Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Hoe bescherm ik mijn tablet tegen virussen?

tablets

Van computers die besmet raken met virussen kijken we allang niet meer op. Nu vrijwel iedereen met een tablet en smartphone rondloopt, verschuift het werkterrein van hackers naar deze platformen. Steeds vaker hoort u van en leest u over besmette tablets. Gelukkig kunt u diverse voorzorgsmaatregelen nemen om uw tablet te beschermen tegen virussen. 

Download alleen uit veilige bronnen

Het is mogelijk om applicaties te downloaden en installeren op uw tablet, die niet afkomstig zijn uit de officiële applicatiewinkel van jouw besturingssysteem, zoals de Google Play Store of de App Store van Apple. Het is echter verstandig om dit vooral niet te doen: u weet immers niet altijd wie de maker is en of deze bron wel betrouwbaar is.

Voordat Apple nieuwe applicaties toelaat tot de App Store, worden ze door medewerkers binnenstebuiten gekeerd en gecontroleerd op verdachte of kwaadaardige code. Zodoende is het aantal malafide apps in de App Store gelijk aan nul.

Ook Google werkt tegenwoordig op deze manier. In de beginjaren vertrouwde het bedrijf op geautomatiseerde systemen om applicaties te controleren. Meer dan eens wisten onbetrouwbare apps deze systemen te omzeilen, met als gevolg dat miljoenen Android tablets wereldwijd besmet raakten. Google heeft de afgelopen jaren extra veiligheidsmaatregelen getroffen. De kans dat uw tablet besmet raakt door een applicatie uit de Play Store is daardoor tevens nihil.

Installeer een antivirusprogramma

De Play Store van Google telt talloze antivirusapplicaties, zowel gratis als betaald. Deze programma's vormen een extra beschermingslaag: ze scannen uw tablet op de aanwezigheid van virussen en verwijderen deze.

Hierbij moet wel opgemerkt worden dat deze apps niet op dezelfde manier werken als antivirusprogramma's voor computers. Om te beginnen waarschuwen deze programma's pas nadat u een app heeft geïnstalleerd en u mogelijk al een virus heeft opgelopen. In sommige gevallen kan het dan al te laat zijn. En aan sommige beveiligingsproblemen kunnen ook antivirusprogramma's niets doen. Als uw besturingssysteem bijvoorbeeld een beveiligingslek heeft, dan zal de ontwikkelaar zelf met een 'patch' moeten komen.

Installeer updates

Ten slotte is het belangrijk om uw tablet regelmatig te onderhouden. Het installeren van nieuwe updates van het besturingssysteem en geïnstalleerde applicaties is daarbij van groot belang. Nieuwe updates en patches bevatten veelal oplossingen voor bekende veiligheidsproblemen en helpen uw tablet te beschermen tegen virussen en andere malware. Zodra er een nieuwe versie of update beschikbaar is van uw besturingssysteem of geïnstalleerde applicaties, krijgt u hier automatisch een bericht van. Het is aan te raden om deze dan zo snel mogelijk te installeren.

Meer weten? Lees ook: Help! Mijn WiFi doet het niet

Bekijk alle tipsBekijk alle tablets