Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

Moederbord

componenten

Wilt u uw computer zelf samenstellen? Een moederbord is dan essentieel. Het moederbord is een belangrijk deel van uw computer. Deze zorgt er namelijk voor dat alle componenten in uw computer met elkaar kunnen communiceren: van videokaart en geluidskaart tot harde schijf, SSD, DVD en Bluray. Het is dus belangrijk dat u er eentje aanschaft die past bij uw behoeften en uw computer. Wij leggen u graag uit waar u op moet letten bij de aanschaf.

Wat is een moederbord?

Een moederbord is het bord of de printplaat waarop alle onderdelen  worden aangesloten en met elkaar verbonden en gemonteerd worden. Alle  componenten van voeding tot geluidskaart communiceren met elkaar via uw  moederbord.     

Het formaat

Het formaat en ontwerp van uw moederbord is van belang bij uw keuze. U dient deze namelijk af te stemmen op het type computerkast dat u heeft. De meest voorkomende formaten bij moederborden zijn ATX, Micro ATX en Mini ATX.       

Processor en socket

Moederbord aansluitingenU  heeft de keuze uit twee merken processors: AMD of Intel. Deze twee merken  hebben ieder hun eigen soort moederbord, waar alleen hun eigen merk processor  op past. Over het algemeen geldt dat de AMD processor iets goedkoper is in aanschaf  en dat de Intel processor betrouwbaarder en sneller is. Het is echter uw  persoonlijke voorkeur wat bepaalt welke processor u wilt aanschaffen.

De  socket is de houder waar u de processor in plaatst. Het is afhankelijk van  welke socket u op uw moederbord heeft, welke processor u kunt plaatsen.  De huidige sockets zijn: Intel 1150, Intel  1155 en Intel 2011 en AMD, AM3+ en FM2.    

Chipset

De chipset stuurt door middel van software het moederbord aan. De chipset zorgt er ook voor dat alle onderdelen met elkaar kunnen communiceren en zo als een geheel kunnen werken en een optimale prestatie kunnen leveren. De belangrijkste chipsets zijn die van Intel en AMD.       

Geheugensloten

Welk  geheugen u op een moederbord kunt gebruiken is afhankelijk van de chipset en  het aantal en het type van de geheugensloten. De standaard hierin verschilt nog  wel eens.

SODIMM | SODIMM geheugen wordt vooral  gebruikt voor laptops, maar soms ook in compactere systemen. Dit geheugen is  beduidend kleiner als de geheugenbanken die in computers worden gebruikt.

DIMM | DIMM is het meest gebruikt in  desktop pc’s. Met meerdere sloten kunt u meer geheugen plaatsen of in de  toekomst makkelijker uw computer upgraden.

Zowel  bij SODIMM als DIMM geheugen zijn er drie verschillende types geheugen te  onderscheiden, namelijk DDR, DDR 2 en DDR 3. Het grote verschil tussen deze  geheugenbanken zit in het aantal pins (connectoren van het geheugen). Dit is  afhankelijk van het soort moederbord dat u heeft. Daarnaast verschillen DDR,  DDR 2 en DDR 3 in snelheid.    

Videokaart

Welke videokaart u kunt gebruiken op een moederbord, is afhankelijk van welke aansluiting deze heeft. De meeste moederborden beschikken over één of meerdere PCI express sloten. U kunt dan meerdere videokaarten aansluiten en zo een nog snellere grafische belevenis creëren. Er bestaan ook moederborden met een geïntrigeerde videokaart, maar deze zijn niet zo krachtig als de losse videokaarten.

Als u de geïntegreerde videokaart gebruikt is het belangrijk te letten op de aansluitingen die het moederbord heeft voor video. Moederborden kunnen uitgerust zijn met een combinatie van de volgende aansluitingen: VGA (D-SUB), DVI, HDMI en DisplayPort.

De PCIe (PCI express) aansluitingen bestaat in verschillende lengtes en snelheden. De 16x sloten worden vooral gebruikt voor videokaarten. De 4x en 1x sloten kunnen gebruikt worden voor allerlei andere producten, zoals geluidskaarten, draadloze of bedrade netwerkkaarten, USB 3.0 of firewire kaart.    

Voor wat oudere hardware kan het handig zijn om nog "gewone" PCI sloten te hebben.         

Geluidskaart

Als het gaat om geluid en u kiest voor een moederbord met een  geïntegreerde geluidskaart, dan spaart u een slot of aansluiting op uw  moederbord. Een losse geluidskaart levert echter vaak een betere kwaliteit. U  moet dus voor uzelf bepalen wat u het belangrijkste vindt.         

Harde schijf, SSD, DVD en Bluray

Voor al uw opslagmogelijkheden heeft u de mogelijkheid een harde schijf aan te sluiten op uw moederbord. De meest gebruikte aansluiting hiervoor is een serial ATA of SATA aansluiting. Deze bestaat in verschillende snelheden, SATA1, 2 en 3 (ook wel SATA150, 300 en 600). Optische stations, zoals DVD en Bluray, hebben genoeg aan SATA1,  maar snelle harde schijven en vooral SSD's kunnen pas optimaal gebruikt worden met SATA600.       

Netwerkaansluiting

Op ieder moederbord is één of meer LAN of netwerkaansluitingen aanwezig. Hiermee kunt u uw computer moeiteloos op een netwerk aansluiten.     

Overige aansluitingen

De overige aansluitingen op uw moederbord zijn wat u zelf wenst en denkt nodig te hebben. Zo kunt u kiezen voor USB 2.0 of 3.0, Firewire en Thunderbolt aansluitingen.

Al met al genoeg factoren om rekening mee te houden wanneer u een moederbord wilt kopen. De belangrijkste vragen om te stellen zijn: wat heb ik nodig en wat wil ik uitgeven?

Wilt u meer informatie over moederborden of hulp bij de keuze van het juiste moederbord?  Bekijk dan onze moederborden of kom langs in één van onze winkels voor hulp en advies.

Bekijk alle moederborden