipsBekijk alle activity trackers