Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Hoe maak ik de mooiste foto’s met mijn tablet?

tablets

Fotograferen met de tablet wint aan populariteit. Vrijwel iedere tablet is tegenwoordig standaard uitgerust met één of meerdere camera's. Ook de kwaliteit van de camera's en de beeldsensor wordt steeds beter. Een mooie foto maken is een peulenschilletje, toch? Was het maar zo eenvoudig. De onderstaande tips helpen u om prachtige foto's te maken met uw tablet.

Camera-instellingen

'Hoe meer megapixels, des te mooier mijn foto's worden' denken velen. Dat is echter te kort door de bocht: het aantal megapixels zegt namelijk niet altijd iets over de kwaliteit van de foto's.

De camera op een tablet is bijna net zo geavanceerd als een spiegelreflexcamera. Dat betekent dat u over vele hulpmiddelen beschikt om de kwaliteit van uw foto's te beïnvloeden. Voordat u een foto neemt is het verstandig om de verschillende instellingen eens goed te bestuderen.

De camera-instellingen vindt u door op het tandwielicoontje in de hoek te drukken. Over welke opties u beschikt verschilt per tablet. Enkele veelvoorkomende opties zijn:

  • Resolutie: het aantal beeldpunten of pixels op een beeldscherm. Over het algemeen geldt: hoe hoger de resolutie, des te beter de kwaliteit van uw foto's.
  • Witbalans: de automatische correctie op verschillende lichtkleuren. Een wit papiertje in het zonlicht ziet er anders uit dan een wit papiertje in de schaduw, omdat de lichtbron verschilt. Fotograferen met de juiste witbalans is belangrijk om de kleuren op uw foto's zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven. Test en experimenteer met de verschillende instellingen van de witbalans.
  • ISO-waarde: de lichtgevoeligheid van de beeldsensor. Bij een hogere ISO-waarde is minder licht vanuit de omgeving nodig om de foto vast te leggen op de sensor. Echter, een hogere ISO-waarde veroorzaakt meer ruis op uw foto, waardoor de kwaliteit aanzienlijk omlaag gaat en de kleurweergave verslechtert. Het is de kunst om de juiste balans te vinden. 

Fotobewerking

De omstandigheden waarin u fotografeert heeft u veelal niet zelf in de hand. Fotobewerking biedt gelukkig uitkomst.

Er zijn diverse applicaties die u kunt downloaden om zaken als witbalans, contrast, verzadiging, belichting en rode ogen te regelen. Zo heeft Adobe bijvoorbeeld Photoshop Express (gratis), Photoshop Touch (betaald) en Lightroom (gratis). Met Pixlr-o-matic (gratis) kunt u randen en effecten toevoegen aan uw foto's. En met Phonto (gratis) voegt u uw eigen teksten toe aan foto's.

Algemene tips

Ten slotte nog een aantal algemene tips om mooie foto's te maken met uw tablet.

  • Gebruik filters: met filters creëert u leuke effecten. Door een sepia of zwart-wit filter toe te passen, geeft u uw foto's een vintage uitstraling. Wilt u juist dat de kleuren van het scherm spatten? Dan zoekt u een filter met hoge verzadiging.
  • Houd uw tablet goed vast: zo voorkomt u bewegingsonscherpte in uw foto's. Geen vaste hand? Maak dan gebruik van uw omgeving: zoek bijvoorbeeld een muurtje of bankje waar u de tablet op kunt laten rusten. 
  • Houd de lens schoon: zo krijgt u geen wazige plekken en vlekken op uw foto's. 
  • Zoom in met uw vingers: de digitale zoom geeft uw foto's meer ruis en de kans op onscherpe foto's neemt toe. 
  • Neem meerdere foto's: bekijk thuis op uw gemak wat de mooiste foto is en verwijder de rest. 

Meer weten? Lees ook: Uw vakantiefoto's direct en eenvoudig opslaan

Bekijk alle tipsBekijk alle tablets